Cei cinci hormoni care aduc fericirea

Cei cinci hormoni care aduc fericirea

Cei cinci hormoni care aduc fericirea

Măsurăm deci fericirea în nivelul de hormoni pe care corpul nostru îi secretă, iar cei cinci care influenţează direct această stare sunt serotonina, melatonina, dopamina, oxitocina, endorfinele, conform Romedic.ro.

Serotonina este neurotransmiţătorul care are efecte asupra somnului, metabolismului, poftei de mâncare, impulsurilor sexuale, memorie, reglării temperaturii somnului. De asemenea, aceasta este hormonul care îi arată corpului cum să se comporte, provocând râsul sau zâmbetul, de exemplu. Secreţia serotoniei este influenţată de mediul înconjurător, mai exact de cantitatea de lumină, de unele alimente pe care le consumăm, care formează un aminoacid special, precum şi de exerciţiile fizice.

Melatonina este produsă de glana pineală, iar cantitatea în care aceasta este eliberată depinde de intensitatea luminii deoarece este cea care reglează somnul. Pe timpul nopţii, nivelul de melatonină este foarte ridicat, iar pe parcursul zilei este scăzut. 

Dopamina se produce în creier, la nivelul sinapselor, şi este substanţa care oferă starea de concentrare şi mobilizează organismul la activităţil obişnuite. Tot de ea este legată şi energia pe care corpul o simte atunci când se angajează într-o activitate. Legat de elementul care stimulează secreţia de dopamină, specialiştii au încă contradicţii, arată sursa citată. Unii spun că aceasta este eliberată în cantităţi mari atunci când ni se întâmplă lucruri pozitive şi în cantităţi foarte mici atunci când se petrece ceva negativ. Alţii spun că în cazul animalelor, de exemplu, s-a dovedit că secretă dopamină atunci când sunt supuşi factorilor de stres.

Oxitocina, un alt neurotransmiţător, este secretată la nivelul hipotalamusului şi e hormonul care are „grijă” de alăptare, comportament matern, plăcere sexuală. Cercetătorii spun că acesta este eliberat atunci când suntem stresaţi, dar şi când interacţionăm cu oamenii din jurul nostru. Conform acestora, această ajută la îmbunătăţirea relaţiilor sociale, provocând o stare de bine.

Endorfinele reprezintă un fel de morfină produsă de creier, care ajută la înlăturarea durerii cu ajutorul receptorilor localizaţi prin tot corpul. Acestea sunt secretate atunci când corpul este expus la frică, stres sau durere şi acţionează ca un analgezic natural. De asemenea, acestea au şi rolul de a regla producţia celorlalţi hormoni din organism. 

Citiţi şi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Comments