Care sunt candidatii pentru Cotroceni in 2024 - Scenariul ruperii aliantei PNL-PSD, lansat de un fos...

,,Am avut un mare semn de intrebare cand a format Iohannis aceasta alianta, care parea contrara naturii. Intre timp, conjunctura geopolitica schimba datele problemei. Intr-o perioada de mare instabilitate, generata de razboiul din Ucraina. e bine sa ai un guvern cu o mare majoritate in Parlament. (...)

Vor sta pana aproape de alegerile parlamentare si prezidentiale din 2024. Nu cred ca vreunul din cele doua partide isi va permite sa faca o miscare laterala, raspunderea va fi foarte mare, iar politic, electoral va deconta partidul care va face o asemenea miscare.

Nu cred ca liberalii sau social-democratii ar avea de castigat daca n-ar continua aceasta alianta pana aproape de parlamentare. Pentru ca e posibil ca in 2024, cand se va pune problema ca fiecare partid sa aiba candidat la functia prezidentiala, aceasta intelegere sa nu mai functioneze", a declarat Valeriu Stoica, joi seara, la un post TV.

Valeriu Stoica sustine ca Alianta PNL-PSD nu va avea un candidat unic pentru prezidentialele din 2024, ci fiecare partid va avea un candidat propriu.

,,Este de neconceput ca fiecare partid sa nu aiba candidat la prezidentiale. Logica politica nu poate duce ca ambele partide sa aiba un singur candidat, sa renunte la identitate. In absenta unui asemenea candidat se dizolva identitatea politica a partidului", a mai atras atentia Valeriu Stoica.

Despre o posibila candidatura a lui Mircea Geoana ca un candidat al PNL, Valeriu Stoica a admis ca ,,este o ipoteza de lucru, dar mai degraba PSD ar tebui sa il propuna". In acelasi timp, fostul presedinte liberal nu crede in scenariul unui candidat comun in persoana lui Mircea Geoana.

Nicolae Ciuca este vazut drept candidatul cel mai credibil in acest moment la prezidentialele din 2024, pentru PNL, desi a avertizat ca in doi ani trebuie sa se pastreze aceeasi cota a actualului premier in fata unor contracandidati din partid.

,,Ce conteaza mereu e credibilitatea de care se bucura o persoana la un moment dat. In preajma alegerile prezidentiale, fiecare partid aleagra dupa oameni credibili. Daca ii are in partid, i-a format, i-a crescut, e foarte bine, dar uneori nu-i gasesti si-i importa. Liberalii au practicat de doua ori metoda: cu Stolojan si Iohannis. Intr-un fel a iesit si cu Stolojan... Cine e cel mai credibil om din PNL acum? Ciuca are cea mai mare credibilitate. Daca maine ar fi alegerile prezidentiale, ar fi probabil cel mai legitimat dinte liberali sa candideze, dar mai sunt mai bine de doi ani timp in care se va face si rotatia la functia de prim-ministru. Eu cred ca se va respecta aceasta regula. Eu nu cred ca liberalii sau social-democartii ar face un pas lateral sa iasa de la guvernare, ca ar deconta electoral foarte mult, dar cand se va face rotativa, ramane de vazut cat isi va pastra din credibilitate Nicolae Ciuca. El are o credibilitate care nu izvoraste din functia de premier, ci din experienta in teatrele de operatii si si-a creat o reputatie de militar de excelenta.

Unii ar spune ca nu mai conteaza, ca e democratie. Ba conteaza, ca o reputatie castigata intr-un domeniu asa sensibil si in contextul actual poate sa conteze. Ramane de vazut daca in 2024 va avea o cota de incredere la fel de mare ca sa surclaseze alti posibili candidati liberali", a mai spus Valeriu Stoica.

Comments