Cosmarul unei monede puternice. PIB-ul Elvetiei creste in cel mai rapid ritm de dupa "Frankenschock"...

PIB-ul Elvetiei a inregistrat in trimestrul doi din 2016 cel mai rapid ritm de crestere de la "Frankenschock" - decizia din 15 ianuarie 2015 a Bancii Nationale a Elvetiei (SNB) de a elimina pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, care a socat pietele financiare si a dus la o apreciere semnificativa a francului elvetian, scrie Bloomberg.

Economia elvetiana a crescut cu 0,6% in perioada aprilie - iunie 2016, dupa un avans de 0,3% in primul trimestru din acest an, a anuntat marti Secretariatul de Stat pentru Economie (SECO).

Este cel mai solid ritm de crestere de la sfarsitul lui 2014 si depaseste cu mult estimarile analistilor.

"Contributiile pozitive la avansul economiei au venit din comertul exterior si de la majorarea cheltuielilor guvernamentale", se arata in comunicatul SECO.

Cheltuielile gospodariilor au stagnat, iar investitiile in echipamente si in sectorul constructiilor au scazut.

Recent, SECO a estimat ca ritmul de crestere al PIB-ului Elvetiei va accelera anul viitor la 1,8%, de la un avans de 1,4% previzionat pentru anul acesta, datorita redresarii zonei euro, in conditiile in care aprecierea francului a afectat cererea la export pentru produsele elvetiene.

O serie de indicatori economici sugereaza ca economia mondiala va avea o evolutie pozitiva in 2016 si 2017. Perspectivele Elvetiei pe termen scurt sunt afectate de un mare numar de incertitudini si riscuri, inclusiv amenintarea Brexitului (iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana), se arata in comunicatul SECO.

Banca Elvetiei ar putea interveni din nou pentru a devaloriza francul

Banca Nationala a Elvetiei are spatiu de manevra pentru a interveni pe pietele valutare, francul elvetian fiind considerat supraevaluat in raport cu euro, a afirmat luna trecuta presedintele SNB, Thomas Jordan.

"Suntem convinsi ca, tinand cont de actuala situatie dificila cu supraevaluarea francului elvetian si de inflatia negativa, actuala abordare este cea potrivita - o politica monetara expansionista, cu rate negative ale dobanzilor, si disponibilitatea de a interveni pe pietele valutare", a declarat Thomas Jordan, la o conferinta bancara internationala care a avut loc in Bali.

Recent, Banca Nationala a Elvetiei a decis sa mentina nemodificata dobanda de baza, in linie cu estimarile analistilor, si a avertizat ca "referendumul din Marea Britanie ar putea provoca sporirea incertitudinilor si a turbulentelor.

SNB a mentinut atat dobanda interbancara Libor, pentru imprumuturi pe o perioada de 3 luni, la un interval cuprins intre minus 1,25% si minus 0,25%, precum si dobanda la depozite la minus 0,75%.

Desi exporturile Elvetiei catre Marea Britanie au reprezentat anul trecut doar o treime din nivelul exporturilor catre Germania, turbulentele de pe pietele financiare cauzate de Brexit ar putea afecta Elvetia.

SNB utilizeaza dobanzile negative cumulate cu achizitiile de valuta pentru a slabi francul si a proteja exporturile spre zona euro, cel mai mare partener comercial al Elvetiei.

In 24 iunie, SNB a confirmat ca a intervenit pe piata valutara pentru a slabi francul, care s-a apreciat semnificativ in raport cu moneda euro dupa decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana (Brexit).

Dupa anuntarea rezultatelor Referendumului din 23 iunie, francul elvetian, considerat ca o valoare de refugiu, a atins cel mai ridicat nivel in raport cu moneda euro de dupa luna august 2015 si totodata a inregistrat cea mai mare crestere zilnica de la eliminarea pragului cursului de schimb in data de 15 ianuarie 2015.

Comments