Cu aceste gadgeturi de 22 dolari se pot fura masini de zeci de mii de dolari

Cu aceste gadgeturi de 22 dolari se pot fura masini de zeci de mii de dolari

Cu aceste gadgeturi de 22 dolari se pot fura masini de zeci de mii de dolari

Te-ai gândi că mașinile scumpe ar avea și sisteme de securitate sofisticate. Ei bine, cercetătorii chinezi au găsit că pot fura mașini cu doar două gadgeturi pe care le poți achiziționa cu 22 de dolari.

„Lucrezi într-o clădire de birouri sau ești la shopping în supermarket, iar mașina este parcată afară. Cineva vine lângă tine, iar o a doua persoană poate să-ți deschidă mașina și să plece cu ea. Este atât de simplu”. a spus Jun Li, unul dintre cercetătorii chinezi care au descoperit vulnerabilitatea și au exploatat-o.

Atacul funcționează datorită faptului că cele două dispozitive păcălesc atât mașina, cât și cheia că se află în vecinătate una de cealaltă. Trucul poate fi realizat de cel puțin două persoane. O persoană ține un dispozitiv aproape de cheia șoferului, în timp ce o altă persoană ține celălalt dispozitiv aproape de mașina în cauză.

Se pornește un semnal radio de la sistemul de deblocare al mașinii care caută un anumit semnal de la cheie înainte de a se deschide. Decât să spargă acel cod radio, dispozitivul hackerilor îl copiază apoi îl transmit de la unul la altul apoi la cheie. Mai departe se transmite semnalul codat de la cheie la mașină, iar asta îi spune sistemului mașinii că șoferul cu cheia se află în apropiere și se deblochează.

Mai jos poți să vezi un video demonstrativ cu muzică de fundal extrem de dramatică:

De astfel de atacuri se știau că sunt posibile încă din 2011 când cercetători din Elveția au reușit să facă asta cu echipament de mii de dolari. Anul trecut, cercetătorii germani au izbutit același lucru cu echipament în valoare de doar 225 de dolari. Au descoperit că sistemul poate funcționa pe 24 de vehicule diferite de la BMW, Ford sau Volkswagen. Acum, mașinile pot fi „sparte” cu doar două radiouri de 22 de dolari.

Cercetătorii chinezi au testat atacul pe două mașini: un hibrid sedan Qing de la producătorul chinez BYD și pe un Chevrolet Captiva. Dar aceștia zic că atacul poate fi replicat pe toate mașinile care sunt dotate cu sistemul keyless de la producătorul olandez NXP ce este prezent pe zeci de alte modele de mașini.

O soluție pentru ca acest atac să nu mai fie posibil ar fi ca producătorii de automobile și de componente pentru automobile precun NXP să impună un timp mai scurt pentru comunicarea dintre cheie și mașină. Acum, semnalul se poate trimite de la mare distanță și prea lent, iar acestă limitare ar putea împiedica interceptarea frauduloasă a transmisiei.

Comments