Ce restrictii noi pot aparea in valul 4 inainte de masura carantinarii unor zone. Anuntul lui Raed Arafat

Ce restrictii noi pot aparea in valul 4

Ce restrictii noi pot aparea in valul 4 inainte de masura carantinarii unor zone. Anuntul lui Raed A...

Numarul zilnic al cazurilor noi de Covid-19 din Romania a explodat in ultimele 24 de ore, cu aproape 4.000 de infectari raportate de Grupul de Comunicare Strategica (GCS).

In aceste conditii, rata de incidenta creste accelerat la nivel national si autoritatile se pregatesc sa ia masuri pentru stoparea extinderii infectarilor.

Pana la plasarea in carantina a localitatilor, oficialii din Sanatate anunta posibilitatea impunerii unor restrictii pentru cetateni. Acestea au fost explicate si enumerate de seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat.

Raed Arafat anunta ce restrictii pot impune autoritatile inainte de masura carantinarii localitatilor

Secretarul de stat din MAI a explicat clar cand se ajunge la plasarea in "lockdown" a unei zone din cauza cresterii ratei de incidenta.

Pe de alta, parte, pana la masura carantinei, spune medicul Arafat, exista un alt set de masuri care se iau pentru a se incerca stoparea cresterii infectarilor.

Printre aceste restrictii putem enumera: limitarea participarii oamenilor la unele activitati, interzicerea unor activitati sau permiterea participarii la ele pe baza certificatului digital Covid-19.

"Noi avem in Hotararea de Guvern unele praguri care sunt prestabilite, si asta ca sa usureze luarea deciziilor de catre Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta. De exemplu, la Satu Mare a fost un numar de localitati in care a crescut incidenta semnificativ. Dar nu este suficient numai cresterea incidentei. Exista un mecanism de calcul stabilit de INSP.

DSP face acest calcul, daca trece de 60 de puncte, inseamna ca este propunere de carantinare. Se face propunere de carantinare catre INSP care o avizeaza. Ulterior se discuta in cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, si daca se mentine in comitet carantinarea localitatilor, atunci se emite ordinul pentru carantinare.

La acest moment avem sase localitati in judetul Satu Mare si o localitate in judetul Sibiu care au fost carantinate prin aceasta modalitate.

Pana la carantinare, exista alte masuri. Exista masurile care se iau pe limitarea numarului persoanelor care participa la unele activitati. Incepe numarul sa scada, cu cat creste incidenta. Poate interzicerea unor activitati. Sau se permite participarea la ele cu conditia sa prezinti certificatul verde", a spus Raed Arafat, la Antena 3.

Rata de incidenta a trecut de 1 la mie la nivel national

In ultimele zile, odata cu explozia numarului de cazuri noi de SARS-CoV-2, rata de infectare la nivel national a depasit valoarea de 1 / 1.000 de locuitori.

Exista o serie de judete unde valul 4 al infectarilor e mai intens, iar rata de incidenta a trecut sau se apropie de 2 la mie.

In Satu-Mare vorbim de o rata de 2,67 la mie, 1,85 avem in Ilfov, 1,74 in Bistrita-Nasaud si 1,68 in Municipiul Bucuresti.

Articol preluat de pe FANATIK.RO.

Comments