CCR a respins sesizarea privind terenurile de la Romexpo. Statul da gratuit 46 de hectare catre Came...


Magistratii Curtii Constitutionale au respins miercuri sesizarea facuta de parlamentarii USR si UDMR privind trecerea gratuita a 46 de hectare de teren din proprietatea statului in cea a Camerei de Comert a Romaniei, scrie Agerpres.ro, care citeaza surse din CCR. Legea ajunge acum la presedintele Klaus Iohannis, care o poate promulga sau o poate retrimite in Parlament.


Actul normativ a fost votat in luna septembrie a anului trecut, cu sprijinul PSD, PNL si PMP, dar a fost atacat de USR si UDMR, declansand un adevarat scandal.


USR acuza un ,,tun imobiliar transpartinic"


Catalin Drula, pe atunci parlamentar USR, acum ministru al Transporturilor, acuza la acel moment ca legea este un ,,tun imobiliar transpartinic", valoarea terenurilor cedate gratuit fiind estimata la 300-400 de milioane de euro.


In sesizarea facuta se preciza ca instrainarea se face fara contraprestatie, adica fara ca statul sa primeasca ceva la schimb pentru teren.


De asemenea, se afirma ca legea incalca principiul bicameralismului, legea fiind modificata substantial in Camera Deputatilor fata de varianta adoptata de Senat.


Proiect imobiliar de aproape 3 miliarde de euro


Camera de Comert are deja un proiect imobiliar imens, de 2,86 miliarde de euro cu grupul Iulius, patronat de catre omul de afaceri Iulian Dascalu.


Cele doua parti vor sa construiasca mai multe cladiri de birouri, parcari, muzee si spatii comerciale in zona.


Proiectul imobiliar pe care Camerade Comert il are cu grupul Iulius

Fondul imobiliar NEPI vrea licitatie


Legea a a fost atacata si de mediul economic. Grupul NEPI, un concurent al Iulius si unul dintre cei mai mari proprietari de mall-uri din Romania, a cerut realizarea unei licitatii pentru teren sau pentru drepturile de dezvoltare imobiliara.


Acesta a acuzat ca legea este un ajutor de stat indirect catre Iulius si a facut o plangere la Comisia Europeana. Ulterior, si forul european s-a interesat de lege.


Terenurile de la Romexpo au fost primite de CCIR in administrare in 2004, pe o perioada de 49 de ani.


Guvernul Orban a argumentat impotriva proiectului


In punctul de vedere al Guvernului, intins pe 24 de pagini, Executivul arata exista mai multe argumente pentru care proiectul nu trebui adoptat.


Guvernul arata atunci ca Parlamentul nu poate dispune de proprietatea privata a statului, iar expertii mai aratau ca legea se aplica unei singure entitati.


Tot in punctul de vedere al Executivului se mai spunea ca legea este discriminatorie, nefiind precizate criteriile potrivit carora terenul in cauza trebuie sa fie trecut in proprietatea Camerei de Comert si nu a altei entitati.


Cu toate acestea, Guvernul nu a scris in punctul sau de vedere ca nu sustine proiectul, ci a lasat totul la latitudinea Parlamentului.


Comments