Copii din mediul rural, victime colaterale ale restrictiilor din pandemie

Copii din mediul rural, victime colaterale ale restrictiilor din pandemie

Copii din mediul rural, victime colaterale ale restrictiilor din pandemie

Cercetarea derulata in perioada 10 mai - 27 iunie 2020 de World Vision Romania face o radiografie a bunastarii copilului din mediul rural in perioada pandemiei de COVID-19, urmarind trei aspecte esentiale: bunastarea materiala, cea emotionala si accesul la educatie. Rezultatele cercetarii arata ca la niciunul dintre aceste capitole copiii din mediul rural nu stau bine. Mai mult, pe masura ce gradul de vulnerabilitate al unei familii creste, nivelul de bunastare emotionala si educationala a copilului scade considerabil.

Aproape 19% dintre respondenti au declarat ca veniturile le-au scazut din cauza concedierii, somajului tehnic ori a imposibilitatii de a mai lucra cu ziua. Pentru alti peste 40% dintre parintii respondenti, asistati social, insa, pandemia nu a facut decat sa le adanceasca problemele. Parintii au fost intrebati daca reusesc, in situatia data, sa asigure necesarul familiei pe anumite categorii de produse.

- 41 % (2 din 5) au fost nevoiti sa adopte strategii de reducere a cheltuielilor familiale in perioada de izolare.

- 27 % dintre cei care au adoptat strategii de reducere a cheltuielilor declara ca au ramas fara locuri de munca, din cauza concedierii, a somajului si imposibilitatii de a lucra cu ziua.

- aproape 40% din totalul respondentilor nu au reusit sa asigure alimentele sau le-au asigurat partial.

- Nici cand vine vorba despre medicamente sau produse de igiena lucrurile nu au stat mai bine: peste 40% dintre parinti nu au reusit sa le cumpere ori le-au achizitionat partial.

Aproximativ 40% dintre elevii din mediul rural nu au participat la ore online. Doar 64% dintre cadrele didactice au organizat ore online. Restul au trimis si exercitii prin telefon, Whatsapp, Messenger ori teme printate copiilor, pentru ca acestia nu aveau mijloace de conectare online. Peste 55% dintre parinti nu au un dispozitiv digital pentru fiecare elev din familie; 8% dintre respondenti afirma ca nu detin niciun dispozitiv care sa-i permita copilului sa-si continue educatia acasa. Doar 20% au afirmat ca in familiile lor copiii au urmarit emisiunile Telescoala organizate de Ministerul Educatiei; 8 % din cauza ca nu au avut televizor care sa le permita sa urmareasca emisiunea, proportia atingand valori foarte mari in Cluj (22 %) si Vaslui (15%).

Partea calitativa a cercetarii World Vision Romania a constat in interviuri telefonice cu 62 de directori de scoala din mediul rural, din comunitatile in care Fundatia activeaza. Conform directorilor, noul an scolar va incepe sub urmatoarele auspicii:

- 1 din 4 scoli nu are conexiune la Internet.

- 9 din 10 scoli nu are laptop/ PC/ tablete pentru educatia digitala.

- 87% dintre directorii de scoala cred ca invatarea online nu mai trebuie extinsa.

- 60% dintre ei cred ca procesul educational va fi afectat din cauza pandemiei si materia trebuie reluata, 16% cred ca starea emotionala a elevilor va fi afectata si 13% cred ca riscul de analfabetism va creste ca urmare a crizei COVID-19.

Aproape un sfert dintre parintii chestionati (22,85%) nu si-au laudat niciodata copilul sau au facut-o doar cateodata in perioada pandemiei. Aproape o cincime din parintii chestionati au declarat ca isi imbratiseaza copiii neconditionat doar cateodata sau deloc. O treime din respondentii parinti (31,4%) nu au petrecut aproape deloc mai mult timp cu copiii lor pe perioada starii de urgenta, cand acestia ar fi avut nevoie de suport socio-emotional sporit. Cu toate acestea, proportia parintilor care considera ca au gestionat pozitiv starea de tensiune indusa de pandemie a fost de aproape 81%.

Proportia parintilor care nu au oferit copiilor confortul emotional de care aveau nevoie in perioada pandemiei este foarte mare in cazul familiilor vulnerabile din punct de vedere economic.

Cercetarea a fost derulata telefonic in perioada 10 mai - 27 iunie 2020 si a vizat colectarea de informatii din cele 6 judete (Cluj, Dolj, Ialomita, Vaslui, Iasi, Valcea - 139 de comune cu 313 sate), in care World Vision Romania deruleaza interventii.

Comments