CCR a amanat pentru marti discutarea sesizarii privind conflictului dintre Executiv si Parlament pe...

Judecatorii constitutionali sunt asteptati sa se pronunte pe existenta unui conflic juridic de natura constitutionala intre Parlament si Executiv in conditiile in care social-democratii au venit cu o motiune de cenzura impotriva cabinetului Orban, in perioada unei Sesiuni extraordinare, mai exact in vacanta parlamentara.

Punctul de vedere al celor din Executiv este ca o astfel de masura este una neconstitutionala, o astfel de motiune trebuind depusa doar intr-ol sesiune ordinara. Si tot intr-o sesiune ordinara ar fi trebuit sa fie si votata, mai spun reprezentantii Guvernului.

La dezbateri, reprezentantul Guvernului, Olivia Diana Morar, secretar de stat in Ministerul Justitiei, a sustinut ca Parlamentul a urmarit sa "abuzeze" de instrumentele constitutionale "in scopul satisfacerii unor obiective politice"

"Va rugam sa constatati ca prezentul conflict juridic de natura constitutionala se fundamenteaza pe incalcarea mai multor principii constitutionale, dezvoltate in mod expres sau implicit la nivelul Legii fundamentale, respectiv principiul echilibrului puterilor in stat, cel al colaborarii si cooperarii loiale intre autoritati si cel al stabilitatii juridice. (...) Apreciem ca, raportat la conduita Parlamentului, acesta, sub apanajul unei interpretari juridice voit eronate a prevederilor constitutionale, asadar sub aparenta constitutionalitatii, a urmarit sa abuzeze de remediile si instrumentele constitutionale in scopul satisfacerii unor obiective politice", a spus Olivia Morar, citata de Agerpres.

Cristian Ionescu, reprezentantul Senatului, a spus ca opozitia are tot dreptul sa initieze oricand o motiune de cenzura impotriva Guvernului."Prim-ministrul nu se refera in realitate la institutia Parlamentului ca parte a unui pretins conflict juridic de natura constitutionala, ci la demersul procedural si legitim al unui numar consistent de deputati si senatori care au initiat impotriva Guvernului pe care il conduce o motiune de cenzura ca forma cea mai grava a controlului parlamentar. Opozitia este indreptatita de Constitutie sa initieze oricand, subliniez - oricand -, fie intr-o sesiune parlamentara ordinara, fie intr-o sesiune extraordinara o astfel de modalitate de control parlamentar", a subliniat Ionescu.

Motiunea nu a mai ajuns insa sa fie supusa la vot, si asta pentru ca in momentul sedintei de plen comune a Camerei Deputatilor si a Senatului nu a existat cvormul necesar, iar votul nu a putut fi reprogramat pentru o data ulterioara in sesiunea ordinar, asa ca asteptam ca astazi judecatorii sa se pronunte cu privire la constitutionalitatea demersului social-democratilor.

Comments