Ce faci daca te intalnesti cu ursul. Reguli esentiale ca sa scapi nevatamat din intalnirea cu animalul

Ce faci daca te intalnesti cu ursul. Reguli esentiale ca sa scapi nevatamat din intalnirea cu animalul

Ce faci daca te intalnesti cu ursul. Reguli esentiale ca sa scapi nevatamat din intalnirea cu animal...

Cu toate acestea, cu siguranta romanul nu va renunta niciodata la drumetiile prin padure care il incarca cu atata energie si-i satisface nevoia de frumos. Iar ursii se pare ca nu vor fi relocati prea curand. Oricat de prietenosi ar parea si oricat de simpatici ar fi, sa nu uitam ca sunt, totusi, animale salbatice, care ataca omul cu foarte mare usurinta.

Trebuie sa stii ca nu intotdeauna ursul este pregatit de atac. In multe situatii, acesta te va ignora, caz in care trebuie sa te retragi usor, fara sa-i intorci spatele. La fel, daca ursul se ridica pe labele din spate, acesta nu este intotdeauna semn de atac, ci semn ca incearca sa obtina cat mai multe informatii despre tine pentru a-si da seama de situatia in care se afla.

Unii specialisti in comportamentul ursilor ii sfatuiesc pe cei ce se aventureaza in drumetii ca, in situatia in care se intalnesc cu ursul, sa ridice bratele deasupra capului pentru a crea impresia de inaltime si sa vorbeasca cu animalul pe un ton ferm, dar nu agresiv. Astfel, ursul isi va da seama ca are de-a face cu o fiinta umana.

Iata cele mai importante recomandari pe care ar fi bine sa le respecti ca sa scapi nevatamat:

1. Pastreaza-ti, pe cat posibil, calmul, recomanda site-ul cumsa.ro. Trage de cateva ori aer in piept si fii cat se poate de atent la comportamentul ursului. Observa daca ursul este agresiv sau daca, dimpotriva, este in trecere si te-ai intalnit cu el intamplator;

2. Retrage-te cu miscari cat mai usoare, sub nicio forma bruste, fara sa te intorci cu spatele la urs. Este extrem de important sa pastrezi contactul vizual cu animalul pentru a-i vedea miscarile si comportamentul. Cu toate acestea, evita sa-l privesti direct in ochi, lucru care ar putea fi interpretat ca un gest de agresiune din partea ta;

3. Nu merge niciodata singur in drumetie si ia intotdeauna in rucsac un fluier, un spray de urs, cateva petarde si orice alt obiect care produce zgomot. Ursilor nu le plac zgomotele puternice, astfel ca acestea il vor tine la distanta.

Daca mergi cu cortul, nu depozita sub nicio forma mancarea in interior. Este de preferat sa o agati intr-un copac aflat la nu mai putin de 100 de metri de locul in care ai ridicat cortul. Ursul nu e interesat de om, ci de mancare.

Nu uita! Daca te intalnesti cu ursul, nu incerca sa te apropii de el, sa il mangai sau sa ii dai de mancare. Ai grija si la pui. Aproape intotdeauna, in spatele unui pui de urs se afla o ursoaica, pregatita oricand sa sara in apararea lui.

Comments