Culisele statului paralel | Vulpea si Romania lui ,,Doi si-un sfert" - Cine este Virgil Ardelean si ce relatii are cu Dacian Ciolos

Culisele statului paralel | Vulpea si

Culisele statului paralel | Vulpea si Romania lui ,,Doi si-un sfert" - Cine este Virgil Ardelean si...

I se spune Vulpea. A condus ani la rand serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne, celebra unitate poreclita ,,Doi si-un sfert". Vorbim despre nimeni altul decat Virgil Ardelean, generalul cu patru stele, cel mai longeviv sef al temutei "Doi si-un sfert" si un etalon in domeniul serviciilor secrete din Romania.Sef al Serviciului sub trei administratii, lui Ardelean i s-a atribuit de-a lungul timpului o putere foarte mare, fiind detinatorul unor informatii care nu erau la indemana oricui.Activitatile "Doi si-un sfert" au ramas controversate. In 1994, in presa se afirma ca unitatea monitoriza cetateni romani si straini si strangea informatii fara ca acestia sa faca obiectul unei anchete penale.Un scandal care a zguduit din temelii institutia a fost cel in care Virgil Ardelean a cerut aprobare ca sa asculte telefoanele unor jurnalisti sub pretextul ca unii dintre politisti le furnizeaza reporterilor informatii despre anchete aflate in desfasurare.Dupa ce a condus timp de 9 ani un serviciu greu de informatii, Ardelean si-a ales bine si momentul demisiei: in iulie 2006, imediat dupa fuga lui Omar Haysam, un episod care a generat un scandal imens in Romania si care a culminat cu decapitarea a trei servicii de informatii romane.Atunci, in fata senatorilor, la audieri, Ardealean s-a plans si si-a justificat demisia spunand ca... a obosit. In ciuda oboselii invocate, a plecat din functie abia dupa un an.Ardelean s-a reintors la unitatea pe care a format-o in 2009, dar numai pentru cateva zile, fiind nevoit sa demisioneze dupa ce numirea sa a provocat caderea lui Gabriel Oprea de la conducerea ministerului.,,Imi prezint demisia de onoare din functia de sef al DGIPI. In rest, pentru amatori, atentie, ca in Politie, in servicii si in Parchete sunt zeci de Virgil Ardelean si de vulpi", declara Virgil Ardeleanu in ianuarie 2009.

Vulpea de la "Doi si-un Sfert" a demonstrat ca stie sa castige si altfel. A intrat imediat in afaceri. Si a avut mare succes.Presa a scris despre Ardelean ca ar fi cel mai prosper general al serviciilor secrete postdecembriste. Si nu este in niciun fel o exagerare daca judecam dupa faptul ca, la scurt timp de la retragere, Ardelean avea deja o firma de protectie si paza, o companie privata de investigatii si o societate care activeaza in domeniul imobiliar, la Cluj-Napoca.Coincidenta sau nu, in anul in care la Palatul Victoria s-a aflat guvernul tehnocrat condus de Dacian Ciolos, cifra de afaceri a firmei private de investigatii a "Vulpii de la doi si un sfert" era de aproape 6.5 milioane de lei si un profit de peste 3.7 milioane de lei, revenindu-si, astfel, dupa o perioada mai putin buna, au scris in detaliu la vremea respectiva, jurnalistii clujeni.Virgil Ardelean a fost tot timpul un personaj pretios la vorba, cu putine aparitii televizate sau interviuri acordate. Totusi, generos in detalii atunci cand presa a scos la iveala relatia de rudenie dintre el si Dacian Ciolos, proaspat sef de partid cu pretentii la alegerile europarlamentare sau chiar prezidentiale, nepotul sefului de la "Doi si-un sfert."Aparitia in mass-media a numeroase asertiuni despre numele meu in asociere cu dl. Dacian Ciolos ma obliga sa ofer public unele explicatii. (...) Ma gandesc sa nu-mi las numele singur printre actorii si suporterii luptei politice atat de inversunate in acest timp, chiar daca el apare doar asa, in plan secundar, alaturi de dl. Dacian Ciolos, a carui singura vina pare a fi ca, pana acum, nu este dovedit ca a furat, nu a ucis, nu este corupt, nu este bolnav sau incompetent. Asa ca trebuie sa i se gaseasca unele vulnerabilitati, doar nu o fi un sfant", scria Virgil Ardealan in 2019, intr-o scrisoare trimisa redactiei DC News, in care preciza ca interactiunile cu Dacian Ciolos au fost foarte rare, in ciuda relatiei de rudenie pe care o au. (Sursa: DC News)Si Dacian Ciolos a recunoscut relatia de rudenie, cu mici retineri."Suntem ceva rude, e de origine din Pericei si dansul, dar a ocupat responsabilitati intr-o institutie democratica controlata de Guvern, de Parlament. Cred ca suntem rude de gradul trei", spunea Dacian Ciolos intr-un interviu acordat postului Radio Guerilla, in ianuarie 2019, intr-un an in care sora lui lucra la DGIPI Salaj, unde se ocupa de administrarea documentelor clasificate din institutiile subordonate MAI.Afirmatia lui Ardelan potrivit careia in servicii, politie si Parchete sunt multe "Vulpi" a facut multa valva si a fost indelung dezbatuta in presa la vremea respectiva. Analistii politici au catalogat-o drept amenintare.

Comments