Care este situatia romanilor din Turcia afectati de cutremurul de luni. ,,Zece romani se afla in zon...


21 de cetateni romani au fost repatriati din Turcia cu ajutorul aeronavelor Ministerului Apararii, a anuntat ministrul de externe Bogdan Aurescu in sedinta de guvern de miercuri. El a precizat ca alti 17 romani din zonele afectate de cutremur au mai cerut sa fie repatriati. Pentru 10 dintre ei, situatia este mai dificila, caci se afla in zone indepartate de aeroporturi.


,,Ambasada Romaniei la Ankara sa afla in contact cu toti cetatenii romani care au semnalat prezenta in Turcia, mai ales in zonele afectate de cutremur. Au fost facute demersuri pentru cei care au dorit sa fie repatriati in Romania. Pana in prezent, 21 de cetateni romani au fost repatriati cu sprijinul MApN. Astazi, alti 5 romani s-au repatriat printr-un zbor de linie", a declarat Bogdan Aurescu in deschiderea sedintei de guvern.


Ambasada Romaniei la Ankara se mai afla in contact cu alti sapte cetateni romani, toti studenti la Medicina, care se afla in Malatya. ,,De asemenea, vor fi ajutati sa se repatrieze, speram tot cu un zbor MApN", a precizat Aurescu.


El a spus ca mai exista si o situatie dificila, ,,in atentia Ambasadei Romaniei la Ankara".


Este vorba de ,,inca 10 cetateni romani, impreuna cu trei membri de familie, care se afla in zone indepartate de Adana si Malatya unde se afla aeroporturile care pot sa-i preia in mod direct. Facem eforturi pentru a-i putea ajuta sa ajunga la aceste aeroporturi si suntem in contact permanent cu ei", a precizat ministrul Aurescu.


Alti 36 de cetateni romani au contactat Ambasada Romaniei la Ankara pentru a-si semnala prezenta in Turcia si a solicita informatii, dar nu au dorit sa fie repatriati in tara.


In Siria, nu exista informatii despre cetateni romani care sa fi solicitat sprijin consular dupa cutremurul de 7,8 grade care a lovit luni dimineata si a provocat peste 11.000 decese si zeci de mii de raniti in Turcia si Siria. Printre victime nu exista cetateni romani, potrivit informatiilor primite de autoritatile romane din Turcia si Siria.


Comments