Cozmin Gusa, despre scutirea de impozit a jurnalistilor: ,,Este extrem de necesar pentru industria mass-media"

Cozmin Gusa, despre scutirea de impozit a

Cozmin Gusa, despre scutirea de impozit a jurnalistilor: ,,Este extrem de necesar pentru industria m...

Un proiect necesar. O dovada de ipocrizie la unii dintre cei care au semnat impotriva

,,Este un proiect extrem de necesar pentru industria mass-media din Romania si imi pare rau ca cei care comenteaza sau care indraznesc sa comenteze nu se intereseaza intai sa vada cat de grea a ajuns situatia in mass-media si sa compare facilitatile pentru industria mass-media care nu exista in Romania cu cele care exista in tari ca Marea Britanie, ca tot a fost Brexit-ul, pana in Franta, membra a UE, ca sa nu vorbesc despre Germania.

Cum zicea si Dan Andronic, este si o dovada de ipocrizie la cativa dintre cei care semneaza. Altii poate nu s-au informat suficient. M-a mirat intr-adevar prezenta lui Ion Cristoiu pe acea lista, dar si a lui Cristian Tudor Popescu, pentru ca amandoi au fost si in managementul de presa, in vremuri mai bune pentru presa, cand existau bani multi pentru presa si destule facilitati pentru difuzare si altceva.

Unii dintre semnatarii scrisorii apartin statului paralel

In rest, dincolo de ipocrizie, am sesizat acolo si niste impulsuri ale statului paralel. Cativa dintre cei care au semnat acel document, dupa stiinta mea, se afla si pe statele de plata ale statului paralel, adica nu-i prea intereseaza, pentru ca isi iau banii din doua locuri, asa cum se intampla rau in Romania de mai multa vreme.

Principalul beneficiar al scutirii de impozite: mass-media locala

Concret, principalii beneficiari ar fi numitii patroni din mass-media romaneasca din plan local, asta este limpede si clar! Pe care nu i-a ajutat nimeni niciodata, care au ajuns la cheremul baronilor locali si care n-au avut posibilitatea sa-si apere structura lor locala atat de necesara pentru prezentarea normala a vietilor comunitatilor locale. Care, asa cum am spus, au fost osebite de baronii locali, indiferent de culoarea lor politica.

Presa obedienta, finantata artificial

Cine nu vede cat de nedrept e tratata mass-media la centru, apai acela sa nu se mai bage in discutie! Sa nu se prefaca ca nu vede cum o anumita presa obedienta, intr-un fel sau altul, este finantata artificial si acum de banii de la partide, de banii de la guvernarile indiferent de culoarea lor, pentru ca asa s-a intamplat de cele mai multe ori. Sau altii mai rasariti au participat la fel de fel de licitatii, unele contrafacute, tocmai pentru ca sa poata sa scrie la comanda.

Iar aceasta procedura care prevede posibilitatea unor iertari de taxe avantajeaza, in primul rand, pe toti jurnalistii, pentru ca da posibilitatea patronatului in mass-media sa foloseasca acesti bani pe o piata care nu mai este concurentiala.

Vreti sa va povestesc cum sunt masluite audientele tv si masurarea acestora doar pentru ca anumite trusturi de presa, obediente sistemului de stat paralel inventat in vremea lui Coldea si a lui Maior sa poata sa beneficieze de bani, care se dau acum, atentie!, audientelor care sunt masluite, pentru ca asta se intampla.

Aceasta masura, indiferent ca a initiat-o Steriu, a fost discutata, au fost de acord si altii. Si aici, daca Klaus Iohannis nu promulga aceasta lege, inseamna doua lucruri: sau nu se informeaza suficient sa vada care este situatia in mass-media sau ca intr-adevar nu doreste o mass-media care sa fie ajutata.

Patronatul din mass-media trebuie sa vorbeasca despre situatia financiara

Pentru ca eu am avut demersuri publice, multe in ultimii doi ani, inclusiv cele de adunare a patronatului din mass-media, care trebuie sa vorbeasca in primul rand despre aceste lucruri, pentru ca sa incercam ce?! Sa incercam, spre exemplu, sa mai luam bani de la operatorii de telefonie mobila, care isi fac traficul si incaseaza de la cetateni pentru ce? Pentru accesarea site-urilor de stiri, pentru accesarea televiziunilor s.a.m.d. si noi nu primim nimic. Dar operatorii de televiziune, evident cu pile, incaseaza tot in urma acestui trafic de internet pana la ajutarea acelor ziare care au mai fost pe piata, si care se vand la taraba impreuna cu revistele, sa aiba un trai mai bun.

Iar aici Dan Andronic, cel care a militat, este cel care a fost nevoit, din pacate si din considerente de piata, a fost nevoit sa-si sisteze aparitia la taraba, pe hartie, tocmai pentru ca nu a mai avut fonduri sa poata sa finanteze asa ceva. Astea sunt lucruri detectabile cu totul.

,,Este vorba de libertatea de exprimare. Cei care vorbesc fara sa stie ce vorbesc, eu ii invit sa taca!"

Asa ca cei care semneaza fara sa stie ce semneaza, tocmai pentur ca sunt jurnalisti, n-au nicio scuza, iar cei care vorbesc fara sa stie ce vorbesc, eu ii invit sa taca, pentru ca e un lucru foarte important pe care-l comenteaza si care vizeaza libertatea de exprimare, nu discutam despre altceva aici!

Exact despre libertatea de exprimare discutam, care nu-i putin lucru intr-o tara atat de suferinda, intr-o tara in care, intr-adevar, multi jurnalisti s-au vandut la bucata. Si mai neplacut este ca multi vorbesc in asemenea perioada cand ar trebui sa taca, cel putin din decenta", a explicat Cozmin Gusa la Realitatea PLUS.

Comments