Cum arata scoala din Romania vs cea din Marea Britanie: ,,Acolo, copilul nu avea nevoie nici macar d...


Romanii care au revenit din Marea Britanie in pandemie si si-au inscris copiii la scoala fac o comparatie intre sistemele educationale. Scoala 9 a mers la Scoala Gimnaziala Alexandru Colfescu din Alexandria, unde au fost inscrisi anul trecut opt noi copii intorsi acasa.


Familia Epure a facut naveta intre Romania si Marea Britanie la fiecare doi ani. Simona si sotul ei au decis ca e mai bine sa revina acasa in timpul pandemiei, dar s-au lovit de aceleasi probleme de care au fugit si cu doi ani inainte. ,,Sotul tot cauta de lucru aici si nu gaseste. Este sofer pe TIR si aici i se cere sa plece peste hotare. Acolo pleaca dimineata si vine seara acasa. El ar vrea sa se reintoarca. Daca el face pasul, ne-ar trage si pe noi iar acolo", spune femeia de 33 de ani, fara mult entuziasm.


De fiecare data insa, oricat de greu a fost, au vrut sa fie toti impreuna. Copiii i-au inscris la Scoala Gimnaziala Alexandru Colfescu din Alexandria si cei mici nu mai vor nicio schimbare, le place la noi. Parintii vad insa diferentele si cel mai mult au fost socati de faptul ca peste hotare ai cu adevarat invatamant gratuit.


,,Ca parinte nu te interesa absolut nimic, acolo scriau, acolo... adica noi nu aveam un ghiozdan pe care sa-l ia copilul in spate, totul i se oferea de la scoala. Copilul nu avea nevoie de nici macar un creion de acasa. La sfarsit de saptamana li se trageau niste foi la xerox pe care le dadeau sa le completeze", povesteste mama pentru Scoala 9.


,,Copiilor le place in Romania"


Copiilor le place ca in Romania au ore mai putine, dar cand e vorba de temele pentru acasa, nu sunt asa incantati. ,,Anul asta a fost putin mai greu, au inceput online si ii ajutam eu. La matematica nu a fost problema, dar la comunicare nu stiau sa scrie. Aici se scrie de mana, acolo nu se tine cont, puteai sa faci o litera de tipar, doua de mana", mai insira femeia diferentele. In plus, scolile englezesti au mai mult personal care sa se ocupe de copii. ,,In clasa I, au avut un translator special pentru ei doi pana au ajuns la nivelul celor din Anglia, au luat-o de la zero".


Speranta Simonei si a copiilor este totusi sa ramana sa invete in limba romana. Pentru asta ar trebui ca sotul sa-si gaseasca un loc de munca bine platit si Alexandria nu ofera prea multe variante. ,,Copiilor le place mai mult in Romania, dar nu am pe cineva cu care sa-i las si nici nu sunt de acord sa fac asta. I-as traumatiza".


,,Ii incurajeaza pe toti, nu-i tin sub linie"


Din Marea Britanie s-a intors si Alina Stefan, care are un baietel la gradinita si o fata in clasa a VI-a. Femeia a plecat imediat dupa bacalaureat, intai in Spania si apoi in Marea Britanie. Astazi, la 37 de ani, si-ar dori sa poata ramane in tara. ,,Tot ne-am intors acasa. Ziceam ca e mai bine in casa mea, pe perna mea. Apoi s-a nascut fetita si am vazut ca nu razbim si am plecat in Anglia. Fetita la gradinita s-a integrat bine. La acea perioada nu cred ca erau doi copii romani in toata scoala", isi aminteste femeia.


Romina, fata ei, a facut clasele a II-a si a III-a in Romania, apoi au plecat din nou si au revenit in pandemie. Chiar daca fata ei avea rezultate bune la scoala, nu a reusit sa-si faca multi prieteni si nici Alina, care era casnica, nu-si gasea locul acolo. ,,Ne saturam. Sotul muncea, eu stateam cu fata, nu aveam prieteni, nu socializam cu englezii. Imaginati-va ca nu cunosteam parintii copiilor care erau cu Romina in clasa. Chiar daca incercam sa zic un Hello, probabil imi raspundeau doar prima data", povesteste Alina.


I-a ramas in minte insa imaginea profesorului englez, foarte dedicat sa-i aduca pe toti elevii la acelasi nivel, cel putin. Daca ar fi sa comprime cum ar descrie scoala din Marea Britanie, atunci ar zice clar ,,mai usoara".&


Romina a venit la scoala acum pentru prima oara fizic intr-un an, pentru vizita echipei Scoala 9, fiindca situatia epidemiologica permitea ca elevii de gimnaziu sa faca activitati doar online. Cu online-ul i-a fost cel mai greu, dar prefera oricand Romania, chiar cu avantajele din afara. ,,In Anglia a fost mai usor si nu ne dadea multe teme sau sa invatam atat de mult", spune fata.


Temele pentru acasa reprezinta de fapt primul soc pentru cei care revin din alte sisteme de educatie. Liviu Candidatu, directorul scolii, crede ca aici e provocarea profesorilor. ,,In afara nu au teme, foarte putin au de lucrat, ceva care i-ar lua acasa o jumatate de ora. In rest, ei tot ceea ce fac ramane in scoala, nu au nici ghiozdan, nici carti, acasa. Si in momentul in care ei vin aici si profesorul, invatatorul ii da teme, aici apar problemele de adaptare", crede directorul.


Familia Stefan vrea sa ramana de data asta definitiv in tara. Romania le-a dat o libertate greu de imaginat intr-o tara in care mai bine de jumatate de an ploua, cum e Anglia. ,,Ma saturasem sa o tin pe Romina in casa, sedentarism, are probleme cu greutatea, n-o vedeam sa socializeze cu copiii, sa aiba copii cu care sa se intalneasca. Era pur si simplu inchisa. Si atunci am zis ca poate aici sunt copii romani care o scot afara in fata blocului, in parc, e altceva", a fost speranta mamei.


Continuarea, pe Scoala 9.


Comments