Cimbru – beneficii si intrebuintari. In ce mancare poti pune cimbru

Cimbru – beneficii si intrebuintari. In ce mancare poti pune cimbru

Cimbru – beneficii si intrebuintari. In ce mancare poti pune cimbru


Cimbrul este o planta din familia mentei pe care probabil il ai in dulapul de condimente. Dar este mult mai mult decat un simplu condiment.


Gama sa de utilizare este impresionanta si are peste 400 de subspecii. Egiptenii antici il foloseau in practicile lor de imbalsamare, in timp ce grecii antici il foloseau ca tamaie.


Datorita gustului sau distinctiv, cimbrul a ramas pana acum o baza culinara. Dar cimbrul isi castiga repede reputatia pentru calitatile sale medicinale, cum ar fi capacitatea sa de a ajuta la tratarea acneei si a tensiunii arteriale crescute.


Beneficiile cimbrului


Lupta impotriva acneei


Daca te-ai saturat sa cumperi si sa incerci medicamente pentru acnee fara prescriptie medicala fara rezultate bune, este posibil sa ai noroc.&


Cimbrul este cunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene si ar putea avea un viitor ca ingredient de combatere a acneei.


Cand cimbrul este imbibat in alcool timp de zile sau saptamani, acesta se transforma intr-o solutie cunoscuta sub numele de tinctura. Cercetatorii din Marea Britanie au testat efectele tincturilor de cimbru asupra acneei.


In studiul realizat pe tinctura de cimbru, constatarile au fost impresionante. Acest preparat natural de plante medicinale a combatut cosurile mai bine decat produsele antiacnee, care includeau peroxidul de benzoil. Timpul va spune daca acest remediu este un tratament eficient al acneei.


Scade tensiunea arteriala


Un studiu a constatat ca extractul de cimbru a reusit sa reduca semnificativ ritmul cardiac la sobolanii cu tensiune arteriala crescuta si a putut, de asemenea, sa scada colesterolul.


O modalitate sigura de a folosi cimbrul pentru a reduce ritmul cardiac este sa-l inlocuiesti cu sarea in mancare.


Calmeaza si poate opri tusea


Uleiul esential de cimbru, care se obtine din frunzele sale, este adesea folosit ca remediu natural pentru tuse. Intr-un studiu, o combinatie de cimbru si frunze de iedera a ajutat la atenuarea tusei si a altor simptome ale bronsitei acute.


Data viitoare cand ai tuse sau durere in gat, incearca sa bei un ceai de cimbru.


Sporeste imunitatea


Obtinerea tuturor vitaminelor de care are nevoie corpul in fiecare zi poate fi o provocare. Din fericire, cimbrul este plin de vitamina C si este, de asemenea, o sursa buna de vitamina A. Daca simti ca apare o raceala, cimbrul te poate ajuta sa iti revii, crescand imunitatea.


Un alt beneficiu al cimbrului pentru sanatate: este o sursa buna de cupru, fibre, fier si mangan.


Sursa de minerale


Cimbrul este o excelenta sursa de minerale si vitamine esentiale pentru o sanatate optima. Frunzele si lastarii sai fragezi sunt una dintre cele mai bogate surse de potasiu, fier, calciu, magneziu, mangan, zinc si seleniu.


Dezinfecteaza


Mucegaiul este un poluant comun, dar potential periculos, care se poate ascunde in casa ta. Odata ce il identifici, urmeaza pasii necesari pentru a scapa de el odata pentru totdeauna. Uleiul de cimbru poate fi raspunsul pentru concentratii scazute de mucegai.


Uleiul esential de cimbru si timol detine multe proprietati fungicide. Cercetarile sugereaza ca poate fi utilizat ca dezinfectant in locuintele in care exista o concentratie scazuta de mucegai.


De asemenea, timolul, unul dintre uleiurile esentiale importante, are caracteristici antiseptice.


Te scapa de daunatori


Timolul este, de asemenea, un ingredient in multe pesticide - atat in exterior, cat si in interior - si este utilizat in mod obisnuit pentru a distruge bacteriile si virusii, precum si sobolanii, soarecii si alti daunatori.


Un studiu recent arata ca extractul de cimbru poate respinge tantarii, dar cresterea acestuia in gradina ta nu este suficienta. Pentru a obtine cele mai bune rezultate in lupta impotriva daunatorilor, freaca frunzele de cimbru intre maini pentru a elibera uleiul esential.


De asemenea, poti face un agent antiinsecte pentru casa amestecand patru picaturi de ulei de cimbru la fiecare lingurita de ulei de masline.


Parfum


Produsele organice si naturale pentru ingrijirea pielii pot fi gasite acum la multe companii, iar multe contin cimbru.


Datorita proprietatilor sale antiseptice si antifungice, este un ingredient obisnuit in apa de gura. Cimbrul este, de asemenea, un ingredient popular in deodorantele naturale.


Este bun in aromaterapie


Uleiul esential de cimbru este adesea utilizat in scopuri aromatice si terapeutice datorita substantei sale active carvacrol.


Da gust mancarii


Cimbrul este un ingredient minunat care este folosit in bucatariile din intreaga lume, in special in Franta, Italia si peste Mediterana.


Frunzele proaspete sau crengile intregi pot fi folosite la prepararea carnii. Cimbrul este, de asemenea, un ingredient excelent de utilizat cu peste.


Cum sa folosesti cimbru in mancare


Cimbrul merge bine cu carne, rosii si fasole.&


In bucataria mediteraneana, este un condiment popular pentru preparatele din miel, deoarece aroma usor florala a cimbrisorului usureaza gustul mielului.


In Romania, cimbrul este folosit pentru mancaruri precum ciorba de fasole, sarmale, tocane, tocanite si preparate cu miel sau porc.


Cum sa gatesti cu cimbru proaspat


Daca o reteta necesita o ,,crenguta" de cimbru, frunzele si tulpina trebuie pastrate intacte. Cand pui o crenguta intreaga de cimbru la supe, tocanite sau alte retete, frunzele cad de obicei in timpul gatitului si tulpina lemnoasa poate fi indepartata inainte de servire.


Daca o reteta necesita ,,cimbru proaspat", frunzele trebuie scoase de pe tulpina. Pentru a indeparta frunzele dintr-o crenguta de cimbru proaspat, pur si simplu tine crenguta in partea de sus cu o mana, freaca crenguta in partea de sus cu cealalta mana, apoi lasa sa curga tot cimbrul.


& Frunzele se vor desprinde cu usurinta si sunt atat de mici, incat de obicei nu necesita sa fie tocate.


Spre deosebire de multe alte tipuri de ierburi proaspete, cimbrul proaspat poate fi adaugat devreme in reteta. Planta rezista si la perioade lungi de gatit si isi va insufla incet aroma in felul de mancare.


Varianta uscata pastreaza o mare parte din aroma si este un substitut adecvat in multe cazuri. Cu toate acestea, cand inlocuiesti varianta proaspata cu cea uscata, foloseste aproximativ o treime din volumul de cimbru proaspat solicitat in reteta.


Top 50 de condimente, mirodenii si ierburi aromatice care se folosesc in Romania


Sursa foto: 123rf.com


Comments