Cazul fetei terorizate de fiul unor politicieni, musamalizat de politisti

Cazul fetei terorizate de fiul unor politicieni, musamalizat de politisti

Cazul fetei terorizate de fiul unor politicieni, musamalizat de politisti

„Mai bine precizezi aici că nu te-a ameninţat, nu te-a lovit şi nu ţi-a adresat injurii“. Aceasta este replica pe care a primit-o Mara, o tânără de 19 ani, de la poliţistul căruia i-a cerut să o apere de fostul iubit – fiul unor politicieni influenţi - care o ameninţa şi o teroriza de mai multe săptămâni. 

Cazul mediatizat de jurnaliştii de la Casa Jurnalistului a stârnit revolta societăţii civile. Oamenii şi-au amintit de Gheorghe Vlădan, angajatul de la Ministerul de Interne, care şi-a împuşcat soţia cu mai multe focuri de armă, deşi anterior aceasta depusese mai multe plângeri la Poliţie avertizând autorităţile că soţul ei are probleme comportamentale şi că se teme pentru viaţa ei. Ca şi în cazul Marei, nici pe soţia lui Vlădan nu a crezut-o nimeni până când nu a murit împuşcată.

„Mi-ar plăcea să te arunci de la balcon“

Mara povesteşte că l-a cunoscut pe Vlad Andrei – fiul fostei membre USR Lavinia Andrei şi al lui Adrian Bădilă, fost subprefect al Capitalei – în urmă cu mai bine de doi ani. Erau colegi de facultate. Ea avea 19 ani şi el 20. Între cei doi s-a înfiripat o relaţie care însă nu a durat decât trei săptămâni. Acela a fost şi momentul în care a început coşmarul fetei. Pentru simplul motiv că l-a părăsit, fata s-a trezit într-o situaţie din care părea că nu mai are ieşire: fostul iubit a postat poze nud cu ea pe site-uri de socializare, pe cele dedicate escortelor, dar şi pe grupurile interne ale Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, unde cei doi erau colegi. S-a dus direct la Secţia 8 Poliţie.

A fost trimisă acasă pe motiv că responsabilul cu plângerile venea abia peste două zile. S-a întors atunci şi a depus plângere. A revenit săptămânal la poliţie, pentru a aduce noi probe. Între timp, fostul iubit o suna zilnic. „Mi-ar plăcea să te arunci de la balcon. Aşa aş şti că eu am fost ultimul/Eşti o târfă demnă de milă/ Pentru mine, asta înseamnă trădare. Ai umblat cu mine de mână. Şi prietenii mei, şi lumea de lângă mine te-au văzut cu mine. Şi pe mine nu mă scuipă nimeni/ Mă gândisem să fac chestii mult mai urâte, oricum. Mă gândeam că în ziua în care ai examen, să trimit pe cineva, nu eu, evident, să pună într-un wordpress numele tău, poze cu tine şi mărturisiri de-ale tale. Şi să pună pe fiecare măsuţă şi fiecare pupitru, o hârtie cu linkul la chestia aia, fiindcă la examen vin toţi. Umilinţă publică în cea mai reală formă, în care oamenii de pe lângă tine să intre pe chestia aia de faţă cu tine, să întoarcă toate privirile aşa spre tine/ Eu vreau să pedepsesc oameni. Dacă vreau să mă cac pe cineva, mă cac pe cineva/ Nu mi se întâmplă nimic, în p... mea, pot să fac orice, nu mi se întâmplă nimic“, sunt doar câteva dintre ameninţările pe care le-a auzit Mara în ultimii doi ani. Discuţiile au fost înregistrate şi duse de tânără la Secţia 8.

„Da, păi, e într-adevăr ceva foarte grav să îndemni pe cineva să se sinucidă, poate fi condamnat dacă se duce la bun sfârşit, dar presupun că n-ai intenţia asta, nu?“, povesteşte Mara că i-ar fi zis poliţiştii. La şase luni după ce a fost la poliţie, Mara a fost înştiinţată de poliţiştii de la Secţia 8 că au început să cerceteze două infracţiuni: violarea vieţii private şi ameninţarea. Agentul Ionuţ Asan, cel care se ocupă acum de caz, ar fi început să o sune insistent după ce s-a întâlnit cu Vlad, iar într-o zi, a oprit-o şi a ameninţat-o că îi clasează dosarul dacă nu se prezintă la secţie. Fata îi spusese însă că nu vrea să se întâlnească cu Vlad la Secţie. Dar exact asta s-a întâmplat. „E posibil să-ţi pară rău pentru ce ţi-a propus el. Mai bine ia-i banii şi scapă de el. Eu asta te sfătuiesc ca poliţist, ca mediator“, i-ar fi spus poliţistul. Mara susţine şi că poliţistul a încercat să o convingă să îşi schimbe declaraţia. „Mai bine precizezi aici că nu te-a ameninţat, nu te-a lovit şi nu ţi-a adresat injurii, da?“, i-ar fi zis, şi a scris în locul ei.

