CNN: Statele Unite considera Rusia vinovata de bombardarea
convoiului umanitar lovit in apropiere de Alep

CNN Statele Unite considera Rusia vinovata

CNN: Statele Unite considera Rusia vinovata de bombardarea convoiului umanitar lovit in apropiere de...

„Toate dovezile pe care la avem duc către această concluzie” a declarat unul dintre oficiali pentru televiziunea americană.

Un convoi umanitar a fost luni seara ţinta unor atacuri aeriene, în timp ce descărca mâncare destinată civililor dintr-o zonă asediată aflată sub controlul rebelilor, în apropiere de oraşul Alep. 18 camioane au fost distruse şi cel puţin 20 de persoane ar fi fost ucise în urma atacului.

Casa Albă nu a acuzat deocamdată Rusia de executarea atacului, însă Consilierul pe Securitate Naţională Ben Rhodes a declarat că Moscova este oricum de blamat pentru atac, indiferent dacă avioane ruse au participat în atac sau nu.

„Considerăm guvernul rus responsabil pentru atacurile aeriene executate în acest spaţiu aerian, din cauza angajamentelor pe care şi le-a luat pentru încheierea ostilităţilor include şi operaţiunile din zone în care era distribuit ajutor umanitar”, a declarat Rhodes.

Pe baza informaţiilor provenite din radare aeriene şi de la sol, armata Statelor Unite a conclus că doar avioanele ruse ar fi fost poziţionate pentru a putea ataca convoiul la momentul respectiv, conform uneia dintre surse. În acelaşi timp, nu există momentan informaţii care indice prezenţa forţelor aeriene siriene în zonă, însă această ipoteză nu este exclusă.

Unul dintre oficiali a adăugat că informaţiile provenite de la sol indică faptul că au avut loc cel puţin două serii de bombardamente, ceea ce ar fi consistent cu modul de operare al forţelor aeriene ruse.

Marţi, purtărtorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus Igor Konashenkov a declarat că analiza imaginilor video capturate de drone au arătat că forţe ale militanţilor islamişti ar fi făcut parte din convoy, specific un „mortar de calibru mare montat pe un camion”, conform TASS.

Comments