Care sunt contraventiile regulilor de circulatie in 2024

Care sunt contraventiile regulilor de circulatie in 2024

Care sunt contraventiile regulilor de circulatie in 2024


Educatia rutiera, constientizarea riscurilor si respectarea normelor rutiere legale in vigoare joaca un rol esential in prevenirea accidentelor si in asigurarea sigurantei tuturor participantilor la trafic. Pentru descurajarea comportamentelor periculoase si pentru promovarea unui trafic rutier sigur si ordonat, autoritatile competente sanctioneaza orice fel de abatere printr-o serie de masuri administrative si tehnice adecvate.


Contraventiile in domeniul circulatiei rutiere reprezinta o componenta esentiala a sistemului de reglementare a traficului rutier din Romania. Care sunt contraventiile regulilor de circulatie in vigoare iti vom spune in cele ce urmeaza.


Ce spune legislatia rutiera in vigoare


Art. 95 din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice - Codul Rutier, care a intrat in vigoare la inceputul anului curent, se refera la raspunderea contraventionala si defineste contraventia (amenda) in domeniul circulatiei rutiere. Iata cum suna aceasta prevedere: (1) Incalcarea dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta, altele decat cele care intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni, constituie contraventie si se sanctioneaza cu avertisment ori cu amenda ca sanctiune principala si, dupa caz, cu una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 96 alin. (2). (2) Avertismentul consta in atentionarea verbala sau scrisa a contravenientului, insotita de recomandarea de a respecta dispozitiile legale. (4) Sanctiunile contraventionale prevazute la alin. (1) se stabilesc si se aplica contravenientilor, persoane fizice ori juridice. Facem precizarea ca alin. (3) din Capitolul VII - Raspunderea contraventionala a fost abrogat in 2007.


Contraventia: ce este si cum se deosebeste de infractiune


Termenul de contraventie se refera la o abatere de la normele legale in vigoare in ceea ce priveste convietuirea si comportamentul in societate ori de la normele de circulatie rutiera, care sunt stabilite pentru a asigura siguranta traficului pe drumurile publice din tara noastra.


Spre comparatie cu infractiunile, contraventiile sunt fapte ilicite care au un grad de pericol social mai scazut si sunt reglementate de legislatia nationala, fiind sanctionate prin aplicarea unor amenzi sau a altor masuri. Principalele diferente intre contraventie si infractiune constau, asa cum spuneam, in gravitatea faptelor, dar si in consecintele juridice pe care le poate avea persoana care o comite. Contraventiile se sanctioneaza cu avertisment verbal sau scris sau cu puncte de amenda. Cuantumul amenzii variaza in functie de gravitate si de prevederile legale aplicabile.


Masuri suplimentare in caz de contraventie


In schimb, infractiunile, care sunt fapte mai grave si aduc atingere valorilor sociale fundamentale, sunt sanctionate prin amenzi penale ori chiar pedepse cu inchisoarea. Spre exemplu, contraventie este depasirea limitei de viteza cu 20 km/h, in timp ce infractiune este conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului, cu o alcoolemie situata peste limita legala care poate duce la accidente grave.


Contraventiile pot fi simple, adica sunt sanctionate doar cu amenda contraventionala si puncte de penalizare (puncte-amenda) sau pot fi duble, ceea ce inseamna ca soferul poate fi sanctionat suplimentar si cu suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 30, 60 sau 90 de zile. De asemenea, pot fi aplicate si masuri tehnico-administrative cum ar fi ridicarea automobilelor parcate sau stationate neregulamentar, potrivit sursei citata anterior.


Sanctiunile contraventionale complementare


Mergand mai departe, la art. 96 alin. (1) se mentioneaza ca sanctiunile contraventionale complementare au ca scop inlaturarea unei stari de pericol si preintampinarea savarsirii altor fapte interzise de lege si se aplica prin acelasi proces-verbal prin care se aplica si sanctiunea principala a amenzii sau avertismentului. Sanctiunile contraventionale complementare sunt mentionate la alin. (2) ale aceluiasi articol de lege si sunt urmatoarele:


aplicarea punctelor de penalizare;
suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, pe timp limitat;
confiscarea bunurilor destinate savarsirii contraventiilor prevazute in prezenta ordonanta de urgenta ori folosite in acest scop;
imobilizarea vehiculului;
radierea din oficiu a inmatricularii sau inregistrarii vehiculului, in cazurile prevazute la art. 17 alin. (4).

