Cozmin Gusa, la Realitatea PLUS: CEC-ul a revenit pe tapetul unor privatizari despre care s-a discut...

Cozmin Gusa: ,,Ar fi chiar criminal (privatizarea CEC-ului, n.n.), daca este sa socotim in termeni de piata, si-n termeni de de securitate geo-economica. Chiar si un demers de a vorbi despre o banca, atat timp cat celelalte nu sunt pomenite, este un demers riscant, dar din cate am auzit eu in prima parte, am vazut ca l-ai dus cu bine la capat. Pentru ca vorbim despre banci, despre valoare de piata, despre probleme interne. Intotdeauna, mai ales daca nu este o criza financiara generalizata, e ceva ce poate sa aduca prejudicii. Nu-i cazul asta. Si filmuletul ala... a fost foarte frumos ca l-am vazut. Mi-a adus aminte de copilaria mea pioniereasca. Treaba cu CEC-ul este o obsesie care a venit din partea capitalului strain chiar in focul privatizarilor din timpul guvernarii... Atentie, Anca! E un lucru pe care il stii si tu bine, il stiu si eu. In timpul Guvernarii Nastase. Atunci au fost prresiuni foarte mari pentru ca si CEC-ul sa fie privatizat. Au fost tratati cu refuz diversii mesageri care au venit catre Guvernul de la Bucuresti in perioada 2002-2004. Insa, CEC-ul era sa fie accidentat, cu ghilimele, exact in 2005, la un an de cand Calin Popescu Tariceanu fusese numit prim-ministru. Am fost erou al acelei intamplari, eram deputat atunci. Printr-un aranjament pus la cale de catre Verestoy Attila impreuna si cu omniprezentul Viorel Hrebenciuc.

Si, Calin Popescu Tariceanu aproape ca era gata sa semneze documentele si sa-nceapa demersurile pentru privatizare. Atunci se vorbea despre o banca care nu era pe piata romaneasca, nu intrase. Intre timp a intrat. Vorbim despre puternica banca maghiara de astazi, OTP Bank. A fost un episod mai dur atunci intre mine si Tariceanu, pentru ca am fost informat despre acest lucru de catre oameni din statul roman, care erau mai vigilenti atunci decat astazi, la finalul anului 2005. Si, cred ca Tariceanu isi aminteste, daca nu ii amintesc eu. I-am spus ca daca va merge mai departe cu demersul, unde-l fortau cei doi pe care i-am pomenit, atunci scnadalul va deveni public in defavoarea sa, avand banuiala de niste filiere de la Budapesta, pe care filiere, dupa aceea s-a matrasit Fundatia Gojdu, o alta proprietate a statului roman pe care am pierdut-o in timpul guvernarii Tariceanu, cand ministru de externe era MRU. Deci filiera functiona, n-a functionat in cazul CEC, probabil de frica acelui scandal public. Insa, astazi situatia este mai periculoasa si pentru ca mediul politic este mult mai subtire, mai slab pregatit. Si pentru ca apetenta unora de a juca intr-un rol de intermediar ai capitalului strain este mult mai mare.

Ma refer bineinteles aici si la Lucian Isar, la sotul Alinei Gorghiu care, in aceasta calitate de sot, a devenit foarte influent in ultima perioada. Influenta lui se manifesta si asupra lui Florin Citu, pentru ca sunt tovarasi foarte vechi. Asupra lui Florin Citu in baza trecutului comun pe care il au, al operatiunilor comerciale pe care le-au desfasurat de-a lungul vremii atunci cand niciunul nu era in politica sau in administratie. Dar, noi trebuie sa stim un lucru: atunci cand lucrezi ca de intermediar ai capitalului strain vanezi o oportunitate pentru ca pretul sa fie cat mai mic, in asa fel incat sa fii rasplatit, profitul tau sa fie cat mai mare. Intr-o astfel de situatie, Adrian Caciu a explicat foartte bine. Am auzit acea parte. Si Dorin Iacob de asemenea. Este evident ca acel capital strain vaneaza in continuare posibile scandaluri in jurul CEC-ului. Convinsi fiind ca, mai ales in noua conjunctura - cu Florin Citu prim-ministru, Lucian Isar parasutat de urgenta consilier onorific al prim-ministrului - treaba se va face. Un scandal intern, cum este cel pe care il ruleaza de foarte mult timp, de peste un an de zile, pe Secunda TV Mihai Palsu, este de natura sa faca probleme CEC-ului in acest moment. Nu neaparat conducerii. Din cate am citit eu in acel serial, pe care mi-l trimite si mie cu religiozitate de fiecare parte, de fiecare data...

