Ce a transmis Ministrul Mediului dupa ce o tanara de 19 a fost sfasiata de urs. Noile masuri luate i...

Noi masuri dupa moartea fetei sfasiate de urs

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a discutat in cadrul unui post de stiri despre schimbarile ce vor avea loc in Romania dupa decesul tinerei de 19 ani.

Printre aceste masuri se numara un ordin privind cotele de preventie si de interventie, care sa reglementeze numarul ursilor care pot fi impuscati pentru a preveni atacurile asupra oamenilor.

,,Transmit condoleante familiei victimei. Nici nu-mi pot imagina prin ce drama trec si le doresc multa putere in aceste momente dificile", a spus ministrul mediului. El a adaugat ca datoria principala este protejarea vietii umane, chiar si in contextul protejarii biodiversitatii. Mircea Fechet a reamintit ca anul trecut a initiat un ordin care prevedea impuscarea a 500 de ursi, dintre care au fost aprobate doar 220.

Specialistii estimeaza ca Romania are in prezent aproximativ 8.000 de ursi, o cifra considerata foarte mare, avand in vedere incidentele frecvente raportate cu ursi in localitati si pe drumuri montane, inclusiv tragedia recenta din Bucegi.

Probleme cu relocarea ursilor

,,Este cert ca avem o problema cu populatia de ursi din Romania", a afirmat Fechet, mentionand ca a cerut Comisiei Europene sa ia masuri pentru gestionarea acestei probleme. Ministrul intentioneaza sa propuna un nou ordin privind cotele de preventie si interventie, similar cu cel de anul trecut, care sa permita impuscarea a 500 de ursi.

Oficialul a mai declarat ca ursii care se apropie la o distanta de unu sau doi kilometri de asezarile umane trebuie gestionati pentru a proteja viata oamenilor. ,,Gestionat inseamna fie impuscat, fie eutanasiat. Relocarea nu da rezultate", a spus ministrul, explicand ca relocarea doar muta problema dintr-o zona in alta. El a dat exemplul gestionarii unui fond de vanatoare care a relocat peste 100 de ursi in ultimii ani, fara succes.

In cazul recent al tinerei ucise de urs, politicianul a mentionat ca ursul nu era relocat si nu purta crotaliu. De asemenea, se pare ca era o femela fara pui, deci nu a atacat pentru a-si proteja puii. Ministrul a solicitat investigarea daca ursul suferea de vreo boala care ar fi dus la acest comportament deviant.

Detalii despre atacul ursului

Presedintele Salvamont Romania, Sabin Cornoiu, a oferit detalii despre tragedia din Bucegi. El a explicat ca ursul a atacat tanara pe poteca, tragand-o in vegetatia de langa poteca si aruncand-o intr-o prapastie. Ursul a coborat dupa ea, iar o persoana martora a sunat la 112, declansand operatiunea de salvare. Din pacate, victima a avut leziuni incompatibile cu viata.

Echipele de salvamontisti au avut dificultati in extragerea trupului din prapastie din cauza terenului dificil si a prezentei constante a ursului. Sabin Cornoiu a subliniat ca este regretabil ca animalele vin atat de aproape de traseele turistice si spera ca masurile necesare vor fi luate pentru siguranta turismului montan.

Ministerul Mediului urmeaza sa propuna masuri suplimentare pentru gestionarea populatiei de ursi, inclusiv un proiect de lege care sa permita impuscarea ursilor care se apropie prea mult de asezarile umane. Scopul este de a preveni atacurile asupra oamenilor si de a asigura siguranta in zonele montane si in localitati.

Comments