CONTESTATII – Actele fiscale emise de inspectorii ANAF, tot mai putin atacate

CONTESTATII – Actele fiscale emise de inspectorii ANAF, tot mai putin atacate

CONTESTAȚII Numărul proceselor pe care maramureșenii le-au deschis împotriva  ANAF este în scădere.

CONTESTAȚII Sau cel puțin așa susțin oficialii Direcției de Finanțe Publice Maramureș.

Potrivit statisticilor întocmite de aceștia cu aproape jumătate a scăzut numărul contestațiilor pe care contribuabilii le-au depus în prima jumătate a anului 2016.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Georgeta Timiș, „au fost formulate 4.185 contestații împotriva deciziilor de impunere și actelor asimilate, a deciziilor pentru regularizarea situației vamale și a dispozițiilor pentru diminuarea pierderii fiscale emise de ANAF, comparativ cu 7.798 contestații depuse în aceeași perioadă din 2015, ceea ce procentul înseamnă o scădere cu 47 la sută.

Aici însă nu sunt cuprinse cele peste 8.300 de contestații referitoare la stabilirea CASS aferentă anului 2012”.

Oficialii de la Finanțe spun că acest lucru se datorează în principal îmbunătățirii calității actelor administrativ fiscale ale inspectorilor ANAF, lucru care se reflectă dealtfel și în numărul mare de contestații  analizate de judecători și care mențin cele stabilite de inspectorii ANAF.

„Concret, în ce privește contestațiile contribuabililor respinse de ANAF și analizate de instanțele judecătorești, au fost pronunțate în semestrul I din 2016 hotărâri definitive care au confirmat constatările inspectorilor ANAF și au menținut 991,99 milioane lei (89,49%) din suma totală de peste 1,10 miliarde lei, care a făcut obiectul litigiilor”, mai arată purtătorul de cuvânt.

Cât privește procentul de aproape 90% amintit, trebuie menționat că acesta este ceva mai ridicat decât media ultimilor cinci ani care se ridică la 77% și care potrivit oficialilor de la finanțe indică de asemenea o îmbunătățire a calității actelor administrativ fiscale ale ANAF.

C.A.

Citeşte şi VERIFICĂRI – Produse congelate expirate descoperite în magazine de comisarii de la Protecţia Consumatorilor

Comments