Criza Coronavirus. Guvernul analizeaza o SOLUTIE pentru demisiile medicilor. ANUNTUL premierului

Criza Coronavirus. Guvernul analizeaza o SOLUTIE pentru demisiile medicilor. ANUNTUL premierului

Criza Coronavirus. Guvernul analizeaza o SOLUTIE pentru demisiile medicilor. ANUNTUL premierului

Cu prima varianta, premierul a declarat ca nu este de acord, dar se gandeste la prelungirea perioadei de preaviz.

Ludovic Orban spune ca, data fiind starea de urgenta, Guvernul ar putea prelungi preavizul pe care e obligat sa il dea personalul medical si, in acest fel, i-ar forta pe medicii si pe asistenele care demisioneaza sa munceasca o perioada mai lunga pana le inceteaza, de drept, contractul.

,,Trebuie sa mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sanatatii. Personal, nu as opta pentru o varianta extrema, sa li se interzica dreptul de libera practica.

Eu le-as da dreptul sa se mai gandeasca, adica sa prelungim perioada de preaviz. Este posibil sa facem asta in perioada de stare de urgenta, prin derogare de la Codul Muncii", a spus premierul intr-un interviu la Europa FM.

,,Interzicerea dreptului de practica este o propunere formulata si din zona politica si din afara zonei politice. Nu am o opinie clar formulata.

Este usor sa spui sa nu mai practice medicina, dar Romania si asa duce lipsa de cadre medicale. Avem nevoie de fiecare medic, de fiecare asistent medical, de fiecare personal cu experienta. Trebuie sa asiguram conditii mai bune in spitale, sa cumparam materialele necesare, sa asiguram resursele necesare.

Solicitarea mea catre personalul medical este sa isi faca datoria, sa respecte juramantul lui Hipocrat, sa trateze toti pacientii, nu numai pacientii infectati cu coronavirus, ci si pacientii care au nevoie de ingrijiri medicale.

Noi facem tot ce este omeneste posibil pentru a asigura materialele, echipamentele, substantele necesare. Ne-a prins aceasta epidemide oarecum nepregatiti. La momentul preluarii guvernarii ne-am dat seama ca sunt rezervele goale", a mai adaugat Ludovic Orban.

Zeci de medici si-au dat demisia in ultima saptamana sau si-au luat concediu de odihna de teama infectarii cu COVID-19. Ei reclama, pe langa motive personale, si lipsa echipamentelor care trebuie sa le fie asigurate de guvernanti.

Pana miercuri, 1 aprilie, aproape 400 de cadre medicale au fost infectate cu COVID-19. Dintre acestea, peste jumatate sunt din Suceava, care se afla in carantina totala de luni.

Mai exact, este vorba de un numar de 357 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus, dintre care 99 de medici, 127 de asistenti medicali, 35 de infirmiere, 11 ingrijitoare, 85 din personalul auxiliar.

Ultimele demisii anuntate miercuri, 1 aprilile, sunt cele de la Spitalul Judetean Braila - trei medici, dupa cele de marti, de la Spitalul de Neurologie din Brasov, spitalul CFR TImisoara.

Comments