COVID-19. Elevii, PRO si CONTRA masurilor anuntate pentru inceperea anului scolar. Ce le cer autorit...

PRO masuri anuntate de Guvern si presedinte pentru inceperea anului scolar

Consiliul National al Elevilor spune ca este ,,oportun ca deciziile sa fie luate in plan local, in functie de contextul epidemiologic prezent in fiecare localitate sau judet".

In ceea ce priveste scenariile in care unitatile de invatamant preuniversitar pot fi incadrate, sunt esentiale cateva aspecte:

- Scenariul verde: cursurile vor avea loc in mediul offline, toti elevii mergand la scoala: in acest caz, este necesar ca autoritatile publice locale sa asigure dotarea corespunzatoare a unitatilor de invatamant cu materiale igienico-sanitare.

De asemenea, este important ca distantarea fizica sa fie asigurata de catre unitatea de invatamant si respectata de catre elevi, pentru ca acestia sa fie in afara pericolului de infectare.

- Scenariul galben: Elevii de scoala primara si cei aflati in an terminal vor merge la scoala. Restul elevilor va invata in format hibrid (atat offline, cat si offline): In afara masurilor precizate in cazul primului scenariu, este imperioasa dotarea salilor de clasa cu infrastructura audio-video, dar si dotarea elevilor si cadrelor didactice cu dispozitivele necesare participarii la orele online.

- Scenariul rosu: Orele de curs se vor desfasura exclusiv in mediul online: In acest caz, in afara achizitionarii si oferirii dispozitivelor electronice elevilor sau profesorilor, este importanta adaptarea materiei predate de catre fiecare cadru didactic, astfel incat aceasta sa fie usor de asimilat si de aprofundat de catre elevi.

In plus, este necesara formarea tuturor cadrelor didactice in ceea ce priveste utilizarea dispozitivelor digitale, cat si in ceea ce priveste modalitatile de predare a materiilor in mediul online, pentru a asigura calitatea informatiilor care ajung la elevi.

,,Salutam hotararea autoritatilor de a descentraliza procesul decizional privind inceperea anului scolar, aceasta responsabilitate revenind comitetelor judetene de actiune. Cu toate acestea, consideram ca decidentii trebuie sa dea dovada de responsabilitate in procesul de deschidere a scolilor, analizand cu seriozitate contextul local si consultand actorii din sistemul educational inainte de a lua o decizie. Nu in ultimul rand, indiferent de modul in care ne vom intoarce la scoala, incurajez toti elevii sa respecte cu strictete masurile de siguranta impuse de autoritati. In joc sunt sanatatea si vietile noastre si ale celor din jur", a declarat Rares Voicu, presedintele Consiliului National al Elevilor, potrivit unui comunicat de presa citat de Agerpres.

CONTRA masuri anuntate de Guvern si presedinte pentru inceperea anului scolar

Patru asociatii de elevi - Asociatia Elevilor din Constanta (AEC), Asociatia Elevilor din Bucuresti si Ilfov (AEBI), Asociatia Elevilor din Maramures (AEM) si Asociatia Valceana a Elevilor (AVE) - nu sunt de acord cu noile masuri anuntate de autoritati privind redeschiderea scolilor si spun ca decizia inchiderii unitatilor acolo unde media ultimelor zile este de trei sau mai multe cazuri la mia de locuitori ii va pune in pericol pe elevi si pe personalul unitatilor de invatamant.

Asociatiile cred ca suspendarea cursurilor dupa ce timp de mai multe zile se inregistreaza numarul minim de cazuri va fi o decizie luata mult prea tarziu, avand in vedere modul rapid in care se raspandeste virusul.

Cele patru asociatii au transmis, miercuri seara, un comunicat de presa referitor la anuntul presedintelui Klaus Iohannis privind masurile de reluare a cursurilor care se vor aplica din 14 septembrie.

,,Presedintele a afirmat faptul ca decizia privind suspendarea cursurilor, in contextul cresterii numarului de cazuri, va fi luata de Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta. Concret, scolile se vor inchide acolo unde exista in media ultimelor zile, 3 sau mai multe cazuri la 1.000 de locuitori. Reprezentantii elevilor din tara considera ca masura va pune in pericol elevii si tot personalul unitatilor de invatamant. Suspendarea cursurilor dupa ce s-au inregistrat timp de cateva zile numarul minim de cazuri va fi o decizie luata mult prea tarziu, avand in vedere rapiditatea cu care virusul se raspandeste in comunitate", se arata in comunicat.

,,Autoritatile au dovedit in aceasta seara ca totul se face cu jumatati de masura. In Constanta ar putea fi suspendate cursurile daca am avea 900 de cazuri pe zi timp de mai multe zile, iar atunci va fi prea tarziu sa vorbim de prevenirea numarului de cazuri. Daca apare un singur caz intr-un liceu, trebuie ca activitatea sa fie suspendata, iar DSP sa realizeze ancheta epidemiologica imediat. Am asteptat decizii ferme, dar se pare ca am asistat la simple declaratii, asa cum s-a intamplat inca din luna martie", a afirmat Sabina Spatariu, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, potrivit ziare.com.

Comments