Coplata. Sau cand Guvernul Citu mai face un pas spre privatizarea sanatatii pe banii nostri

Coplata. Sau cand Guvernul Citu mai face un pas spre privatizarea sanatatii pe banii nostri

Coplata. Sau cand Guvernul Citu mai face un pas spre privatizarea sanatatii pe banii nostri


Victor Costache a demisionat din functia de ministru al sanatatii pe 26 martie 2020, la nici doua saptamani de la declararea starii de urgenta si instalarea crizei sanatate. Nu avea nici un motiv sa ramana la minister pe vremuri de pandemie, iar ,,misiunea" lui fusese partial indeplinita - ordonanta de urgenta la care lucrase si care privatiza o parte din programele nationale de sanatate fusese adoptata intr-o sedinta-maraton nocturna de guvernul PNL. Acum Guvernul Citu se pregateste de o noua lovitura in favoarea privatilor: coplata.


Pandemia a trecut, greul a ramas in urma si Victor Costache a revenit in peisaj pe 1 februarie 2021. De data aceasta, in calitate de consilier onorific pe sanatate al premierului Florin Citu.


Coincidenta sau nu, cateva luni mai tarziu, Florin Citu semneaza de unul singur un proiect de ordonanta de urgenta care face un pas mai departe in directia initiata in ianuarie 2020 sub sefia lui Costache - sub pretextul plafonarii, legifereaza suplimentarea cu 10% a numarului de paturi contractate de spitalele private. Ca si in ianuarie 2020, totul sub stindardul libertatii de a alege a pacientului.


Simpla posibilitate de a putea opta intre spitalele publice si cele private nu este o idee gresita - in Franta, tara cu unul dintre cele mai performante sistem de sanatate din lume in ultimii ani, pacientii pot opta intre spitalele private si cele publice, cheltuielile fiindu-le rambursate de catre stat. Dar pentru ca lucrurile sa functioneze ca in Franta e nevoie de minimum doua chestiuni - prima e finantarea adecvata a sistemului medical, ceea ce ne lipseste cu desavarsire, intrucat dintre toate statele membre UE, Romania aloca unul dintre cele mai mici procente din PIB sistemului de sanatate. Doi, modelul francez presupune legi si reglementari in interesul pacientului. La noi reglementarile sunt intru profitul privatilor.


Si asa ajungem la a doua mare problema legata de proiectul de OUG semnat de Citu - introducerea coplatii sau, mai exact, a contributiei personale suportate de catre asigurati.


Simplu si pe intelesul tuturor, acest lucru inseamna ca atunci cand eu, pacient platitor de contributii de sanatate, voi merge la un spital privat, spitalul privat va fi indreptatit legal sa primeasca bani din doua surse pentru spitalizarea mea - o data de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate CNAS si a doua oara din buzunarul meu.


Rezulta, desigur, ca eu, pacientul asigurat, voi plati de doua ori - o data asigurarea de sanatate si a doua oara contributia personala. De ce? Pentru ca, sustin furnizorii privati de servicii medicale, banii decontati de Casa nu acopera costul real al serviciilor. Bun, si daca nu acopera, de ce semneaza furnizorii privati contracte cu CNAS? Nu exista nici o obligatie a unui furnizor de servicii private de sanatate sa incheie contracte cu Casa! De ce se baga privatii intr-o afacere paguboasa? Sa fie pentru ca banii de la stat nu sunt totusi atat de putini? Sau sa fie pentru ca in capitalismul post-comunist orice afacere de succes se face direct sau indirect cu bani de la stat?&


Cert e ca privatii nu se multumesc cu deconturile efectuate de CNAS si vor sa perceapa o contributie personala de la noi, de la asigurati. Contributie care poate urca pana la cer, pentru ca nu exista nici o prevedere care sa limiteze coplata. Cine nu isi va putea permite sa plateasca aceasta contributie individuala va avea o singura optiune - boala sau poate chiar moartea. Pentru ca optiunea de a merge la un spital public va deveni inexistenta.& &


Intr-un viitor nu foarte indepartat, in care numarul de paturi decontate privatilor de CNAS va tot creste, posibilitatea de a opta intre un spital public si unul privat va fi una scriptica.


