Coada soricelului – ce beneficii are si cum se consuma planta medicinala

Coada soricelului – ce beneficii are si cum se consuma planta medicinala

Coada soricelului – ce beneficii are si cum se consuma planta medicinala


Coada soricelului este una dintre cele mai intalnite plante medicinale de pe solurile aspre, pasuni sau chiar de la marginea drumurilor. Este o planta cu frunze de culoarea verde inchis si mai multe flori albe sau roz, care poate fi recoltata pentru obtinerea mai multor preparate medicinale benefice organismului.


Coada soricelului, achillea millefolium, este planta erbacee intalnita adesea in zonele de campie pana la regiunile de deal si la poalele muntilor. Numele latinesc al planetei se spune ca provine de la Ahile, eroul legendar, care a sustinut ca a descoperit planta si a folosit-o pentru a trata ranile mai multor soldati.


Nota: Informatiile din acest articol nu inlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Va recomandam, inainte de a incerca orice tratament, sa consultati medicul si sa urmati indicatiile acestuia.


Coada soricelului - compozitie


Florile contin intre 0,2 - 0,5% ulei esential, iar frunzele intre 0,02 - 0.07%. Uleiul din compozitia lor contine sesquiterpene si lactona achilleinica, ingrediente ce au efect antiinflamator, dar si flavonoide, tanini si alcaloizi.


Proprietatile planetei


Antiseptice; Antispasmotice; Astringente; Stomahice; Antiinflamatorii; Calmante; Cicatrizante; Actiune diuretica; Actiune depurativa; Hemostatice; Vermifuge; Bun pentru refacerea celulelor hepatice; Impiedica formarea pietrelor la vezica; Combate spasmele intestinale; Creste rezistenta organismului la infectii.
Cum arata planta coada soricelului
Tinctura din coada soricelului
Beneficiile plantelor medicinale

Coada soricelului beneficii


Imbunatateste functiile digestiei


Datorita continutului ridicat de alcaloizi si flavonoide, compusi vegetali cunoscuti pentru ameliorarea durerilor, dar si afectiunilor digestive, coada soricelului este recomandata pentru tratarea problemelor digestive precum si cele ale sindromului de colon iritabil. Potrivit studiilor, planta medicinala este indicata in cazul balonarilor, durerilor de stomac si chiar in caz de constipatie.


Bun cicatrizant


Este planta medicinala recunoscuta pentru proprietatile sale reparatorii si cicatrzante asupra tesuturilor. Conform unui studiu efectuat pe animale, s-a descoperit faptul ca extractele de frunze au proprietati antioxidante si antiinflamatorii, iar asta ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor.


Ceaiul de coada soricelului bun pentru tratarea infectiilor usoare


Ceaiul favorizeaza transpiratia si poate duce la scaderea temperaturii, iar asta il face un adjuvant natural in cazul racelilor si gripelor sezoniere. Are proprietati astringente si ajuta la tratarea secretiilor nazale sau lacrimarii ochilor si poate fi un ajutor de nadejde pentru tratarea infectiilor usoare.


Echilibreaza sistemul hormonal


Ceaiul, datorita flavonoidelor din compozitie, poate echilibra sistemul hormonal si poate atenua starile de nervozitate si slabiciune.


Regleaza tensiunea arteriala


Ceaiul consumat cu regularitate poate scadea tensiunea arteriala ridicata si poate avea rezultate pozitive si in cazul persoanelor care se confrunta cu boli cardiovasculare.


Alte beneficii ale ceaiului de coada soricelului


Sustine regenerarea ficatului; Combate afectiunile colecistului; Calmeaza acneea; Elimina toxinele de la nivelul pielii; Vindeca eczemele si previne descuamare apielii; Calmeaza durerile menstruale; Regleaza fluxul menstrual; Impiedica retentia de apa din organism; Ajuta la prevenirea cancerului de col uterin.

Cum se foloseste coada soricelului


Ceai de coada soricelului


Ai nevoie de 300 ml apa clocotita peste care adaugi o lingurita de flori. Se lasa totul la infuzat pentru 5 minute, dupa care se strecoara ceaiul si se consuma neindulcit pe parcursul zilei.


Ceai din coada soricelului

Tinctura


Se culeg florile si se pun intr-o sticla cu gat larg, peste care se adauga alcool cu concentratie de 40%. Amestecul se lasa la macerat pentru aproximativ 14 zile. Tincturile sunt recomandate pentru a trata simptomele provocate de alergiile sezoniere, pentru a reduce si calma tusea provocata de rinita alergica si astm bronsic.


Pentru uz extern


Datorita proprietatilor antiinflamatorii si calmante, coada soricelului poate fi folosita si pentru spalaturi sau comprese pentru a dezinfecta ori trata diferite afectiuni ale pielii. Se amesteca 100 de grame de flori uscate cu 1 litru de apa, se lasa la macerat pentru 12 ore, dupa care amestecul se fierbe pentru 20 de minute, se strecoara si se lasa sa se raceasca. Substanta obtinuta poate fi folosita prin aplicarea compreselor direct pe rana, pentru a cicatriza sau vindeca mai repede.


Contraindicatii


Desi are multiple beneficii pentru organism, excesul de coada soricelului poate cauza dureri de cap si ameteli. De asemenea, nu este recomandat persoanelor care sufera de boli cronice.


Sursa foto: Shutterstock.com


Comments