De asemenea, pentru incalcarea unor norme la regimul circulatiei, pe langa sanctiunea principala sau, dupa caz, una dintre sanctiunile contraventionale complementare amintite anterior, se aplica si un numar de 2, 3, 4 sau 6 puncte de penalizare, conform art. 96 ali. (3) din Codul Rutier. In cazul in care un conducator auto acumuleaza 15 puncte de penalizare, seful politiei rutiere din judetul sau din municipiul Bucuresti care il are in evidenta pe titularul permisului de conducere va hotari suspendarea exercitarii dreptului acestuia de a conduce.


Ce bunuri se pot confisca in cazul unei contraventii


Odata cu aplicarea amenzii contraventionale, politia rutiera poate dispune si confiscarea anumitor bunuri prin procesul-verbal de constatare a contraventiei. In conformitate cu prevederile art. 96 alin. (6) sunt supuse confiscarii mijloacele speciale de avertizare luminoase si sonore detinute, montate si folosite pe alte autovehicule decat cele prevazute la art. 32 alin. (2) si (3), dispozitivele care perturba functionarea mijloacelor tehnice de supraveghere a traficului, placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare care nu corespund standardelor in vigoare si care sunt montate pe vehicule si vehiculele cu tractiune animala atunci cand acestea circula pe drumurile publice pe care le este interzis accesul ori pe alte trasee decat cele stabilite de autoritatile publice locale.


Este important de mentionat faptul ca imobilizarea unui autovehicul consta in scoaterea acestuia in afara partii carosabile, pe acostament sau cat mai aproape de marginea drumului, si punerea lui in imposibilitate de miscare prin folosirea unor dispozitive tehnice sau a altor mijloace de blocare. In acelasi timp, legislatia in vigoare prevede ca imobilizarea unui vehicul este dispusa de catre agentul de la Politia Rutiera daca acesta constata ca soferul acestuia a comis una dintre faptele prevazute la art. 117 alin. (1).


Cu cat s-au majorat amenzile in 2024


Conform prevederilor OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice - Codul Rutier, cu modificarile si completarile ulterioare, amenzile au crescut cu aproximativ 14%. Asta ca urmare a faptului ca valoarea punctului de amenda a fost corelata cu cresterea salariului minim pe economie.


Astfel, pentru anul& in curs,& punctul& de& amenda& a fost stabilit la 5% din salariul mediu brut, si anume 3.300 de lei.& In aceste conditii, de la 1 ianuarie 2024, punctul de amenda a crescut de la 145 de lei cat era anterior, la 165 de lei. Odata ce acest venit a fost majorat la 3.700 de lei, incepand cu data de 1 iulie,& punctul& de& amenda& ar fi trebuit sa creasca cu inca 20 de lei, pana la 185 de lei.


Cu toate acestea, Guvernul a intervenit si a plafonat& punctul& de& amenda& la 165 de lei pana la finele acestui an. Valoarea punctului de amenda a fost plafonata de Executivul Romaniei prin ordonante succesive la valoarea din 2017, cand salariul minim brut pe economie se situa la pragul de 1.450 de lei. Ultima plafonare, care a fost valabila pana la final de 2023, a fost stabilita prin OUG nr. 168/2022.


Cum este structurat sistemul de amenzi


In tara noastra exista cinci clase de amenda. Primele patru sunt aplicabile persoanelor fizice, in timp ce cea de-a cincea este aplicabila exclusiv persoanelor juridice. In 2024, amenda maxima pe care o poate primi o persoana fizica este de 3.300 de lei sau 20 de puncte de penalizare. De partea cealalta, in cazul persoanelor juridice, amenda maxima este de 16.500 de lei sau 100 de puncte de penalizare. Cele cinci clase de amenzi prevazute de Codul Rutier la art. 98 alin. (4) sunt urmatoarele:


clasa I: 2 sau 3 puncte-amenda;
clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda;
clasa a III-a: intre 6 si 8 puncte-amenda;
clasa a IV-a: intre 9 si 20 de puncte-amenda;
clasa a V-a: intre 21 si 100 de puncte-amenda.

