Culisele Statului Paralel | Adrian Severin, prima reactie dupa razboiul dintre Rusia si Ucraina. Cum se vede Romania

Culisele Statului Paralel | Adrian Severin,

Culisele Statului Paralel | Adrian Severin, prima reactie dupa razboiul dintre Rusia si Ucraina. Cum...

,,Nu mai suntem invitati la masa, suntem in meniu, suntem pe masa. Sunt convins ca ce se intampla in vecinatatea noastra nu este iminenta unei invazii ruse in Ucraina. Rusia nu are niciun interes in acest sens.

La ora actuala, nici nu am auzit amenintari din partea Rusiei ca va invada Ucraina, iar Occidentul, SUA, Europa, UE stiu ca o invazie catre Rusia nu este la orizont. Ceea ce se intampla insa este amorsarea unor negocieri pentru a se restabili echilibrul de putere in Europa.

Sper ca aceste negocieri vor fi scoase si acest echilibru de putere va fi redefinit dupa ce la perioada care a urmat Razboiului Rece a fost de natura a vedea cum echilibrul de putere anterior este desfiintat.

Este limpede ca nicio putere, atunci cand are posibilitatea sa actioneze, nu va accepta un racord de forte care ii este defavorabil.

Din pacate, Razboiul Rece nu s-a terminat cu un tratat de pace, care sa stabileasca ordinea prosperica. Omenirea ajunge in situatia de a vedea ca acest racord nu mai este sustenabil, nu mai poate dura. Asa incat se discuta de un nou record de putere in Europa, care, daca se va realiza, va fi de natura sa calibreze negocierile pentru o viitoare ordine mondiala la care principalul actor va fi China si, in general, puterile asiatice.

Romania se afla in zona de contact a placilor tectonice, care sunt blocul euro-atlantic si blocul euro-asiatic. Ea ar putea sa joace un rol. Din pacate, ea nu mai este insa un subiect al negocierilor, un subiect al istoriei. Este doar un obiect. Si ceea ce ma tem este faptul ca se vor face negocieri pana la urma, dar aceste negocieri se vor face pe seama unor tari ca Romania.

Faptul ca presedintele Romaniei nu a fost invitat la consultarile pe care SUA le-au avut cu aliatii europeni este foarte graitor.

Romania este oficial partener strategic al SUA, care nu are un ambasador american la Bucuresti.

Aflam din presa ca presedintele Frantei vrea sa trimita trupe in Romania. Cu ce ocazie? Nu ca sa apere, ci ca sa contracareze prezenta americana in Romania", a precizat Adrian Severin, la Realitatea PLUS.

Comments