COD RUTIER MODIFICAT – Apare un nou prag de viteza. Permisul va fi suspendat 6 luni

COD RUTIER MODIFICAT – Apare un nou prag de viteza. Permisul va fi suspendat 6 luni

COD RUTIER MODIFICAT – Apare un nou prag de viteza. Permisul va fi suspendat 6 luni

Senatorii au decis o noua modificare a Codului Rutier, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice urmand a merge acum la votul decisiv al deputatilor. Soferii care depasi viteza de peste 100 km/h vor avea permisul suspendat, planurile fiind chiar de confisca masina pentru viteza excesiva. Amenda maxima care se va putea aplica va fi de 2900 de lei.

Initiatorii acestui proiect de lege spun ca cele mai grave consecinte ale evenimentelor rutiere sunt din cauza vitezelor peste limita legala: ,,Bazandu-se pe calitatile tehnice ai autovehiculelor, dar si pe aptitudinile proprii de conducere, care nu intotdeauna sunt cele mai bune, in cele mai multe cazuri viteza ii ,,incita” pe conducatorii auto neexperimentati si astfel se poate ajunge la viteze de peste lOOkm/h fata de limitele legale, viteze care pot avea consecinte grave asupra integritatii si sanatatii personale, a celorlalti participanti la traficul rutier dar si celor care se afla in apropierea acestuia. Conform datelor din anul 2022 prezentate de Inspectoratul General al Politiei Romane nerespectarea regimului legal de viteza a fost principala cauza a producerii de accidente in primele 8 luni dar si cauza care a produs, din nefericire, cele mai multe decese respectiv persoane ranite grav".

Tot anul trecut pentru nerespectarea regimului legal de viteza au fost retinute de catre Politia rutiera 54.137 de permise de conducere, mai exact 50.690 pentru depasirea cu mai mult de 50 km/h si 3.447 pentru depasirea cu mai mult de 70 km/h. In 2022 peste 3.440 de conducatori auto au fost depistati cu viteze de peste 70 km/h fata de normele prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

,,Viteza excesiva (viteze de peste 100 km/h fata de normele in vigoare) ar trebui pedepsita mai aspru, deoarece consecintele actiunii voite ale conducatorului auto, in situatia aparitiei unui accident rutier, sunt intotdeauna grave si au drept rezultat, in cele mai multe cazuri, decesul unor participanti la trafic. Fiecare conducator auto trebuie sa constientizeze ca rezultate actiunii sale de a conduce cu viteza de peste 100 km/h fata de normele in vigoare nu vor avea consecinte numai asupra sa ci pot avea consecinte si asupra familiei sale. De asemenea, foarte multi conducatori auto nu realizeaza amploarea gravitatii consecintelor la care se expun in cazul unui impact la viteza ridicata, acestea marindu-se in mod proportional cu viteza. O viteza chiar si cu cativa km/h mai putini poate face diferenta dintre evitarea sau nu a unui accident ori dintre viata si moarte.

Deoarece caracteristicile tehnicii auto s-au schimbat foarte mult in ultimii ani, in sensul ca pot avea viteze de peste 200 km/h si intr-un timp foarte scurt, este necesara crearea unei noi trepte in aplicarea sanctiunilor, respectiv
depasirea cu peste 100 km/h a limitei legale de viteza. De aceea am propus, prin acest proiect de lege, in prima faza retinerea permisului de conducere si a certificatului de inmatriculare/inregistrare a autovehiculul pentru 6 luni. Daca retinerea permisului va avea efect doar asupra persoanei in cauza, retinerea certificatului de inmatriculare/inregistrare a autovehiculului va avea efect asupra intregii familii a conducatorului auto prin nefolosirea acestuia si astfel conducatorul auto se va gandi ,,mult mai mult” daca sa conduca autovehiculul cu viteza de peste 100 km/h fata de normele in vigoare. De asemenea, ca masura suplimentara, daca conducatorul auto repeta aceeasi fapta intr-un interval de 6 luni, perioada de suspendare a permisului auto se va prelungi de drept cu 30 de zile. O alta masura
suplimentara de constientizare a gravitatii faptei care ar trebuie sa-l faca pe conducatorul auto sa se gandeasca de doua ori inainte de a circula cu un autovehicul care are certificatul de inmatriculare/ inregistrare este aceea de a confisca autovehiculul care va fi identificat in trafic in perioada de suspendare a certificatului. Confiscarea autovehiculului pentru viteza excesiva este o sanctiune care se aplica in Olanda si Marea Britanie", se arata in Expunerea de motive la acest proiect de lege.

Dragos HOJDA

The post COD RUTIER MODIFICAT – Apare un nou prag de viteza. Permisul va fi suspendat 6 luni appeared first on ZiarMM.

Comments