Ce efecte a avut introducerea salariului minim asupra celei mai mari economii a Europei. Unele pretu...

In urma unui sondaj care a fost efectuat pe un esantion de aproximativ 16.000 de companii, IAB a descoperit ca mai putin de 5% din angajatori au efectuat concedieri dupa majorarea remuneratiei anumitor salariati ca urmare a introducerii, la 1 ianuarie 2015, a salariului minim pe economie de 8,5 euro pe ora.

In schimb, 18% din companiile intervievate a majorat pretul de vanzare a serviciilor si preturilor ca urmare a cresterii costurilor de productie in urma introducerii salariului minim pe economie.

De asemenea, un procent similar de companii au modificat orarul de munca, iar 10% din companii au avut o atitudine mai reticenta cu privire la angajari.

In total, IAB estimeaza ca un numar de 60.000 de locuri de munca au fost pierdute ca urmare a introducerii salariului minim pe economie, dintr-un total de peste 42 milioane locuri de munca active. In plus, expertii IAB sustin ca performantele solide inregistrate in ultimii ani de piata muncii din Germania au continuat si in 2015, cand au fost create 436.000 de locuri de munca platitoare de contributii sociale.

In concluzie, IAB sustine ca in timp ce efectele negative ale introducerii salariului minim pe economie au fost moderate, efectele pozitive pe partea de remunerare sunt incontestabile.

Punand capat traditiei privind neingerinta politicului in negocierile salariale, guvernul de la Berlin a decis sa introduca un salariului minim pe economie de 8,50 euro brut pe ora de la 1 ianuarie 2015. Aceasta a fost una din concesiile facute de conservatorii condusi de Angela Merkel partenerilor social-democrati din coalitia guvernamentala.

Mai multi economisti au avertizat atunci ca masura va conduce la concedieri in masa, insa in realitate rata somajului in Germania a atins cel mai scazut nivel de la reunificare, 6,1% potrivit datelor ajustate in functie de variatiile sezoniere. In schimb, preturile la anumite servicii, de exemplu la coafor sau taxi, au crescut.

n Uniunea Europeana, 22 din 28 de state membre au un salariu minim legal. Alte tari membre UE care nu au un salariu minim pe economie sunt Danemarca, Cipru, Austria si Suedia.

Comments