Columbia: Guvernul si rebelii FARC au cazut de acord asupra unui nou acord de pace, dupa respingerea prin referendum a celui initial

Columbia Guvernul si rebelii FARC au cazut

Columbia: Guvernul si rebelii FARC au cazut de acord asupra unui nou acord de pace, dupa respingerea...

Anunţul a fost făcut la Havana, acolo unde negociatorii celor două tabere s-au reîntâlnit la masa tratativelor – după ce negocierile pentru acordul iniţial au durat mai bine de patru ani.

Iniţial, acordul de pace a fost semnat într-o ceremonie desfăşurată la sfârşitul lunii septembrie, însă a fost respins de populaţia ţării la limită, în urma unui referendum pentru validarea populară a tratatului .

Tabăra anti-pace, condusă de fostul preşedinte Alvaro Uribe, a susţinut că excluderea pedepsei cu închisoarea pentru eventuale crime de război comise de unii dintre rebelii FARC este incorectă, şi că multe dintre despăgubirile care ar urma să fie plătite populaţiei de către rebeli sunt mai mici.

Noul acord va fi disponibil publicului începând cu duminică, însă guvernul columbian nu s-a pronunţat asupra organizării unui al doilea referendum, pentru validarea noului acord.

Constituţia Columbiei nu obligă la consultare populară înainte de semnarea vreunui tratat, incluzând acordurile de pace, însă preşedintele Juan Manuel Santos a anunţat referendumul iniţial pentru eliminarea eventualelor dubii asupra acordului.

Comments