Comedia ,,O scrisoare pierduta" se joaca in Baia Mare: FAMILIA Chereches se afla in distributie

Comedia ,,O scrisoare pierduta" se joaca in

Comedia ,,O scrisoare pierduta" se joaca in Baia Mare: FAMILIA Chereches se afla in distributie

afis-cherechesPe fondul comediei lui Ion Luca Caragiale „O scrisoare pierduta”, o poveste asemanatoare se intampla chiar in orasul nostru, Baia Mare. De-ar sti Nea Caragiale ce vremuri traim…. pe finalul anului 2016.

Va prezentam mai jos comedia unei familii, in varianta lui Gaben.ro :

Zoe Trahanache era directoare de spital. N-avusese treaba cu politica. Pana acum.

Fiul ei, Zaharia Trahanache, fost primar al localitatii se afla in arest la domiciliu. Pentru luare de mita.

Pentru ca Zaharia era foarte popular in urbe, si foarte multi cetateni votasera cu dansul, Nae Catavencu, presedintele Partidului Liberal luase hotararea sa o puna pe mama lui, Zoe, pe listele partidului pentru Parlament. Pe prima pozitie. Ca sa se asigure ca fiul Zaharia si mama Zoe nu il trag in piept, pentru ca mai facusera treaba asta de 2 ori,  Nae, o ruga pe doamna, pe Zoe, cum ar veni, sa scrie o scrisorica. Nu de amor. Dimpotriva. O scrisorica in care familia Zaharia se obliga sa duca scorurile electorale ale partidului pe culmi nemaiintalnite pana atunci. Si daca nu, mama, Zoe, se obliga, in scris, negru pe alb, sa demisioneze din functia de deputat. Bine, asta ar fi fost ceva de necrezut pentru ca sondajele platite de Zaharia si de mama din dotare vorbeau de niste cifre care pareau imposibile si in comunism… Zoe scrise, semna, semna si Nae, semna si Zaharia. Toata lumea semna.

Incepura alegerile.

Zoe mama, Zaharia fiul, Tache Farfuridi, Iordache Branzovenescu, Ionescu, Popescu, Ghita Pristanda, Agamemnon Dandanache, si alti avocati, politisti, luptatori la revolutie si membrii de comitete si comitii au umplut urbea cu afise despre marea realizare a partidului. Si cum, mama, Zoe, ajutata de fiul Zaharia, vor aduce laptele si mierea pe stradutele oraselului de provincie.

Vine ziua alegerilor.

Partidul face 23%. Nu 45% cum promisese Zoe, mama primarului prins luand mita.

Adica rezultatele pe care le promisese Zoe, erau admirabile, sublime, putem zice, dar lipsesc cu desavarsire.

Asa ca se face, in viteza o sedinta de partid sa se discute si sa se analizeze.

(O anticamera bine mobilata. Usa in fund cu doua ferestre mari de laturi. La dreapta, in planul din fund o usa, la stanga alta usa, in planul din fata. In stanga, planul intai, canapea si un fotoliu)

Nae Catavencu, in capul mesei. Restul mebrilor de-a dreapta si de-a stanga. Zoe in celalalt capat al mesei. Zaharia lipsea pentru ca era in continuare in arest la domiciliu.

-Domnita Zoe, grai Nae, asa cum vedeti, alegerile nu au adus rezultatele asteptate. Drept urmare am sa va rog, sa va dati demisia, cum ati promis in aceasta scrisorica.
Isi insoti gestul, fluturand scrisorica semnata inainte de alegeri. Nae era interesat de demisia doamnei, pentru ca pe locul 2 era o doamna trimisa de la centru ca sa iasa deputareasa. Si toata lumea stia ca nu e bine sa te certi cu cei de la centru…

-Ce scrisorica? intreba ranjind Zoe…

-Scrisorica, de demisie, se ridica Nae, indicand cu un gest teatral scrisorica.

-Nu stiu de nici o scrisorica, zice doamna.

-Cum nu stii, duduie?! Uite, scrisorica!

Si puse, demonstrativ depesa pe masa in fata femeii.

Zoe, mama primarelui arestat la domitiliu, ridica cu un gest scarbit hartia, o privi atent, o ridica in dreptul becului, o apropie de ochi, o indeparta, apoi o aseza pe masa.

Toti membrii partidului isi tineau respiratia.

Zoe, ca sa nu-i priveze de oxigen pentru prea mult, nu ca nu si-ar fi dorit, glasui:

-Nu-i semnatura mea! E o plastografie ordinara. La revedere!

Nae, cuprins de lesin aluneca din scaunul de partid. Grai, sfarsit:

O sotietate fara printipuri, va sa zica ca nu le are!

-Curat, fara printipuri… mai incerca cineva sa dreaga busuiocul…

ZiarMM

Comments