CARAVANA ,,Fiecare copil in gradinita" a

CARAVANA – ,,Fiecare copil in gradinita" a poposit in Maramures

CARAVANA Prefectura Maramureș a fost miercuri, 10 august, gazda unei întâlniri de lucru în cadrul Caravanei de vară „Fiecare copil în grădiniță”.

CARAVANA Caravana se derulează în cadrul unui proiect susținut de Guvernul României, o lege care este menită să găsească soluții pentru a împiedica absenteismul școlar în rândul copiilor care provin din medii defavorizate. Evenimentul este susținut în colaborare cu Asociația OviduRo.

Timp de o săptămână caravana a poposit în șase localități ale județului Maramureș. Este vorba despre Ponorâta, Seini, Ulmeni, Coltău, Borșa și zona Pirită din Baia Mare.

„Știm foarte bine că în Maramureș sunt familii defavorizate și copii care nu merg la grădiniță sau școală. Încercăm împreună cu Consiliul Județean Maramureș și primăriile din județ să îi integrăm, să îi ajutăm să urmeze o grădiniță sau o școală pentru a se putea dezvolta din punct de vedere educațional. Trebuie știut că părinții trebuie conștientizați în primul rând și am văzut cu una dintre probleme este chiar aceasta. Ei trebuie să înțeleagă că fără educația copiilor nu vor reuși să depășească acel nivel de sărăcie. Acest lucru trebuie să se întâmple pe termen lung prin proiecte de acest gen”, a declarat Sebastian Lupuț, prefectul județului Maramureș.

Pachetul Antisărăcie, care include și programul privind tichetele sociale, ajuns lege, este coordonat de Maria Gheorghiu, consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului. Primul județ care și-a manifestat dorința de a se implica în acest proiect a fost Maramureșul, iar Consiliul Județean a alocat deja fondurile necesare pentru achiziționarea rechizitelor necesare copiilor care provin din medii defavorizate.

13977994_10209683508222530_1242282023_o

„Educația și sănătatea reprezintă prioritățile de bază, prioritățile de la care începem să oferim satisfacție socială cetățenilor. Consiliul Județean Maramureș a fost primul Consiliu Județean care a încheiat parteneriat cu Asociația OviduRo. Noi am reușit să alocăm deja fonduri necesare pentru a achiziționa rechizite pentru copiii defavorizați. Sunt lucruri pe care o să le facem în continuare pentru că susținem educația pornind de la grădiniță și extrem de important este conștientizarea părinților că educația bună pentru copii reprezintă o șansă reală în viață”, a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Problema pe care încearcă să o anihileze această lege adoptată în februarie are două aspecte. Mai exact, copiii săraci se înscriu târziu sau deloc la grădiniță și încep, astfel, școala cu un derapaj și pe de altă parte, există copii care se înscriu la grădiniță, dar de fapt o frecventează. Acest program monitorizează strict prezența copiilor la grădiniță și oferă tichetul la finalul fiecărei luni, doar dacă pe parcursul acelei luni copilul a fost prezent zi de zi la grădiniță.
„În februarie 2016 premierul și-a asumat acest pachet pentru combaterea sărăciei. Acesta conține 47 de măsuri clasificate după vârstă. În acest pachet există măsuri pe familie și există și măsuri transversale. Iar fiecare copil în grădiniță are trei măsuri și una dintre ele este monitorizarea modului în care se implementează legea 348/2015. Proiectul a devenit lege și a început să se finanțeze de la bugetul de stat în februarie și practic acuma analizăm primele șase luni de implementare. În lege mai există și două măsuri complementare, rechizite și îmbrăcăminte pentru copii, educația părinților și suplimente nutritive pentru copii” , a spus Maria Gheorghiu , consilier de stat și reprezentant al cancelariei Primului Ministru al României.

Oana Stănescu, director executiv al Asociației OvidiuRo, a afirmat că în program sunt înscriși la ora actuală 67.000 de copii. În ceea ce privește județul Maramureș, în luna iunie au fost distribuite 84 de tichete sociale la Coroieni și 24 la Seini, dar niciunul la Ulmeni, Coltău și Borșa, deşi există și acolo copii eligibili.

Simona Vasiac

Comments