Ce spune Sorin Cimpeanu despre ideile privind accesul copiilor in scoli si gradinite prin verificarea testarii

Ce spune Sorin Cimpeanu despre ideile

Ce spune Sorin Cimpeanu despre ideile privind accesul copiilor in scoli si gradinite prin verificare...


Ministrul educatiei, Sorin Cimpeanu, califica drept ,,imbecile" propunerile unor jurnalisti conform carora elevii sa mearga la scoala, iar copiii la gradinita doar daca sunt testati pentru COVD, potrivit News.ro. Luni a fost prima zi in care elevii au fost testati cu teste de saliva, iar pana la finalul zilei, au fost confirmate in total 86 de cazuri.


"Idei pe care indraznesc sa le calific, cu toata raspunderea, nu am uitat ce sunt, drept imbecile, prin care se propune - si ma refer la colegi din presa, nu la altcineva - limitarea accesului la educatie prin verificarea testarii obligatorii. Adica un fel de certificat verde pentru copii, sa poata merge la gradinita si pentru elevi sa mearga la scoala", a declarat ministrul educatiei luni seara, la Antena 3.


Ministrul Cimpeanu a respins si criticile aduse acelor profesori care au refuzat sa faca testarea in scoala a elevilor cu testele din saliva si a sustinut ca profesorii nu pot fi obligati sa faca ceva care nu este in fisa postului lor.


"In 467 de scoli au decis sa aiba un sistem mixt, in functie de varsta copiilor sa testeze in scoala sau acasa (...), in marea majoritate a scolilor au decis ca nu testeaza in scoala - ii apreciez pe cei care au decis sa se implice, dar nu ii pot condamna pe cei care au decis sa nu se implice", a afirmat Sorin Cimpeanu.


El a mentionat ca nu se va ajunge intr-o directie buna, daca "vom continua sa acuzam scoala".


"Ma transform in cel mai puternic aparator al colegilor cadre didactice care am vazut ca sunt sub un tir incrucisat, acuzati de foarte multe lucruri, daca vom continua sa acuzam scoala, ma tem ca nu vom ajunge bine", a mai spus ministrul Cimpeanu.


Sorin Cimpeanu a subliniat ca personal merge pe preventie si nu sustine conditionarea accesului la educatie in niciun fel.


"Si inca o data: testarea obligatorie fara legislatie primara, legislatie primara care nu stiu sa fi fost adoptata in vreun alt stat european, sa limitezi accesul in scoala, daca esti sau nu esti testat nu exista. Eu personal, cu toate criticile pe care le pot atrage, o sa merg pana la capat pe preventie si pe incredere in responsabilitatea parintilor si a profesorilor si nu pe aspecte de ordin dictatorial cum ar fi limitarea accesului la educatie pentru ca nu vrei sa fii testat", a adaugat Cimpeanu.


Testarea elevilor cu testele rapide antigen din proba de saliva inainte de ore a inceput, luni, 6 decembrie. Primele doua cazuri raportate pozitiv au fost la doi elevi din Capitala, unul la liceul Caragiale, iar altul la Scoala 81. Pana la ora 19:00, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv.


Comments