Mi se pare ca niste insideri de la CEC, probabil ar dori ei sa fie in locul actualei conduceri, alimenteaza cu informatii - pentru ca altfel nu ar avea cum sa ajunga aceste informatii. Sunt informatii din circuitul intern. Din dorinta de a isca un scandal, care sa afecteze actuala conducere. Numai ca cadrul asta in care suntem astazi poti sa dai in conducere, dar afectezi institutia. Daca dai in conducere, trebuie sa fii argumentat. Scurt, ca o concluzie, in iunie, cand am avut informatia ca s-a fortat din nou sa se inceapa procedura de privatizare, in urma scandalului public de doua zile, care a fost starnit inclusiv de analizele mele de atunci, dar si altii au vorbit... Procedura s-a blocat. Si au fost chiar admonestati protagonistii, ma refer la Isar si la Florin Citu, atunci in postura lui de ministru. Si la acel moment s-a blocat. Insa, in ultimele saptamani, mai ales in acestea de pauza, CEC-ul a revenit pe tapetul unor privatizari despre care s-a discutat la modul informal si care au fost si o conditie nescrisa, nespusa, pentru obtinerea finantarii din partea Comisiei Europene a acelui pachet cu care Klaus Iohannis a defilat atata vreme ca o mare realizare.

CEC-ul n-a fost pe acea lista si nici nu cred ca este pe acea lista. Pe acea lista conditionala, inclusiv pentru investitiile straine din zona Germania-Austria, se afla Portul Constanta, Hidroelectrica si Aeroportul Henri Coanda. Acum sper sa discutam cat de oportune sunt aceste privatizari, in aceste conditii in care pretul nu poate sa fie unul pe masura valorii acestor elemente de infrastructura. Desigur, eu nu spun sa nu se privatizeze, mai ales daca se face la pretul corect si in conditiile corecte. Numai ca Romania are o experienta de privatizare atat de proasta, in urma careia practic infrastructura noastra bancara a fost distrusa, a fost pusa la pamant. Nu mai avem practic in afara de CEC decat Exim Bank-ul. Infrastructura energetica a fost instrainata fara profit. In momentul acesta, distributia de gaz, distributia de electricitate, extractia si distributia petrolului, absolut tot ceea ce tinea de securitatea nationala nu mai este sub control romanesc, tocmai din princina aestor privatizari. Nu discut despre productia strategica de otel sau alte elemente derivate pentru constructii sau ciment. Care la fel, in urma masurilor proaste de privatizare, astazi nu le mai controlam.

Ce vreau sa spun in final: CEC-ul nu este pe acea lista informala discutata la Berlin sau la Bruxelles. Cineva doreste sa-l introduca la pachet intr-un moment extrem de nefavorabil pentru partea romaneasca. Noi suntem aici sa tinem partea romanilor nu din dorinta de a nu privatiza, pentru ca intotdeauna o privatizare, daca se face corespunzator, ea poate sa fie de succes. Insa, noi nu suntem recomandati nici de istoria privatizarilor si, din nefericire, calitatea foarte proasta a acestei guvernari si felul haotic in care se va misca, strict pe interese... Si o sa vedeti despre ce va fi vorba in continuare. Ne face sa ne intrebam, iar emisiunea pe care o faci e binevenita pentru ca pune pe tapet un lucru, o intentie, care daca se finalzieaza in conditiile de astazi, poate sa fie ca o lucratura iremediabila si din nou o mare paguba pentru Romania. Este exceptional ca faci asta si acolo unde ma pricep, la trei patru din subiectele pe care le-ai enumerat ma pricep, particip cu mult interes."

Comments