Ciuca, de Ziua Constitutiei: Fara Legea noastra fundamentala, nimic din evolutia Romaniei catre un r...

,,Astazi se implinesc 31 de ani de la momentul aprobarii Constitutiei Romaniei prin referendum. Chiar daca este o constitutie tanara, Legea noastra fundamentala a trecut testul maturitatii si al eficientei. A incadrat, a ordonat si a garantat regimul democratic al Romaniei in ultimele trei decenii. A fost si este in continuare elementul central care asigura stabilitatea democratiei constitutionale din Romania.

In ansamblul marilor teme care se dezbat astazi cu privire la viitorul Romaniei exista riscul ca Ziua Constitutiei sa treaca neobservata. Ar fi nedrept. Fara Legea noastra fundametala nimic din evolutia Romaniei catre un regim politic stabil si european nu ar fi fost posibil.

In ultimii 30 de ani, Constitutia Romaniei a reusit performanta sa defineasca si sa protejeze o adevarata identitate constitutionala nationala, bazata pe valorile supreme ale liberalismului politic: demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic.

Ceea ce trebuie afirmat cu putere este ca aceasta identitate constitutionala este una deopotriva nationala si europeana, profund ancorata in valorile si principiile liberalismului constitutional. Este o identitate constitutionala proprie, care a rezultat din dialogul si cooperarea loiala intre institutiile fundamentale ale statului roman si structurile internationale si regionale din care Romania face parte.

La 33 de ani de la caderea regimului comunist si la 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania se afla in pragul unui nou moment istoric, un moment pentru care toate fortele politice democratice si institutiile centrale si locale ale statului au muncit neobosit.

Suntem ferm ancorati pe drumul nostru occidental si nicio decizie politica nedreapta nu ne va deraia de la acest drum. Potentialul nostru de viitor este imens si nu avem voie sa il pierdem. Vom arde etape, vom construi un nou proiect de tara si vom pastra Romania acolo unde ii este locul: in randul marilor democratii occidentale.

In aceasta noua etapa istorica, Constitutia Romaniei va avea rolul fundamental de a dinamiza viata politica si institutionala a statului si de a asigura maxima eficienta pentru protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

Constitutia din 1991, revizuita in 2003 a fost o Constitutie a echilibrului, care nu a permis acumularea excesiva a puterii in mainile unei persoane, a unui partid politic sau a unei singure institutii. In viitor, odata cu aparitia unui autentic moment constitutional, ancorat in nevoile reale ale societatii romanesti, Constitutia Romaniei va reflecta obiectivul de dezvoltare accelerata a Romaniei.

Indiferent de dificultatile de moment, de optiunile politice trecatoare, de dinamica parteneriatelor economice si investitionale, Constitutia Romaniei ramane prima si ultima pavaza impotriva concentrarii puterii si a oricaror forme de autoritarism politic, economic sau ideologic.

Asa cum a facut-o si pana acum, Constitutia Romaniei va asigura si de acum inainte fundamentul identitatii nationale europene, precum si stabilitatea, coerenta si echilibrul vietii politice si institutionale. Echilibrul sau va asigura pacea sociala a natiunii", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Biroul de Presa al Guvernului Romaniei.

Comments