Cinci condimente mai putin cunoscute. Cum le folosesti pentru a obtine cele mai gustoase mancaruri

Cinci condimente mai putin cunoscute. Cum le folosesti pentru a obtine cele mai gustoase mancaruri

Cinci condimente mai putin cunoscute. Cum le folosesti pentru a obtine cele mai gustoase mancaruri

Când vine vorba despre condimente, cu toţii sunt familiarizaţi cu aromele clasice, de bază, precum piperul, boiaua, frunzele de dafin sau scorţişoara. Gătitul înseamnă, însă, mult mai mult, iar gama de mirodenii şi condimente folosite în bucătăriile din întreaga lumea este extrem de variată: de la seminţe, la coji de fructe, de la frunze verzi sau uscate, la diverse legume. Fără ele, mâncarea nu ar mai fi o plăcere, ci doar o necesitate.

Iată câteva condimente şi mirodenii despre care este posibil să nu fi auzit vreodată şi care dau o notă aparte oricărui fel de mâncare.

1. Asafoetida sau balega diavolului

Ingredient cheie al bucătăriei indiene, balega diavolului are aspect de pulbere şi un miros extraordinar de puternic, motiv pentru care se păstrează în recipiente închise ermetic. Gustul său aduce a combinaţia dintre usturoi, ceapă şi praz.

2. Muguri de Cassia

Deşi seamănă cu nişte cuişoare, mugurii de Cassia sunt, de fapt, florile nedeschise ale unui arbore aromatic. Au o aromă asemănătoare cu scorţişoara, dar ceva mai complexă. Sunt frecvent folosiţi la prepararea murăturilor, a sosurilor, dar şi a deserturilor cu fructe.

3. Mahlab

Acest condiment folosit în Orientul Mijlociu şi ţările mediteraneene este o pudră cu miros dulce şi exotic obţinută din sâmburii unui cireş negru. Se adaugă în preparatele coapte, precum pâinea, prăjiturile ori biscuiţii, cărora le asigură o aromă profundă şi unică de cireşe combinate cu migdale, vanilie şi note de trandafir.

4. Grăuntele paradisului

Aceste boabe ce seamănă foarte bine cu piperul au un gust special, combinând iuţeala cu aroma fructată şi florală, cu note de coriandru şi cardamon. Originare din vestul Africii, sunt folosite în prezent ca înlocuitor pentru piper, dar şi pentru a da o notă aparte unor băuturi alcoolice precum berea artizanală, ginul sau akvavit-ul norvegian.

5. Sumac

Condiment obţinut din uscarea şi măcinarea fructelor arbustului cu acelaşi nume, sumacul, este folosit în bucătăria din Orientul Mijlociu, în salata Fattoush, pentru obţinerea amestecului de condimente za’atar ori în salata arăbească tabbouleh, dar şi în orez, carne sau prăjituri, oferindu-le un gust acrişor, de lămâie. O altă utilizare a sumacului este pentru a da culoare supelor, tocăniţelor sau orezului.

Citiţi şi:

Şapte fructe incluse incorect în categoria legumelor. Amănuntul esenţial care împarte vegetalele în cele două categorii

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Comments