Cozmin Gusa, presedinte FR Judo: Evaluarile bugetelor pentru federatii, ,,total amatoristice". Eduar...

"Nu pot sa nu observ ca sunt total amatoristice evaluarile facute si, lasand la o parte judoul, sunt sporturi cu foarte mari performante care trebuiau ajutate sa le consolideze, respectiv altele fara nicio sansa de medalie pentru urmatoarea Olimpiada, pentru ca vorbim totusi despre un an preolimpic, care nu meritau asemenea sume. Din prima categorie este chiar canotajul, care nu ne-a facut de rusine si nu ne va face de rusine nici anul asta si nici anul urmator, iar din a doua categorie, a privilegiatilor, este federatia draga sufletului lui Eduard Novak, si ma refer la ciclism. Eduard Novak, pe care l-am lasat in pace pana acum, dovedeste din nefericire mediocritate in actul managerial. Nu stau sa-l judec din punct de vedere al capacitatii intelectuale intrinseci, el face parte dintr-o alta categorie decat fac eu si ar fi nedrept sa ma apuc sa ii aplic o eticheta, e si el un om ca alti oameni, insa actul lui managerial este direct proportional cu mediocritatea expertizei sale", a declarat Gusa pentru AGERPRES.

Presedintele FRJ a precizat ca se astepta ca federatiei pe care o conduce sa ii fie alocat un buget mai mic comparativ cu anul trecut, avand in vedere ca sportivii au ratat obiectivele trasate.

"Eu nu ma asteptam la un buget pe masura celui de anul trecut, tocmai pentru ca au fost ratate competitiile de obiectiv de catre sportivii si antrenorii nostri. Eu i-am avertizat ca asa se va intampla. Sigur, au fost ratate la limita, cu loc 5 in loc de medalie si asa mai departe, dar asta este viata. Deci, din acest punct de vedere eu ma uit in gradina noastra si toti cei din federatie trebuie sa faca la fel. Inainte sa il criticam pe ministru sau activitatea proasta a ministerului trebuie sa ne uitam la neajunsurile din propria ograda, iar aici la nivel de seniori rezultatele au fost departe de proiectul pe care l-am avut. La cadeti si juniori au fost bune, dar nefiind competitii de obiectiv, nu au contact la punctajul final", a afirmat Gusa.

Gusa, despre Eduard Novak: ,,Este extrem de revansard. Felul in care ii trateaza pe oamenii din sport care il critica arata ca nu este capabil sa fie lider administrativ"

El a criticat totodata initiativa legislativa care ii obliga pe presedintii de federatii sa isi depuna declaratiile de avere, la a carui origine s-ar afla ministrul Sportului, Eduard Novak.

"Mai are inca o problema, este extrem de revansard, si nu vorbesc aici ca mi-ar fi facut mie ceva. Nu este cazul nici la federatia de judo, nu ne-am suparat, noi ne-am facut autocritica, asta este viata. Insa felul in care ii trateaza pe oamenii din sport care il critica arata ca nu este capabil sa fie lider administrativ. Un lider administrativ stie sa treaca peste aceste lucruri, cheama oamenii la discutie, nu se ascunde de ei, nu le face sicane. Iar aici pot sa dau un exemplu de sicana maxima pe care a facut-o sportului. Si o fac relaxat, pentru ca nu ma afecteaza pe mine, pentru ca nu sunt retribuit de la Federatia Romana de Judo. Eu fac aceasta munca voluntar de sapte ani si am mai facut-o 10 ani inainte. Domnul Eduard Novak, cu UDMR si USR sunt initiatorii amendamentelor care obliga acum conducerile federatiilor, presedintii, vicepresedintii si secretarii generali, sa isi publice declaratiile de avere. A fost votata, fara sa stie ce voteaza, de catre PNL si PSD, pentru ca asa este in politica romaneasca, a fost promulgata de Iohannis in decembrie, iar din aceasta luna toti cei vizati au trebuit sa isi depuna declaratiile de avere. Eduard Novak a facut acest lucru ca sa se razbune intr-un mod prostesc dupa parerea mea pe criticile publice care i-au fost adresate pe nedrept, referitor la indemnizatia pe care si-o acorda pentru succesele olimpice la nivel paralimpic. A zis "domnule, daca ma criticati pe mine pentru cat castig, ia sa va oblig eu sa faceti declaratie de avere, sa vada toti romanii ca Lipa castiga 3.000 de euro pe luna de la federatia de canotaj, ca Potec castiga cam tot atat de la federatia de natatie, ca sa intre toata lumea in malaxorul public si sa fie toata lumea la fel de neagra precum am fost prezentat eu. Asta este un lucru foarte urat pe care l-a facut Eduard Novak, beneficind de putere politica si sprijin la nivelul UDMR. Practic a dus miscarea sportiva din Romania intr-un oprobriu public. Oamenii care sunt platiti in acest fel de acele federatii, au acesti bani si ii merita, pentru ca fac performanta, dar el a facut-o din acest spirit revansard", a completat Gusa.

Gusa, despre scaderea bugetului pentru Federatiei Romane de Judo: ,,Strangem din dinti si mergem inainte"

Referitor la suma atribuita Federatiei Romane de Judo pentru bugetul pe 2023, cu peste 2,7 milioane de lei mai mica decat anul precedent, Gusa a spus ca angajatii federatiei vor fi nevoiti sa demonstreze ca pot fi performanti si cu mai putini bani.

"Nu am ce sa-i fac, nu pot sa ma judec cu el. E limpede ca a facut-o probabil fiind sfatuit de catre ,,un prieten" al federatiei, de la Budapesta, ca sa ne faca greutati. Nu are rost sa ii spun numele, pentru ca este cunoscut in intreaga lume. I-am informat pe cei de la federatie ca direct proportional cu aceasta scadere vor trebui sa fie mai eficienti in mai putinele competitii la care vor participa in 2023. Strangem din dinti si mergem inainte. Am stiut sa facem treaba si cu bani mai multi, trebuie sa facem treaba si cu bani mai putini", a mai spus Cozmin Gusa.

Ministerul Sportului a alocat Federatiei Romane de Judo, pentru bugetul pe anul 2023, suma de 5.011.970 de lei, fata de 7,75 mil. in 2022.

Comparativ cu sumele primite in 2022, 8 dintre cele 18 federatii sportive au bugete mai mici in acest an, cea mai substantiala scadere fiind inregistrata de Federatia Romana de Judo, cu peste 2,7 milioane de lei mai putin.

La capitolul finantari mai mari comparativ cu anul precedent, Federatia Romana de Gimnastica a inregistrat cea mai mare crestere, cu plus 1,35 milioane de lei, urmata de Federatia Romana de Natatie si Pentatlon Modern, cu plus 1,3 milioane, si Federatia Romana de Ciclism, cu plus 1,2 milioane de lei.

Suma totala alocata de Ministerul Sportului pentru asociatiile sportive nationale pentru 2023 este de 162.088.000 de lei. Conform bugetului adoptat pentru 2023, Ministerul Sportului are anul acesta un buget de 581,5 milioane de lei, cu 60 de milioane in plus fata de fata de executia preliminara din 2022.

Comments