Ce se intampla cu LEGUMELE DIN EUROPA? La unele produse, preturile au crescut si DE CINCI ORI

Ce se intampla cu LEGUMELE DIN EUROPA? La unele produse, preturile au crescut si DE CINCI ORI

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

În mod normal, clima blândă care predomină în regiunea litorală a Spaniei permite creşterea în câmp deschis a salatei, chiar şi în timpul iernii. În acest an, însă, ploile torenţiale care au căzut la finele lunii decembrie, urmate de un val de frig şi căderi de zăpadă în ianuarie, au lovit din plin aceste regiuni, care exportă trei sferturi din producţia lor în restul Europei, informează Agerpres, care citează AFP.

Regiunea Murcia, în centrul zonelor agricole afectate, nu a mai înregistrat căderi de zăpadă în ultimii 34 de ani. Rezultatul, producţia spaniolă de legume a scăzut cu 30%, la fel ca şi volumul exporturilor, potrivit estimărilor Federaţiei Exportatorilor, Fepex. La rândul său, Coag, cel mai mare sindicat al fermierilor spanioli, estimează la 50% scăderea producţiei în cele mai afectate regiuni. 

În cazul salatei, Spania furnizează 80% din necesarul Europei, restul provenind în principal din Italia. 

S-a ajuns la vânzări raţionalizate

Consecinţa imediată a intemperiilor din Spania este creşterea explozivă a preţului la legume în Europa, astfel că în Germania preţul salatei s-a dublat, iar în Finlanda s-a triplat, în timp ce preţul la dovlecei a crescut de patru şi de chiar cinci ori în Franţa.

În Marea Britanie, unul dintre principalii clienţi ai Spaniei, consecinţele s-au resimţit pe rafturile supermarketurilor. Două din cele mai mari lanţuri de supermarketuri au decis să raţionalizeze salata şi broccoli, astfel că un client nu poate cumpăra decât două salate şi trei broccoli. 

Şi în Italia, mii de ferme au pierdut producţia lor de legume din perioada iernii din cauza unor căderi record de zăpadă. Principalul sindicat al agricultorilor italieni estimează că pierderile se ridică la 400 de milioane de euro. 

România importă în sezonul rece cea mai mare parte a fructelor şi legumelor, din ţări ca Spania, Italia sau Turcia. însă în ultimii ani, pe rafturile hipermarketurilor şi supermarketurilor găsim şi iarna produse româneşti ca salată şi ceapă verde, ridichi roşii sau verdeţuri. Deocamdată nu există date privind impactul asupra pieţei româneşti al acestei crize prin care trec Spania şi Italia, de unde importăm mai ales diferite sortimente de roşii. 

Uleiul de măsline a devenit un lux

Totodată, şi uleiul de măsline a avut de suferit. International Olive Council informează, potrivit Bloomberg, că preţul uleiului de măsline extravirgin în Italia a crescut cu aproape o treime din octombrie şi până în prezent, ajungând la 5,75 euro per kilogram, în timp ce în Spania preţurile au crescut cu aproximativ 10%. Motivul este vremea nefavorabilă din Spania şi Italia, cei mai mari producători mondiali de ulei de măsline. 

Această situaţie se resimte cel mai acut în Marea Britanie. Din cauza deprecierii lire sterline în urma Brexitului, preţul uleiului de măsline este la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani. Celebrul chef Jamie Oliver a fost nevoit sa închidă şase restaurante cu specific italian din Marea Britanie, dupa ce costurile sale au crescut în urma deprecierea lirei. "Uleiul de măsline este scump şi foarte mult la cheremul naturii. Sortimentele foarte bune merită fiecare bănuţ. Practic plăteşti pentru fiecare linguriţă, la fel ca şi pentru foie gras sau caviar", spune Jamie Oliver.

Comments