Corina Popa s-a intors din Spania si a infiintat Scoala de gramatica. ,,Ca sa stim ca mergem la serv...


A fost asistent universitar la o universitate din Madrid, dar s-a intors in Romania, unde a decis sa ia pe cont propriu lupta cu dezacordurile gramaticale. Cursurile create pentru elevii de gimnaziu si liceu au o programa proprie, utilizeaza metode interactive si sunt sustinute de profesionisti, scrie Scoala 9.


Corina Popa a vazut cu ochii ei diferentele dintre sistemul educational din Romania si cel spaniol.


,,Daca, in invatamantul romanesc, olimpicul este elevul de succes, in sistemul spaniol, competitiile nu reprezinta o prioritate. Media este factorul decizional pentru nivelul educatiei. Elevul apreciat este cel care se exprima liber, gandeste critic si este creativ", explica Corina Popa, lingvist si profesor, intr-un dialog cu Scoala 9 BRD, o platforma publicistica avand ca tema educatia, fondata si finantata de BRD, si scrisa de jurnalisti independenti.


Corina Popa a terminat Facultatea de Litere in 2012, specializarea Romana-Spaniola. A absolvit si doua masterate, in domeniul lingvisticii si al tehnicilor diplomatice. Apoi, a fost admisa cu 10 la Scoala Doctorala a Facultatii de Litere.


In al doilea an de doctorat a fost selectata pentru un stagiu de cercetare la Universitatea Complutense din Madrid - Facultatea de Stiinte ale Informarii.&


Tot la Madrid, a fost admisa la Scoala Diplomatica. A fost unul dintre cei 40 admisi din 3.000 de candidati.


In lupta cu dezacordurile


De pe postul de asistent universitar din capitala Spaniei, s-a intors in Romania. Abia implinise 28 de ani, cand, in 2019, Corina Popa a infiintat Scoala de Gramatica, ingrijorata ca dezacordurile sunt pe punctul de a deveni norma.&


A decis sa infiinteze un concept educational integrat. A inteles ce rol ii revine gramaticii si spune ca de ea nu scapam niciodata.


,,La un interviu de angajare, spre exemplu, cand credem ca <>, trebuie sa adecvam limbajul stilului de comunicare formal, sa prezentam un CV in care competentele de redactare au fost antrenate odata cu cele digitale (...) sa ne cunoastem drepturile si obligatiile, stiind totodata ca vom merge la serviciu, nu la <>", spune profesoara.


Copiii invata gramatica cu teatrul de papusi


Scoala de Gramatica vine cu metode noi. A transformat dictionare in jocuri, regulile gramaticale in formule matematice, astfel ca notiunile lingvistice sa fie pe intelesul tuturor.


In cadrul ei exista si o scoala-pilot care se desfasoara sub forma unui teatru de papusi. Copiii cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani lucreaza alaturi de actori profesionisti si pedagogi.


Scoala de Gramatica se adreseaza si romanilor de peste granita. In colaborare cu Scoala de Arta ,,Catharsis" si cu sustinere de la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei, au creat proiectul ,,Limba romana pentru toti romanii".


Lectiile de gramatica sunt contra cost. De exemplu, cursul ,,Gramatica, gandire critica si comunicare", destinat elevilor claselor a VII-a si a VIII-a, grupat in patru sedinte pe parcursul unei luni, costa 320 de lei, pret in care sunt incluse si materialele didactice.


Mai multe informatii despre Scoala de Gramatica pe Scoala 9.


Comments