Spitalele publice, unele deja cronic sub-finantate, vor primi si mai putine fonduri ca urmare a cresterii deconturilor facute de CNAS catre privati, ceea ce va insemna, pe termen mediu si lung, moartea lenta a unora dintre ele. Exact asa cum lent, dar sigur a ajuns doar o posibilitate scriptica efectuarea de investigatii medicale gratuite in sistemul public dupa ce statul a permis pacientilor asigurati sa faca o serie de investigatii medicale in sistemul privat, in contul asigurarii publice. Acum trei ani, peste 80% din fondurile pentru laboratoarele medicale se duceau catre privati.&


Un comunicat al CNAS ne aminteste ca de fapt contributia personala e o reglementare mai veche, al carei termen de aplicare a fost prorogat in mai multe randuri. Asa e - introducerea coplatii e mostenirea toxica a ministrului Sorina Pintea si a Guvernului Dancila. Doar ca coplata a fost prorogata in repetate randuri.


Daca acest Guvern urmarea interesul pacientului si nu profitul privatilor putea fie proroga in continuare aplicarea coplatii, fie modifica infama Ordonanta de Urgenta data de Guvernul Dancila in aprilie 2019 prin care& coplata a fost introdusa. Doar ca la fel ca si Guvernul Dancila, la fel ca si Guvernul Orban, nici Guvernul Citu nu urmareste interesul pacientilor.&


Din contra, in locul prorogarii sau chiar a eliminarii complete a coplatii, suntem anuntati de Adrian Gheorghe, presedintele CNAS, ca urmeaza noi pasi in sensul extinderii acesteia. ,,Dupa ce vom analiza efectele contributiei personale pentru serviciile in regim de spitalizare si vom corecta eventualele disfunctionalitati de aplicare, anul viitor vom putea extinde implementarea contributiei personale si pentru unele servicii medicale acordate in regim ambulatoriu pentru specialitati clinice si paraclinice", ne spune Gheorghe. Cu alte cuvinte, nu se termina aici, ce e mai rau urmeaza.


Strategia demantelarii sistemului public de sanatate pentru a face loc privatilor e una a pasilor marunti. Nu mai comite nimeni eroarea presedintelui Basescu, care a incercat privatizarea sanatatii dintr-o data, printr-o singura lege. Mai intai, Pintea a permis coplata, care o vreme s-a aplicat doar analizelor si investigatiilor medicale. In 2020, Costache a fortat extinderea coplatii la pacientii programelor nationale de sanatate.


In 2021 Citu extinde coplata la serviciile in regim de spitalizare, iar in viitorul apropiat el sau altul o va extinde si la serviciile medicale in regim ambulatoriu, asa cum ne anunta Adrian Gheorghe. Broasca care fierbe la foc mic nu sesizeaza pericolul mortal. Cand il vom sesiza, va fi prea tarziu - vom fi deja fierti. Sistemul public de sanatate va fi o amintire.&


S-ar crede ca pandemia ar fi trebuit sa ne invete niste lectii, printre care si aceea ca sanatatea nu e o chestiune individuala. Problema mea de sanatate poate deveni, ca in cazul COVID-19, problema ta de sanatate si apoi problema noastra, a tuturor. Tocmai din acest motiv, sanatatea nu poate fi transformata in marfa, ea trebuind sa fie un bun public accesibil tuturor, indiferent ca sunt bogati sau saraci.


Un sistem de sanatate accesibil, care sa nu conditioneze accesul la servicii medicale de bani, indiferent ca vorbim de spaga sau coplata, nu e doar o chestiune de solidaritate cu cei nevoiasi. E si o forma de egoism luminat, prin care intelegi ca binele celor din jur se traduce in ultima instanta printr-un bine individual mai mare, ca sanatatea ta are de castigat daca cei din jur sunt si ei sanatosi.


In mod evident, insa, nici macar pandemia nu a reusit sa ne scoata din paradigma unui interes individual ingust, in care profitul e mai presus de orice, chiar si decat propria sanatate, chiar si decat propria viata.&


foto: Guv.ro


Comments