Culisele statului paralel | Victor Ponta, primul premier al Romaniei cercetat penal - Scandalurile s...

,,Vreau sa spun ca sa stiti foarte clar de la mine: daca m-ati intrebat ce prefer, as vrea sa fiu un foarte bun prim-ministru pana in 2016", spunea Victor Ponta.

Dar n-a fost sa fie.

Va mai amintiti de protestele romanilor pentru sustinerea lui Raed Arafat?In ianuarie 2012, oamenii au iesit in strada in toate marile orase pentru a cere demisia Guvernului Boc si a presedintelui Traian Basescu.Manifestantii erau solidari cu fondatorul Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare (SMURD), doctorul Raed Arafat. Acesta s-a opus proiectului de lege dat de guvernul Boc care presupunea intrarea firmelor de ambulanta private in sistemului medical de urgenta.In plus, proiectul de lege mai prevedea si ca spitalele sa poata functiona ca societati comerciale sau ca fundatii, iar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa piarda monopolul si sa aiba concurenta din partea asiguratoriilor privati. Iar asta ar fi generat noi costuri pentru pacienti.

In urma evenimentelor din strada, Emil Boc a demisionat si, dupa cel mai scurt mandat din istoria postdecembrista - a lui Mihai Razvan Ungureanu, a venit randul lui Victor Ponta sa straluceasca.

Fan declarat al lui Che Guevara si cu un mentor puternic in spate, fostul premier Adrian Nastase, Victor Ponta a fost instaurat ca prim-ministru printr-un anunt sec al presedintelui Basescu.

Micul Titulescu, asa cum a fost numit de Nastase in cadrul CEX-ului PSD din 2002, si-a respectat unele promisiuni importante facute la preluarea guvernului, linistind astfel strada.Printre aceste masuri enumeram reducerea TVA la alimente, pachetul de masuri de relaxare fiscala, scaderea contributiilor sociale la angajator, cresterea salariului minim pe economie, cresterea pensiilor, majorarea salariilor in sanatate si educatie si, in general, cresterea economica inregistrata in timpul celor aproape patru ani de mandat.

Dar, conform zicalei ,,Respectul si increderea se castiga greu, dar se pierd usor", cel mai tanar prim-ministru din istoria postdecembrista a cazut in dizgratia publicului in urma unor evenimente negative, cel putin la fel de rasunatoare ca performantele guvernului sau.

Ca borne importante, Victor Ponta si-a inceput mandatul acuzat de plagiat.A studiat Dreptul in Romania si Italia, apoi l-a predat si l-a practicat in calitate de doctor in Drept. Acuzatia de plagiat in cazul lucrarii sale de doctorat din 2003, privind Curtea Penala Internationala, a socat. Cu atat mai mult cu cat coordonatorul lucrarii era nimeni altul decat Adrian Nastase, atunci premier in functie.

Ponta a negat informatia si a declarat ca este vorba de un joc politic, pe fondul unei dispute intre Guvernul si presedintele Romaniei."Eu am incercat sa ma port normal, constitutional, institutional, european cu presedintele Traian Basescu. Raspunsul domniei sale a fost cel mai dambovitean raspuns posibil. Mi-a inscenat chestia aia cu plagiatul", spunea Ponta.Faptul ca a fraudat in lucrarea de doctorat a devenit o certitudine, dupa ce instanta a dat verdictul irevocabil. Insa intregul scandal a cantarit greu si la nivel international. Publicatia Nature, cel mai important jurnal stiintific al lumii, a detaliat in paginile sale furtul intelectual al primului ministru si a pus sub semnul intrebarii seriozitatea guvernantilor romani.Raportul specialistilor din Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare arata ca Victor Ponta a copiat 85 de pagini, cuvant cu cuvant.Traian Basescu, aflat intr-un razboi politic deschis cu primul- ministru, a profitat de situatia jenanta a adversarului sau."Cand esti doctor in Drept, esti tare! Haha, dottore!", i-a transmis atunci fostul presedinte. A fost prima data cand din popor s-a auzit ,,Ponta, demisia!".

Au urmat alte decizii neinspirate si gestionari gresite, precum ratarea marilor proiecte de infrastructura, scaderea investitiilor straine, cresterea aparatului de stat intr-un mod haotic prin angajari masive, cresterea accizelor la carburanti si celebra taxa de stalp.

Aroganta cu care a tratat oamenii de presa si diverse publicatii nu i-a fost nici ea favorabila.

In 2012, in primul an de mandat, Victor Ponta impreuna cu aliatul sau din USL Crin Antonescu au declansat procedura de inlocuire a oamenilor PDL si a presedintelui atunci in functie, Traian Basescu, aminteste publicatia Wall Street. Astfel, Parlamentul s-a reunit in sesiune extraordinara si a decis revocarea lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului si a celor doi presedinti ai Camerei Deputatilor si Senatului, Roberta Anastase, respectiv Vasile Blaga.De asemenea, USL a cerut in Parlament suspendarea presedintelui Traian Basescu, modificand Legea referendumului. Acum, presedintele putea fi demis cu jumatate plus unu din voturile valabil exprimate ale cetatenilor participanti la referendum, inclusiv din strainatate, si nu cu jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise pe listele electorale, ca pana la acel moment.La vot s-au prezentat 46,24% din romani. 87,52%, au votat DA, fiind in favoarea suspendarii presedintelui Traian Basescu, iar 11,15% au votat contra demiterii.Ulterior, Curtea Constitutionala a declarat referendumul invalid.

