Culturile din Prahova, distruse de rachetele

Culturile din Prahova, distruse de rachetele antigrindina. Fermierii ameninta cu PROTESTE

Fermierii din Prahova pierd anual milioane de euro din cauza rachetelor anti-grindina. Desi a fost conceput pentru a ajuta recoltele, sistemul anti-grindina este total deficitar. Din acest punct de vedere, agricultorii sustin ca utilizarea in forma actuala provoaca seceta. Fermierii spun ca nu se face o evaluare detaliata a situatiei atmosferice si ca se se trage cu rachete la intamplare, de fiecare data cand se semnaleaza un front atomosferic cu o posibila incarcatura de grindina. Dupa tragere, acesta se disperseaza brusc, iar ploaia nu se mai formeaza. Din cauza acestui fenomen produs de sistemul antigrindina, mii de hectare de productie sunt distruse in fiecare an. Si asta pentru ca toate ploile care scapa de arcul carpatic sau care sunt formate spontan, sunt indepartate cu rachete, astfel ca nu mai ajung in zona de campie a judetului Prahova.

Sistemul national antigrindina, una dintre investitiile majore ale statului, este prezentat drept cea mai buna solutie in vederea stoparii fenomenelor meteorologice nefaste pentru culturi. Chiar daca a fost anuntata de catre autoritati ca o masura eficienta pentru fermieri si culturile acestora, adevaratele consecinte ale sistemului, extrem de costisitor, sunt omise de catre guvernanti, sustin ferimierii.

Fermierii vor sa atraga atentia autoritatilor prin proteste publice la adresa sistemului antigrindina. Principalul semnal de alarma tras de catre ei este reprezentat de scaderea drastica a productivitatii culturilor, fapt ce poate genera o adevarata criza alimentara in Romania, in aceasta toamna si in anii care vor urma.

Acestia sustin ca actiunile guvernantilor sunt orientate impotriva propriilor cetateni, fiind o adevarata amenintare la adresa securitatii alimentare din Romania si solicita Ministrului Agriculturii, Adrian Oros, sa ia de urgenta masuri in privinta inchiderii statiilor de lansare a rachetelor antigrindina.

Comments