Caras-Severin: Peste o mie de artisti amatori si aproape 40 de ansambluri au participat la "Alaiul P...

Manifestarea intitulată "Alaiul Primăverii", dedicată promovării portului popular autentic, desfăşurată sâmbătă în municipiul Reşiţa, a adunat, ca în fiecare an, peste 1.100 de artişti şi aproape 40 de ansambluri, dar şi foarte mulţi spectatori.

"Am fost alături de formaţiile participante la Alaiului Primăverii. Este o prezentare a ansamblurilor din întregul judeţ şi este un lucru îmbucurător să vedem că, de mici, copiii se îndreaptă spre folclor. Este bine că ne întoarcem la tradiţii, că le preţuim, iar prezenţa mare la Alaiul Primăverii dovedeşte acest lucru", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

Pe lângă ansamblurile româneşti, au fost prezenţi şi reprezentaţi ai celorlalte etnii, care şi-au prezentat portul şi tradiţiile pentru a arăta buna înţelegere dintre acestea, în Banatul multicultural, a afirmat managerul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, prof. Ioan Benga.

Manifestarea a debutat cu un alai format din ansamblurile participante, artiştii din tot Banatul fiind îmbrăcaţi în costume moştenite de la bunicii şi străbunicii lor. Acesta a pornit de la Liceul "Traian Vuia" şi s-a oprit în Parcul Tricolorului din Reşiţa, unde a avut loc un spectacol folcloric.

"Alaiul Primăverii" găzduieşte, în paralel, şi un târg cu meşteşuguri tradiţionale. Sunt invitaţi 14 meşteri populari care îşi expun produsele şi care au ateliere de lucru pe domeniile specifice, respectiv, podoabe, pictură, costume populare, aranjamente florale, cojocărie/curelărie, olărit tradiţional, sculptură în lemn, dogărit, ouă încondeiate, obiecte de uz casnic din lemn şi dulciuri tradiţionale, turtă dulce şi ciubuc tradiţional.

Manifestările culturale prilejuite de "Alaiul Primăverii" au debutat, la Reşiţa, în urmă cu o săptămână, când a avut loc o expoziţie de artă populară şi contemporană, intitulată "Primăvară cărăşană în forme şi culori", care cuprinde pictură naivă, pictură şi sculptură mică şi ţesături tradiţionale.

Alaiul Primăverii", ajuns la cea de-a XXXVIII-a ediţie, a fost organizat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Reşiţa, Muzeul Banatului Montan, Casa de Cultură a Studenţilor Reşiţa şi Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin. AGERPRES/(AS - autor: Paula Neamţu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Daniela Juncu)

Comments