Un razboi ce parea castigat a devenit rapid si neasteptat un esec al premierului Ponta, cu consecinte grave.Victor Ponta a trebuit sa raspunda in fata liderilor europeni, iar fostul presedinte la Comisiei Europene Jose Manuel Durrao Barosso i-a inmanat o lista de masuri pe care sa le ia pentru reinstaurarea statului de drept.

In 2014, la alegerile prezidentiale la care a candidat si Victor Ponta, joaca guvernului sau cu legile votului a produs din nou efecte.

Guvernul Ponta a modificat prin OUG 45/2014 modalitatea de alegere a presedintelui, astfel incat votul sa poata fi exprimat de alegatori in orice sectie de votare.Totodata, alegatorii care votau in afara localitatii de domiciliu nu si-au putut exercita dreptul constitutional din lipsa formularelor tipizate. Din cauza numarului mic de sectii de votare din strainatate, mai exact doar 294, foarte multi nu au reusit sa voteze pana la inchiderea urnelor. Umilinta indurata de romanii tinuti o zi intreaga insirati in cozi kilometrice a facut sa se auda din nou glasul poporului strigand ,,Ponta, demisia!".

Victor Ponta a pierdut alegerile prezidentiale in favoarea lui Klaus Iohannis, dar asta nu a fost singura veste proasta pe care a primit-o: procurorii i-au deschis dosar penal privind desfasurarea votulului din diaspora. In replica, premierul a spus ca daca Directia Nationala Anticoruptie va cere urmarirea penala, se va retrage, deoarece Guvernul nu poate fi condus de catre o persoana urmarita penal.

Vorbe mari. Victor Ponta a devenit primul premier post-decembrist trimis in judecata in timpul mandatului. Dar nu pentru voturile din diaspora, ci in dosarul "Turceni-Rovinari".A fost cu siguranta o lovitura in orgoliu. Putini isi amintesc ca la temelia infiintarii DNA a stat si o caramida pusa de Victor Ponta, in 2002, cand ocupa functia de procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, sectia Anticoruptie.Cinci vizite a facut premierul la DNA, in calitate de suspect in dosarul afaceristului Dan Sova, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor.Presedintele Klas Iohannis i-a cerut demisia, dar premierul nu a facut acest lucru. A ales insa sa paraseasca tara.La cateva zile de la punerea sub urmarire penala, in 14 iunie, Victor Ponta a ajuns in Turcia, vizitandu-l pe presedintele turc Recep Erdogan.

Doua zile mai tarziu, in 16 iunie, Ponta a scris pe Facebook ca a fost operat la genunchi si ca a ales sa faca interventia chirurgicala in Turcia pentru ca in Romania nu ar fi avut liniste.In 15 iunie, in ziua in care era operat, Ponta era citat sa se prezinte in fata procurorilor DNA pentru audiere.Premierul s-a intors in tara dupa o absenta de aproape o luna. In acea perioada, conducerea PSD a fost preluata interimar de Rovana Plumb, in timp ce Gabriel Oprea a fost numit prim-ministru interimar.

La intoarcere, Ponta face primul pas in spate si preda sefia PSD. Isi anunta pe Facebook retragerea de la conducerea social -democratilor. "Am toata convingerea ca Rovana Plumb, Andrei Dolineaschi, Liviu Dragnea si ceilalti colegi vor asigura cu succes conducerea partidului, iar eu imi voi face alaturi de ei, ca prim- ministru si membru de partid, datoria fata de PSD si fata de milioanele de romani care au fost si sunt alaturi de noi.", a transmis Victor Ponta in mediul online. Asadar, conform propriilor declaratii, demisia de la sefia guvernului nu intra in discutie.

In paralel, un alt scandal penal mocnea. Numele premierului se regasea in interceptarile din dosarul fostului sef al Consiliului Judetean Mehedinti Adrian Duicu. In discutii se mentiona un trafic de influenta puternic, Duicu aranjand cu Ponta ca Stefan Ponea si sotia acestuia sa primeasca anumite functii importante, se arata in dosar. Premierul nu a avut nicio calitate in ancheta DNA, insa prietenia cu Adrian Duicu l-a mai pus si cu alte ocazii in ipostaze delicate, chiar in fata colegilor de partid. Adrian Duicu, condamnat penal intre timp, dar nu definitiv, a ramas pana in zilele noastre un apropiat al lui Ponta, fostul PSD-ist conducand acum filiala de Mehedinti a Pro Romania.

Noaptea de 30 octombrie 2015, momentul care a indoliat tara, a fost ultima picatura in paharul prea plin al romanilor. Clubul Colectiv, un local fara autorizatii esentiale, a luat foc in urma unui spectacol cu artificii si, din cauza ca nu exista decat o singura cale de acces, au pierit, in total, 64 de tineri. 48 de oameni chiar la locul tragediei, rstul, in spitale.Eveniment tragic a depasit numarul deceselor provocate de accidentul aviatic de la Balotesti.Victor Ponta nu se facea vinovat in mod direct de aceasta nenorocire, dar pe fondul antipatiei acumulate, zeci de mii de oameni care il vedeau ,,sef al sistemului corupt", i-au cerut, din strada, demisia.Cu atat mai mult cu cat victimele incendiului mureau din cauza tratamentelor precare si a infectiilor nosocomiale din spitalele noastre, in timp ce ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, un apropiat al lui Ponta, asigura poporul ca victimele au parte de cel mai bun tratament.

In 4 noiembrie 2015, chiar in ziua in care Traian Basescu implinea 64 de ani, Victor Ponta a renuntat la sefia guvernului.

Comments