Comitetul de vaccinare spune ca a imunizat 15.264 de persoane din centrele sociale

Comitetul de vaccinare spune ca a imunizat 15.264 de persoane din centrele sociale

Comitetul de vaccinare spune ca a imunizat 15.264 de persoane din centrele sociale


CNCAV a facut sambata seara, in doua comunicate, precizari dupa ce Libertatea a scris ca 16.000 de persoane s-au vaccinat in doar trei zile, perioada 19-21 ianuarie, in afara platformei. Comitetul spune ca 7.221 dintre acestea au fost din centrele sociale, posibilitate pe care ziarul a si avansat-o in articol, asteptand cifrele. In total, din 15 ianuarie s-au vaccinat, spun autoritatile, 15.264 de femei si barbati din centrele sociale.


CNCAV spune ca in afara platformei se vaccineaza:


"persoane aflate in cele 1.884 centrele rezidentiale si medico-sociale de la nivel national; din data de 15 ianuarie (ora 15.00) si pana ieri, 22 ianuarie, au fost vaccinate 15.264 persoane din aceste centre, dintre care 7.221 au fost vaccinate in perioada 18-21 ianuarie (repetam, fara a fi programate in platforma);persoane dializate;persoane nedeplasabile;persoane fara adapost;persoane aflate in Romania pentru derularea studiilor sau exercitarea profesiei si care nu detin o carte de identitate (ex. medici rezidenti sau studenti la medicina din alte tari, care lucreaza sau se pregatesc in unitati medicale din Romania si au drept de rezidenta in Romania)".

In primul comunicat, CNCAV aminteste ca, in prima etapa a campaniei, cea rezervata cadrelor medicale, vaccinarea a fost efectuata fara programare prealabila in platforma, ,,avand in vedere faptul ca programul si numarul de locuri disponibile in aceste centre de vaccinare nu conditionau programarea altor persoane pe locurile respective".&


<strong>CNCAV mai mentioneaza ca este permisa vaccinarea fara programare si a celor care se prezinta direct la centru, ,,pentru a evita irosirea dozelor", daca exista seruru disponibile, cu respectarea etapei de vaccinare. </strong><br>


Comitetul de Vaccinare admite ca s-a intalnit cu STS abia pe 7 decembrie ca sa discute despre platforma de programare a vaccinarii, cu nici trei saptamani inainte de lansare. Dar spune ca asta s-a intamplat pentru ca "organismul care coordoneaza activitatea de vaccinare in Romania, CNCAV, a fost infiintat prin Decizia Prim-ministrului nr. 385, publicata in data de 20 noiembrie 2020".


Institutia sustine ca "Intervalul de timp foarte scurt care a fost disponibil pentru dezvoltarea unei platforme informatice de programare complexe trebuie inteles in contextul derularii evenimentelor legate de procesul de autorizare a primului vaccin impotriva COVID-19 la nivelul Comisiei Europene. Autorizarea timpurie, devansata fata de datele anuntate initial, a vaccinului BioNTech Pfizer si sosirea dozelor de vaccin la finalul lunii decembrie au scurtat perioada estimata pentru dezvoltarea& platformei de programare la vaccinare. Mentionam ca informatiile primite de la nivel central european estimasera un calendar initial de autorizare pentru Pfizer la data de 29 decembrie, iar pentru Moderna, 14 ianuarie. Dupa cum stim, aceste termene au fost devansate pe 21 decembrie pentru Pfizer, respectiv 6 ianuarie pentru Moderna. Iar termenul initial pentru inceperea campaniei de vaccinare - cel de 15 ianuarie 2021 - a fost devansat pentru 27 decembrie 2020.


Cele doua comunicate al CNCAV pot fi citite aici si aici.


Comments