CULTURA SI RELIGIE – Sarbatoarea comunei Grosii Tiblesului

CULTURA SI RELIGIE – Sarbatoarea comunei Grosii Tiblesului

CULTURĂ ȘI RELIGIE În comuna maramureșeană Groșii Țibleșului au avut loc numeroase evenimente culturale și religioase prilejuite de sărbătoarea comunei și de întâlnirea anuală a fiilor satului. Manifestările au fost organizate prin implicarea parohiei și a autorităților locale.

Mai multe manifestări culturale și religioase au fost organizate la Gro­șii Țibleșului prin implicarea parohului Ioan Ropan Lungu și a oficialităților locale, pilejuite de serbarea comunei, la care au participat numeroși invitați și fii ai satului.

Peste 100 de persoane au plecat într-un pelerinaj organizat de parohul Ioan Ropan Lungu, la Crucea monument de pe vârful Țibleș. A urmat o slujbă de Te-Deum și un Parastas pentru toți cei adormiți, eroi ai neamului, din satul Groșii Țibleșului, care s-au jertfit pentru credința strămoșească și libertatea acestor locuri. Din soborul slujitorilor au făcut parte: parohul Ioan Ropan Lungu, pr. Teofan Timiș de la Mănăstirea Ciceu-Corabia, județul Bistrița Năsăud, pr. Gavriil Horț de la Mănăstirea Piatra Fântânele, județul Bistrița Năsăud și pr. Vasile Pop de la Parohia „Sfântul Efrem cel Nou”, Torrent, din Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei.

La finalul slujbei, pr. Ioan Ropan Lungu a evocat dăruirea pentru țară și credința ortodoxă a eroilor din Groșii Țibleșului și satele învecinate, amintind și de strădania celor care s-au ostenit la ridicarea Sfintei Cruci și a monumentului din vârful muntelui Țibleș în anul 2014. Rapsodul Onișor Pop, fiu al satului, a evidențiat jerfa eroilor printr-o doină de pe valea Țibleșului. A urmat o agapa și coborârea de pe munte. Acest pelerinaj s-a aflat la cea de a treia ediție.

Au urmat întâlnirile cu tema: „Trecut, prezent și viitor!” și „Ziua muntelui Țibleș”, prilej cu care s-au ținut mai multe cuvântări în care au fost evocate momente și per­sonalități deosebite care au contribuit de-a lungul vremii la bunăstarea materială și spirituală a satului. La final toți cei prezenți au participat la o masă oferită de Primăria Groșii Țibleșului.

Un sobor alcătuit din 22 de preoți și diaconi au săvârșit Sfânta Liturghie la care au participat peste 1000 de credincioși, dintre care mulți s-au împărtășit. După cuvântul de învățătură al pr. Ioan Ciceu din Târgu Lăpuș, parohul Ioan Ropan Lungu a mulțumit celor prezenți, îndemnându-i pe toți să-și păstreze dragostea față de credința ortodoxă și satul natal.

A urmat agapa frățească, apoi sărbătoarea a continuat cu mai multe activiăți culturale și folclorice de pe valea Țibleșului: parada portului popular, festivalul de dansuri și muzică populară, la care au participat, pe lângă Grupul local Țibleșul, grupuri și interpreți din peste 10 localități maramureșene.

„Ne exprimăm bucuria că am putut participa la aceste sărbători ale comunei Groșii Țibleșului, aflate la ediția a X-a și rămânem cu nădejdea că ele vor dăinui în acest colț binecuvântat al Țibleșului”, a declarat părintele Vasile Pop, fiu al satului.

Pr. Robert Kovacs

Comments