Care sunt contraventiile la Codul Rutier 2024


Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de catre persoane fizice:


1.conducerea unui autovehicul in mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv;


2.nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers;


3.nerespectarea de catre pietoni a normelor privind circulatia pe drumurile publice;


4.neindeplinirea obligatiei proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul si tractor agricol sau forestier de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia in alte imprejurari decat in urma unui accident de circulatie;


5.nerespectarea normelor privind circulatia pe drumurile publice de catre conducatorii coloanelor militare, ai grupurilor organizate autorizate si cortegiilor;


6.nerespectarea semnificatiei semnalului luminos intermediar de forma uneia sau a unor sageti de culoare galbena ori alba cu varful orientat in jos spre dreapta, care anunta schimbarea semnalului de culoare verde in cazul benzilor cu circulatie reversibila;


7.conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberarii documentului de constatare a avariei;


8.nerespectarea obligatiei pasagerilor aflati intr-un autovehicul si tractor agricol sau forestier de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranta omologate;


9.nerespectarea obligatiei de catre persoana transportata pe motocicleta sau pe moped de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, casca de protectie omologata;


10.nerespectarea obligatiei conducatorului de vehicul de a lasa liber traseul tramvaiului la apropierea acestuia, cand drumul are o singura banda;


11.nerespectarea regulilor de circulatie de catre conducatorii de animale;


12.nerespectarea obligatiei de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule si tractoare agricole sau forestiere conduse de persoane care au mai putin de un an vechime de la dobandirea permisului de conducere;


13.lasarea libera in timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comanda a vehiculului;


14.nerespectarea de catre pasageri sau calatori a obligatiilor ce le revin atunci cand se afla in vehicule;


15.nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului;


16.conducerea unui vehicul ale carui placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheata sau zapada de natura a impiedica identificarea numarului de inmatriculare sau de inregistrare;


17.conducerea unui vehicul pe ale carui placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare sunt aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numarului de inmatriculare ori placutele nu corespund standardelor in vigoare;


18.conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu defectiuni tehnice, altele decat cele prevazute la art. 102 alin. (3) lit. b), ori care are lipsa unul sau mai multe elemente de caroserie sau aceasta este deteriorata vizibil.


Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:


1.nerespectarea semnalelor politistilor de frontiera in punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, ale indrumatorilor de circulatie ai Ministerului Apararii Nationale, ale organelor fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, ale agentilor de cale ferata, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulatiei, pe sectoarele de drum pe care se executa lucrari de reabilitare a acestora, precum si cele ale patrulelor scolare de circulatie si ale nevazatorilor;


2.nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonora de catre conducatorii de vehicule, cu exceptia celor care conduc autovehicule prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) si b);


3.nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare;


4.neindeplinirea obligatiei de a solicita autoritatii competente, in termenul prevazut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de inmatriculare ori de inregistrare, in cazul in care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei si continutului celor in vigoare;


5.lipsa dotarilor specifice la autovehiculele si tractoarele agricole sau forestiere destinate invatarii conducerii auto, prevazute in reglementarile in vigoare;


6.conducerea unui autovehicul si tractor agricol sau forestier care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decat cele prevazute in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori sunt uzate peste limita admisa;


7.conducerea unui autovehicul si tractor agricol sau forestier care, in mers sau stationare, polueaza fonic sau emana noxe peste limita legal admisa;


8.nerespectarea traseelor stabilite de politia rutiera pentru pregatirea practica sau sustinerea examenului pentru obtinerea permisului de conducere;


9.nerespectarea obligatiei de a circula pe un singur sir, indiferent de directia de deplasare, intr-o intersectie in care circula si tramvaie si de a lasa liber traseul tramvaiului atunci cand spatiul dintre sina din dreapta si trotuar nu permite circulatia pe doua siruri;


10.efectuarea de catre conducatorul unui vehicul a unor activitati de natura a-i distrage atentia de la conducere ori folosirea instalatiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afecteaza deplasarea in siguranta a lui si a celorlalti participanti la trafic;


11.nerespectarea obligatiei ce revine conducatorului de motocicleta sau moped de a avea in functiune, in timpul zilei, luminile de intalnire in circulatia pe drumurile publice;


12.neutilizarea echipamentului de protectie-avertizare fluorescent-reflectorizant de catre persoana care executa lucrari in zona drumului public sau de catre agentul de cale ferata care asigura trecerea la nivel;


13.conducerea unui autovehicul si tractor agricol sau forestier care nu este dotat cu trusa medicala, triunghiuri reflectorizante si stingator pentru incendii, omologate.


