CCR a decis! Partidele raman cu obligatia de a propune candidati femei

CCR a decis! Partidele raman cu obligatia de a propune candidati femei

CCR a decis! Partidele raman cu obligatia de a propune candidati femei

Judecatorul CCR Iulia Scantei afirma, marti seara, ca principiul egalitatii de sanse intre femei si barbati garantat prin Constitutie ramane o obligatie activa a tuturor partidelor politice care participa la alegerile locale, europene si parlamentare cu liste proprii.

,,A fost o sedinta lunga de dezbateri azi la CCR, la finalul careia am simtit ca atunci cand se doreste, cand crezi in principii si ai argumente solide, se pot indrepta lucrurile strambe care afecteaza viata oamenilor, se pot corecta legi nedrepte si se pot apara cele bune.

Asadar, dupa o chibzuita judecata, Curtea Constitutionala a decis:

Principiul egalitatii de sanse intre femei si barbati garantat prin Constitutie ramane o obligatie activa a tuturor partidelor politice care participa la alegerile locale, europene si parlamentare cu liste proprii de candidati", a scris, marti seara, pe Facebook, Iulia Scantei.

Aceasta afirma ca CCR a decis ca este constitutionala norma potrivit careia listele de candidati intocmite de partide /aliante politice pentru alegerea consiliilor locale si a consiliilor judetene trebuie intocmite astfel incat sa asigure reprezentarea atat a femeilor, cat si a barbatilor, cu exceptia listelor care contin un singur candidat.

,,Prin urmare, partidele nu pot propune liste de candidati exclusiv femei sau exclusiv barbati, fiind necesara reprezentarea ambelor sexe pe o lista, chiar daca nu toti sunt pe locuri eligibile", a mai explicat judecatorul constitutional.

Potrivit lui Scantei, aceasta conditie este stabilita in prezent, in toate legile care reglementeaza organizarea alegerilor locale, europarlamentare si a celor parlamentare pentru Camera Deputatilor si Senat.

,,CCR a respins cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate formulata in anul 2020 de filiala unui partid politic care a invocat ca argumente ca: filiala nu are membri femei, femeile nu sunt interesate de politica ori s-au retras de pe lista, ca statul impune egalitatea cu forta si discrimineaza pozitiv barbatii, iar candidatii barbati sunt ingraditi in dreptul de a fi alesi in consiliul local pe motiv ca partidul nu are si femei pe lista de candidati. Autorul exceptiei a uitat ca principiul alegerii femeilor in consiliile comunale si judetene a fost recunoscut in Romania Mare prin Constitutia din 1923, iar in baza Legii pentru organizarea administrativa, din 3 august 1929, la alegerile municipale, comunale si judetene din anul 1930, peste o suta de femei au devenit consiliere in intreaga tara, iar doua femei au obtinut functia de primar in comunele Cobia-Dambovita si Negresti. Personalitati marcante pentru miscarea de emancipare feminina precum Ella Negruzzi, Calypso Botez, Ortansa Satmary, Sarmiza Bilcescu-Alimanestianu sau Maria Pillat au candidat pe listele partidelor de atunci", a mai scris Iulia Scantei.

Potrivit acesteia, decizia CCR "e o garantie solida ca lupta atator generatii de femei pentru egalitate electorala cu barbatii nu a fost in zadar, si e in continuare, respectata la nivelul instantei constitutionale".

Comments