Cozmin Gusa, despre Brexit: Involutia leadership-ului european va genera o reactie in lant

Cozmin Gusa, despre Brexit: Involutia leadership-ului european va genera o reactie in lant

"Era o zicală românească: minciuna are picioare scurte. Și la fel s-a întâmplat, din păcate, cu proiectul UE, care cel puțin în ultima decadă, dacă nu chiar mai mult, a fost subordonat nu intereselor tuturor membrilor, nu ideii inițiale de a aduce pace și prosperitate pentru comunitatea europeană, ci unor interese care țin de economic și de perpetuarea unor lucruri în avantajul Germaniei, spre exemplu. Este evident că politica UE nu a mai fost o politică înțeleaptă, în absența unor lideri europeni puternici, ci o politică care să avantajeze, cel puțin prin extinderea UE, doar exporturile Germaniei, doar extinderea de piețe ale unor corporații multinaționaționale. Atenție, nu se vorbește la nivel oficial despre asta, dar în Parlamentul European există grupuri compacte ale acestor corporații multinaționale cu interese economice pe asemenea piețe", a spus consultantul politic.

Cozmin Gușă a subliniat faptul că politicienilor populiști din Marea Britanie le-a fost ușor să manipuleze opinia publică și să o îndemne la un vot pentru ieșirea Regatului Unit din UE, cauza fiind opoziția slabă.

"Iar această retorică despre care vă vorbesc, care se bazează pe realitate, a fost folosită, cel puțin în Marea Britanie, ca să nu mai vorbesc de Franța, Danemarca sau Spania, de către niște politicieni populiști, “Vadimii” lor. Și atunci, acestor politicieni populiști le-a fost foarte simplu  să manipuleze opinia publică din Marea Britanie și să nu arate consecințele, mai ales pentru Marea Britanie, a unei asemenea ieșiri. Iar niște politicieni submediocrii, cum e David Cameron, nu au nicio șansă să capaciteze națiunile într-o anumită direcție, pentru că nu au credibilitate. Iar involuția leadership-ului european, după cum o vedem, va genera o asemenea reacție în lanț", a susținut acesta.

"Ne închipuim că, oare, în Franța, politicianul de asemenea mediocru, după părerea mea, Francois Hollande, are vreo șansă să capaciteze populația franceză, foarte importantă în jocul european, înspre un proiect de reconstrucție sau de inovare a Europei? Deloc, dar absolut deloc! Dacă o doamnă cu aspect de gospodină ca Marine Le Pen are o asemenea popularitate în Franța, nu i se datorează dânsei. I se datorează tocmai slăbiciunii președintelui în funcție, a cărei amantă a pierdut în fața domnului Sarkozy. Ca să nu vorbim de Segolene Royal decât în acești termeni, de doamnă care a fost împinsă să candideze într-o țară atât de importantă și care și-a arătat limitele în fața unui politician corupt și cu probleme, cum era Francois Sarkozy. Am spus aceste lucruri doar ca să ne dăm seama cât de precară este construcția politică europeană", a continuat consultantul.

Cozmin Gușă a explicat că rezultatul din Marea Britanie a fost determinat de mai mulți factori, unul dintre ei fiind corupția din sistemul politic european.

"Rezultatul acesta din Marea Britanie nu este doar consecința manipulării din Marea Britanie, este și consecința acestui lobby mincinos al corporațiilor multinaționale și consecința și partidelor tradiționale extrem de corupte.  Pentru că nu doar în România avem partide tradiționale, gen PSD sau PNL, extrem de corupte, de la vârf la coadă, avem peste tot în Europa. Și atunci discursul antisistem în fața unor astfel de partide corupte, cu probleme, cu baroni, cum e PNL și PSD la noi, cum este și acest USB, are succes în fața unei populații din ce în ce mai dezalfabetizate și care nu mai înțelege ce i se întâmplă pentru că nu mai citește. Oamenii se uită la show-uri, la miștouri, nu mai doresc să fie atenți la chestiile fundamentale. Bărbații vor să vadă fotbal și fuste scurte, iar femeile vor să vadă telenovele. Asta este societatea de astăzi, nu doar în România, ci peste tot. Această lipsă de leadership înseamnă lipsă de idei și proiecte", a spus acesta.

Totodată, el a punctat faptul că vizita președintelui SUA, Barack Obama, în Marea Britanie nu a avut consecințe asupra votului, pentru că oficialul american nu a dat mesaje consistente.

"Mă întreb, ce o fi cătuat Obama în Marea Britanie dacă nu a fost în stare decât să facă poze împreună cu soția dânsului, care este de fapt șefa dânsului după cum vedem, cu cuplul regal, fără să dea niște mesaje consistente. Cuplul prezidențial din Statele Unite nu a însemnat nimic. Dimpotrivă, aripa europeană a prins aripi după vizita președintelui SUA, care tot la fel, dovedește că lumea de tip euroatlantic a preferat să nu mai aibă lideri de anvergură. Mă întreb, dacă un lider ca Bill Clinton s-ar fi dus în Marea Britanie s-ar fi întâmplat același lucru împotriva proiectului european? Deloc! Bill Clinton a fost un lider cu greutate, un lider cu cunoștință de carte, un lider care își dă seama care sunt comandamentele principale ale lumii", a conchis Cozmin Gușă.

Articole recomandate

Comments