Contractul de privatizare al Petrom ar putea fi anulat. Ce spune fostul sef al CCR, Augustin Zegrean

Mai exact, Guvernul Nastase nu ar fi avut avizul consiliului legislativ pentru hotararea de Guvern care a reprezentat contractul de privatizare. Ci ar fi cerut avizul abia la 4 zile dupa adoptare. Mai mult, cand legea privatizarii Petrom a fost votata in Parlament, operatiunea a decurs fara cvorum in Senat.

,,Acest contract nu a dus la vanzarea resurselor subsolului, a fost vorba despre actiunile emise de Petrom si o concesiune. O concesiune care este practic o vanzare mascata. Nu s-a vandut controlul asupra societatii prin vanzarea unor actiuni, ci s-a vandut un pachet de 33,33% din actiunile existente si s-a vandut un pachet care sa duca la 51% de actiuni noi. Aceasta hotarare de guvern are data 8 iulie 2004, in timp ce contractul are data 23 iulie, deci e la doua saptamani distanta. In contract veti vedea ca se vorbeste de conditionalitati de intrare in vigoare a acestui contract si una e emiterea unei HG care sa aprobe privatizarea", a declarat pentru Realitatea Plus avocatul Gheorghe Piperea.

In plus, exista conditionalitati care constau in emiterea unor hotarari prin care statul roman se obliga sa nu participe la majorarea de capital social, mai explica avocatul Gheorghe Piperea.

Fostul judecator CCR, Augustin Zegrean, a explicat la Realitatea Plus ca pentru o clarificare a situatiei, poate fi atacata chiar legea.

,,Sa spui astazi ca au adoptat legea fara sa aiba avizul, este cam tarziu. Poate fi atacata legea, legea care a fost adoptata nu e in regula. La CCR legile pot fi atacate oricand, cata vreme ele sunt pot fi atacate la Curte. Problema e in ce imprejurare si cine poate sa o atace. Daca ar exista un proces prin care sa se ceara anularea contractului, in acel proces s-ar putea invoca neconstitutionalitatea legii prin care s-a aprobat aceasta situatie", a declarat Augustin Zegrean.

Specialistii in legislatie sustin ca aceasta poate sa fie o portita pentru a ataca in instanta aceasta hotarare. Au fost voci care au sustinut ca, la vremea respectiva, contractul a fost adoptat de Senatul Romaniei fara cvorum.

Comments