China vrea sa vaccineze anti-COVID 160 de milioane de copii, pana la sfarsitul anului

China vrea sa vaccineze anti-COVID 160 de milioane de copii, pana la sfarsitul anului

China vrea sa vaccineze anti-COVID 160 de milioane de copii, pana la sfarsitul anului


In vreme ce majoritatea tarilor de pe glob incearca sa-si vaccineze adultii in procent cat mai mare, pentru a domoli valul produs de varianta Delta si a preintampina o escaladare a pandemiei in contextul aparitiei noii tulpini Omicron, China s-a angajat intr-o campanie ambitioasa de imunizare a copiilor.


Cu o populatie de aproape 1,5 miliarde (conform Worldometers), din care spune ca a imunizat deja 1,1 miliarde de adulti, China si-a propus ca pana la sfarsitul acestui an sa vaccineze cu schema completa 160 de milioane de copii cu varste cuprinse intre 3 si 11 anii, scrie The New York Times.


,,Mici razboinici vaccinati" - asa numeste China milioanele de copii care s-au vaccinat in primele doua saptamani de campanie, care a fost demarata la sfarsitul lunii octombrie. Oficialii dau asigurari ca vaccinarea este optionala, dar sunt parinti care spun ca se confrunta cu restrictii, daca nu-si dau acordul.


Cu balone si cutii de jucarii pentru copii, campania de vaccinare a inceput rapid. In primele doua saptamani, 84 de milioane de baieti si fete cu varste cuprinse intre 3 si 11 ani - aproximativ jumatate din populatia eligibila - au primit prima doza de vaccin, potrivit celor mai recente date guvernamentale.


In contrast, in aceeasi perioada de timp, Statele Unite au vaccinat 2,6 milioane de copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani - aproximativ 10% din populatia eligibila - cu prima doza.


Campania face parte din politica Beijingului pentru capatarea imunitatii de turma.


Presiune pe parinti


Guvernul insista ca vaccinarea copiilor este voluntara, dar parintii au spus ca sunt fortati sa-si dea acordul pentru imunizarea lor. Este si cazul lui You Xun, din orasul Ningde, care a refuzat sa-si vaccineze fiul de 3 ani.


Tatal sustine ca baiatul i-a fost trimis acasa, de la gradinita. Iar toti parintii au primit urmatorul mesaj: ,,Anunt urgent! Anunt urgent! Parintii tuturor copiilor care nu sunt vaccinati impotriva COVID sunt rugati sa vina acum la gradinita sa-i ia acasa".


Multi parinti au facut cozi la centrele de imunizare, cu cei mici de mana, ingrijorati ca nu vor mai putea sa-i duca la gradinita sau la scoala daca nu-i vaccineaza. Insa You Xun si sotia lui au decis sa nu-si vaccineze copilul, temandu-se ca serul ar putea sa nu fie sigur pentru cei mici.


Dupa cateva zile in care gradinita nu i-a primit copilul, barbatul a depus plangere la autoritatile locale. Oficialii i-au spus atunci ca nu exista nicio regula care sa interzica copiilor nevaccinati sa mearga la cursuri, asa ca tatal si-a dus fiul inapoi la gradinita.


,,Statul nu recunoaste, dar pune presiune pentru a impune vaccinarea", a spus el.


Un alt locuitor din China, Nicolas Zhang, din orasul Shenzhen, sustine ca pe 5 noiembrie a primit un mesaj in grupul de chat al parintilor de la gradinita unde se afla fiica sa de 5 ani: parintii erau informati ca trebuie sa-si vaccineze copiii.


,,Dupa vaccinari masive in tara noastra, cati dintre ei au avut reactii adverse? Nimeni nu cerceteaza, mass media nu spune nimic, nu exista niciun departament guvernamental care sa se ocupe de asta in mod public", a spus Zhang, in varsta de 35 de ani, care nu s-a vaccinat.


Imunitatea de turma este un obiectiv pe care majoritatea tarilor l-au abandonat, in special odata cu aparitia unor noi variante, mai contagioase, precum Delta si Omicron. China nu a renuntat insa, ba mai mult, a anuntat ca aceasta va fi o conditie pentru redeschiderea granitelor.


Bazandu-se exclusiv pe vaccinurile de productie interna, care sunt mai putin eficiente decat cele produse si folosite la scara larga - Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson si AstraZeneca -, ,,este insa putin probabil sa obtina aceasta imunitate de turma", spune Yanzhong Huang, directorul Centrului pentru Studii Globale de Sanatate de la Universitatea Seton Hall.


Dar acest lucru nu-i impiedica pe oficiali sa faca eforturi pentru a vaccina cat mai multi copii.


Educatorii de la gradinitele din toata tara i-au sunat pe parinti, indemnandu-i sa ,,se grabeasca" si sa-si vaccineze copiii.


,,Va rugam sa raspundeti la apelul national de a merge cu copilul la vaccinare", a scris reprezentantul unui birou de educatie, intr-o scrisoare publica catre parinti.


China a aprobat in iunie administrarea vaccinurilor sale, Sinovac si Sinopharm, la copiii cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani. Pana la sfarsitul lunii octombrie, numai celor de 12 ani si peste li s-au administrat serurilor - si catorva copii sub 12 ani, care erau la risc, din cauza unor comorbiditati.


Comisia Nationala de Sanatate a declarat ca siguranta si eficacitatea vaccinului chinezesc pentru copiii mici ,,nu difera semnificativ" de cele pentru copiii mai mari si adulti. Lucru pe care nu il cred toti parintii.


Chine mentine strategia ,,zero COVID"


Considerata pentru un timp epicentrul pandemiei de coronavirus, China are o politica stricta zero-COVID, care impune lockdown-uri dure chiar si atunci cand sunt doar cateva infectari.


Strategia a fost adoptata de oficiali in speranta ca, astfel, vor reusi sa elimine coronavirusului.


In vreme ce alte tari, care au avut aceeasi abordare, au inceput sa renunte treptat la restrictiile severe, autoritatile de la Beijing nu au dat semne ca se scutura de politica prin care, spun specialistii, regimul incearca sa-si pastreze legitimitatea.


Orase cu milioane de oameni continua sa fie in lockdown dupa depistarea unor mici focare COVID. Oamenii care mint despre infectii, ascund simptomele sau incearca sa scape de carantina risca sa ajunga la inchisoare.


Comments