(2)Amenda contraventionala prevazuta la alin. (1) se aplica si conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care savarseste o fapta pentru care se aplica 3 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. b).


(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a urmatoarelor fapte:


a)depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata;


b)neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai ;


c)neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept;


d)nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului;


e)nerespectarea regulilor privind depasirea;


f)nerespectarea semnalelor, indicatiilor si dispozitiilor politistului rutier aflat in exercitarea atributiilor de serviciu;


g)neprezentarea la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 79 alin. (2).


Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:


1.conducerea unui autovehicul si tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a carui valabilitate a expirat;


3.conducerea unui autovehicul de catre o persoana cu domiciliul in Romania care nu a preschimbat permisul de conducere obtinut in alt stat, in termenul prevazut de lege;


4.neindeplinirea obligatiilor de preschimbare a certificatului de inmatriculare sau de inregistrare a autovehiculului si tractorului agricol sau forestier ori remorcii in cazurile prevazute de lege;


5.nepastrarea distantei laterale suficiente fata de vehiculul care circula din sens opus;


6.nerespectarea de catre conducatorul de vehicul a semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de interzicere sau restrictie ori a celor temporare, cu exceptia celor care interzic accesul sau depasirea care se incadreaza in alta clasa de sanctiuni;


7.nerespectarea obligatiei de a permite parasirea intersectiei conducatorului vehiculului ramas in interiorul acesteia;


8.nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor;


9.nereducerea vitezei in cazurile prevazute de regulament;


10.montarea la autovehicul si tractor agricol sau forestier , remorca sau tramvai a luminilor de alta culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonora sau accesorii ori modificari neomologate;


11.circulatia cu un autovehicul si tractor agricol sau forestier, remorca sau tramvai cu defectiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonora ori cand acestea lipsesc;


12.nerespectarea regulilor in cazul imobilizarii involuntare in pasaje subterane si tuneluri;


13.nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor si al obiectelor in sau pe vehicule;


14.pornirea de pe loc a autovehiculului sau tramvaiului cu usile deschise, circulatia cu usile deschise ori deschiderea acestora in timpul mersului; deschiderea usilor autovehiculului atunci cand acesta este oprit sau stationat, fara asigurarea ca nu se pune in pericol siguranta deplasarii celorlalti participanti la trafic;


15.oprirea autovehiculelor destinate transportului public de persoane in alte locuri decat in statiile semnalizate ca atare;


16.nerespectarea regulilor privind circulatia pe benzi;


17.conducerea pe drumurile publice a vehiculelor cu doua roti, fara a se asigura contactul cu partea carosabila pe ambele roti.


18.nerespectarea obligatiei conducatorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevazute la art. 35 alin. (2).


(2)Amenda contraventionala prevazuta la alin. (1) se aplica si conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care savarseste o fapta pentru care se aplica 4 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. c).


(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a urmatoarelor fapte:


a)nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;


b)nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public;


c)nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana;


d)circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire.


Vezi aici ce alte contraventii exista si cu ce amenzo prevazute se sanctioneaza!


Ce se intampla daca nu platesti o amenda


O precizare importanta pe care trebuie sa o facem se refera la consecintele pe care le poate suporta un conducator auto in cazul in care acesta decide sa nu achite amenda de circulatie in termenul prevazut de legislatia in vigoare. Astfel, daca dupa cele 15 zile in care poti achita amenda aceasta nu a fost achitata, primariile te pot executa silit si pot pune sechestru pe bunurile tale.


De regula, daca un sofer are una sau mai multe amenzi neplatite, iar cuantumul acestora nu este o suma foarte mare, atunci se poate pune poprire pe conturile bancare ale persoanei respective. In cazul in care aceasta nu detine un cont bancar, directiile locale vor putea sa apeleze la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) pentru a obtine informatii referitoare la locul de munca al contravenientului dupa care se va institui in mod oficial poprirea pe veniturile salariale ale acestuia.


In acelasi timp, daca ai acumulat de-a lungul timpului mai multe amenzi neachitate, iar suma este una consistenta, atunci autoritatile statului pot sa puna sechestru pe automobilul proprietate personala sau chiar pe locuinta pe care o detii. Trebuie sa stii ca poprirea pe contul bancar nu poate sa fie mai mare de 30% din totalul veniturilor inregistrate. In schimb, sechestrul nu se poate pune pe bunurile necesare vietii si muncii.


Foto: Shutterstock.com


Comments