Cat de important este un somn odihnitor. Durata ideala a reprizei de pauza de dupa-amiaza

Cat de important este un somn

Cat de important este un somn odihnitor. Durata ideala a reprizei de pauza de dupa-amiaza

Somnul este o stare fiziologică periodică şi reversibilă, un proces prin care ne refacem după oboseală. Este caracterizată  prin încetinirea funcţiilor vieţii organice cum ar fi ritm respirator, ritm cardiac, relaxare musculară, scăderea temperaturii cu aproximativ 0,5 grade C, scăderea funcţiilor secretorii. Un om odihnit, care a avut parte de somn minim 7-8 pe noapte, este de fiecare dată binedispus, dă dovadă de creativitate, este în stare să rezolve probleme pentru că are mintea odihnită. Specialiştii sunt de părere că dacă nu dormim o perioadă îndelungată de timp începem să luăm decizii greşite din lipsă de concentrare şi oboseală, începem să devenim iritaţi, dar avem şi stări depresive.

Pentru a avea un somn sănătos, trebuie să ne obişnuim organismul să se odihnească acelaşi interval de timp. Mai exact, trebuie să ne culcăm la aceeaşi oră, aceasta fiind şi unul dintre aspectele care ne ajută să eliminăm stările depresive din viaţa noastră, conform specialiştilor. 

Lipsa somnului sau perioadele scurte de somn duc la scăderea randamentului şi a performanţelor zilnice. Persoanele care reuşesc să se odihnească câteva ore şi la amiază, se pot declara împlinite. Ele reuşesc să elimine stresul acumulat în timpul zilei şi se încarcă cu o stare pozitivă, o stare nouă în care lasă creierului capacitatea de a stoca noi informaţii. Specialiştii sunt de părere că pentru somnul de după-amiază sunt suficiente 45 de minute de odihnă. 

Citeşte şi

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Comments