CONSILIUL LOCAL Bugetul municipiului Baia

CONSILIUL LOCAL – Bugetul municipiului Baia Mare a fost rectificat pozitiv

CONSILIUL LOCAL În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local desfășurată astăzi, 19 iulie, aleșii băimăreni și-au dat acordul pentru rectificarea bugetului.

CONSILIUL LOCAL Din cei 19 consilieri prezenți la întâlnirea forului administrativ local 16 au votat pentru adoptarea hotărârii care viza rectificarea, în timp ce grupul consilierilor liberali s-au opus acesteia.

Majorarea pozitivă a bugetului provine în special din sume obținute de la plata impozitului pe profit efectuată de agenții economici care își desfășoară activitatea pe raza municipiului Baia Mare, sumele provenite din plata impozitelor și a taxelor obligatorii precum și venituri obținute de Primăria Baia Mare din plata amenzilor și a altor sancțiuni aplicate băimărenilor.

Sumele rectificate astăzi au fost dirijate către finalizarea unor proiecte importante în domeniul învățământului dar și către demararea procedurii de a depune spre finanțare europeană unele planuri de dezvoltare.

De asemenea, în urma majorării bugetului au fost alocate sume de bani pentru dotarea Sălii Polivalente „Lascăr Pană” din Baia Mare, astfel încât această să corespundă desfășurării competițiilor de baschet din Liga Națională.

„Lista de investiții are o influență pozitivă de 3.020.000 de lei și în principal am axat această sumă pe două linii. Obiectivelor care sunt cu termen de finalizat în anul 2016 le-am asigurat finanțarea până la nivelul contractului pentru ca ele să poată să fie terminate în acest an. La partea de învățământ avem în această situație Grădinițele nr. 9 și nr. 30 și la Liceul de Arte am asigurat suma necesară pentru a putea acoperi clădirea veche astfel încât și în perioada de iarnă să se poată lucra. La obiectivele care nu au termen de finanțare în acest an ci în 2017, acolo sumele nu au fost modificate. Avem pe lista de investiții trei poduri în derulare. Reabilitarea arhitecturală a Podului Decebal deși a fost scos de patru ori la licitație nu s-a prezentat nimeni, în consecință am retras suma și am acoperit banii pentru Podul Culturii care are termen de finalizare în acest an. Podul Republicii, cel puțin partea de infrastructură completă, va fi finalizat până în luna octombrie urmând să se poată circula fără probleme pe timpul iernii. Am inclus o poziție nouă în lista de investiții ca urmare a promovării echipei de baschet în Liga Națională. Am venit în întâmpinarea dorințelor clubului de a juca în Sala Polivalentă Lascăr Pană și am inclus dotarea sălii cu panouri de baschet respectiv sistemul de cronometru, la valoarea de 273.000 de lei urmând ca partea de administrare a bazei sportive să se asigure suma necesară pentru marcarea terenului baschet și pentru echipa de volei care este angrenată în Cupele Europene. În rest, am asigurat sumele necesare pentru realizarea unor proiecte care vor fi depuse spre finanțare europeană, de continuare a reabilitării termice a unor blocuri. Avem două etape de parcurs, etapa III și etapa IV, etape pentru care am asigurat câte 100.000 de lei pentru fiecare pentru a demara în curând proiectele și depunerea lor spre finanțare undeva pe finalul anului”, a spus Vasile Barbul, directorul Direcției Generale de Dezvoltare Publică din cadrul Primăriei Baia Mare.

Proiectul care prevedea rectificarea bugetară a fost supus întâi atenției comisiei de buget-finanțe din cadrul Consiliului Local al Primăriei Baia Mare.

„Am venit în fața dumneavoastră cu acest proiect de hotărâre în condițiile în care la data de 30 iunie municipiul Baia Mare înregistrează o creștere la venituri față de partea de buget de 10 milioane de lei. Ori până la sfârșitul anului practic, noi va trebui să majorăm veniturile doar cu 8 milioane și ceva. Această creștere se datorează faptului că populația municipiului Baia Mare și-a plătit în avans datoriile astfel încât ne-a permis nouă să venim cu această rectificare în fața dumneavoastră”, a spus Carmen Pop, directorul economic al Primăriei Baia Mare.

„Acest proiect de rectificare bugetară a fost analizat cu personalul de specialitate din Primăria Baia Mare. Nu a fost nicio influență și nicio presiune din partea nimănui la realizarea lui. În al treilea rând, acest proiect de hotărâre a fost analizat în comisia de buget-finanțe a Consiliului Local Baia Mare. Am încercat să venim mai repede în fața dumneavoastră cu acest proiect dar nu a fost posibil din considerente de ordin organizatoric. Am reușit vineri și l-am proiectat. De asemenea, a fost supus atenției comisiei de buget-finanțe și a fost supus consultării publice”, a mai adăugat Marinel Rob, primarul interimar al municipiului Baia Mare.

Simona Vasiac

Comments