COMPORTAMENT PROVOCATOR - Ce vrea sa faca SUA Coreei de Nord

COMPORTAMENT PROVOCATOR - Ce vrea sa faca SUA Coreei de Nord

COMPORTAMENT PROVOCATOR  Secretarul de stat american a avertizat marţi Coreea de Nord în privinţa „consecinţelor reale” ale programelor sale nuclear şi balistic care sunt vizate de sancţiuni internaţionale, relatează AFP.

„Împreună, suntem hotărâţi – toţi cei care sunt reuniţi aici, poate cu o excepţie – să facem să înţeleagă clar Coreea de Nord că există consecinţe reale pentru acţiunile ei”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă la Vientiane care găzduieşte reuniunile anuale din Asia de Sud-Est şi la care participă şi marile puteri.

„Este esenţial pentru lume şi pentru toate ţările să aplice complet sancţiunile care au fost impuse şi avem intenţia de a o face”, a adăugat el, referindu-se la seriile de sancţiuni internaţionale luate împotriva regimului nord-coreean pentru programele sale nuclear şi balistic.

John Kerry a acuzat încă o dată Coreea de Nord că are „un comportament provocator şi profund îngrijorător” şi a apreciat că aceasta reprezintă o „gravă ameninţare, nu numai pentru regiune, ci şi pentru pacea şi securitatea internaţionale”. Tensiunile au crescut în regiune din luna ianuarie, când Phenianul a anunţat că a efectuat un al patrulea test nuclear, urmat de o serie de lansări de rachete balistice.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a efectuat încă trei tiruri cu rachetă, în ceea ce a părut a fi o reacţie la anunţata desfăşurare în Coreea de Sud a unui scut antirachetă american printre cele mai performante din lume. Coreea de Nord a avertizat în mai multe rânduri că ar putea lansa lovituri nucleare preventive împotriva Coreii de Sud şi a unor obiective americane. Principalul său obiectiv este însă de a dobândi o forţă de lovire nucleară credibilă împotriva continentului american.

De luni, ASEAN şi puterile regionale şi mondiale s-au aplecat asupra gravelor tensiuni din Peninsula coreeană. Noul ministru al afacerilor externe din Coreea de Nord, Ri Yong-Ho, s-a aflat la Vientiane unde s-a întâlnit cu omologul său chinez, Wang Yi, a cărui ţară este unicul aliat al Phenianului.

Acesta nu a avut însă o întâlnire şi cu John Kerry, în condiţiile în care cele două ţări nu au relaţii diplomatice şi obişnuiau să comunice prin intermediul diplomaţilor nord-coreeni de la sediul ONU din New York, între timp suspendat unilateral de Phenian, scrie Agerpres.

Sursă info.

Sursă foto.

Comments