Sindicalist: Poliţistului îi este greu să îşi facă treaba bine în asemenea situaţii

„Oamenii de tipul acesta au impresia că lor li se permite orice. De regulă, copiii de bani gata au senzaţia că sunt de neatins. Cam 80% din cei cu familii influente care au avut probleme cu legea au un comportament sfidător. Poliţistului îi este greu să îşi facă treaba bine în asemenea situaţii, pentru că există influenţe, se dau telefoane de sus. Dar trebuie să îţi continui activitatea în logica juridică şi a probelor“, a explicat, pentru „Adevărul“, Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor.

Odată cu izbucnirea scandalului în spaţiul public, Vlad spune că o va acţiona în judecată pe Mara. „Semnele de gelozie, semnele de violenţă verbală, de posesivitate, sunt elemente la care o persoană trebuie să fie atentă. Dacă le observă la timp, are toate şansele să se retragă la timp“, a declarat, pentru „Adevărul“, Dan Antonescu, fostul şef al Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei.

Poliţistul care s-a ocupat de caz trebuie anchetat

În opinia specialiştilor este absolut necesară anchetarea poliţistului pe mâna căruia a ajuns acest caz pentru a se stabili care sunt motivele pentru care ancheta a stagnat. O verificare ar putea fi făcută, de pildă, de Corpul de control al Ministerului de Interne. „Inclusiv fata poate sesiza parchetul pentru tergiversarea anchetei“, arată surse judiciare. Sindicalistul Dumitru Coarnă susţine însă că un asemenea caz este o excepţie, şi nu o regulă. „Povestea că poliţistul a refuzat plângerea mi se pare cusută cu aţă albă. Astfel de cazuri sunt excepţii. În acest caz, e vorba de o persoană bolnavă de gelozie, care nu acceptă realitatea şi care încearcă prin orice mijloace să-şi compromită fosta prietenă. Oamenii care acţionează aşa au probleme care se află la graniţa dintre psiholog şi psihiatru. Din păcate, şi sancţiunile sunt blânde, se dă închisoare de la trei luni la un an sau amendă penală“, a explicat sindicalistul.

Cazul Gheorghe Vlădan, poliţistul pistolar

Povestea Marei, care a fost pe larg discutată pe reţelele de socializare, aminteşte de cazul lui Gheorghe Vlădan, fost poliţist, care şi-a împuşcat soţia într-un coafor din Capitală, deşi femeia apelase la oamenii legii rugându-i să o protejeze de cel care până la urmă i-a devenit călău. „Statistic vorbind, în 99% din cazuri, cei doi se împacă şi doar la 1% din cazuri se ajunge la această atitudine violentă. Cazuri ca cel al Marei sunt rar întâlnite. De regulă, în dosarele de acest gen foarte rar se dispune măsura reţinerii şi a arestării preventive din simplul motiv că cei doi ajung să se împace. Doar în situaţiile în care există nişte elemente clare de violenţă sau în cazuri critice, când există o tentativă de omor, se dispune reţinerea şi arestarea preventivă“, a completat sindicalistul.

La rândul său, psihologul criminalist Liviu Chesnoiu spune că în România nu există o lege care să vizeze hărţuirea, de orice natură. „Nu ştim cum să reacţionăm în asemenea cazuri. Fata şi-a dat seama că  respectivul are o problemă şi a vrut să scape de el. De un om cu probleme psihice nu poţi să scapi într-o manieră dură, şocantă, pentru că poate să devină periculos. Drept dovadă modul în care s-a răzbunat. El a crezut că ea va fi posesiunea lui şi că nu va mai mişca în front. Asemenea cazuri sunt rar întâlnite. Ideea este că şi el trebuie să fie tratat, pentru a nu face alte victime“, a conchis Chesnoiu.

Reacţia USR

USR a reacţionat după publicarea articolului în care este dezvăluit modul în care fiul Laviniei Andrei îşi teroriza fosta iubită. „Poliţia trebuie să ancheteze serios cazurile de hărţuire, fizică sau psihologică, nu trebuie să cedeze la presiuni pentru a scăpa repede de plângeri. În urma articolului, colega noastră Lavinia Andrei a decis să se retragă de pe lista candidaţilor USR de la alegerile europarlamentare. În funcţie de cum se va termina ancheta ce îl vizează pe fiul ei, vom lua deciziile care se impun. Este important că Lavinia susţine că NU a încercat niciodată să obstrucţioneze activitatea de cercetare a poliţiei şi este la dispoziţia autorităţilor.

Comments