Cum comenteaza JurnalTV acuzatiile PDM ca televiziunea a refuzat sa accepte publicitate despre refer...

„În contextul comunicatului tirajat masiv de Partidul Democrat, prin care suntem acuzaţi că am refuzat să difuzăm aşa zisa publicitate electorală privind referendumul consultativ, venim să comunicăm următoarele.

Astfel, de către agenţia de publicitate care acţiona din numele PD a fost solicitat timp de antenă pentru a fi difuzate câteva clipuri publicitare care, chipurile, s-ar referi la promovarea referendumului consultativ, în cadrul căruia PD s-a înregistrat ca şi concurent electoral.

În această privinţă au fost demarate negocierile condiţiilor contractuale de difuzare a publicităţii şi s-au solicitat spoturile video spre examinare, dat fiind că pentru conţinutul mesajului publicitar purtăm răspundere şi noi ca difuzor, după cum expres prescrie art.63 alin.(5) din Codul serviciilor media audiovizuale. Accentuăm că contractul de publicitate nu a fost semnat până la această etapă, el aflându-se la stadiul de negociere.

Fiind analizat conţinutul spoturilor publicitare s-a constatat că acesta era axat preponderent asupra mesajului de promovare a Partidului Democrat, fiind elogiate aşa-zisele reuşite ale partidului în diferite domenii de activitate (asistenţă socială, asistenţă medicală, educaţie), iar la final, apărea un mesaj despre susţinerea referendumului republican consultativ, mesaj care nu avea tangenţă cu publicitatea electorală de promovare a activităţii partidului, fiind, în mod evident, ruptă din context.

Am apreciat că mesajul dat poartă elementele unei publicităţi electorale mascate pentru Partidul Democrat în calitatea lui de concurent electoral pentru alegerile parlamentare. Dat fiind aceste constatări i-am comunicat solicitantului despre faptul că mesajul publicitar contravine expres prevederilor art.91 din Codul electoral, potrivit cărora campania electorală pentru alegerile Parlamentului începe nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua alegerilor, ceea ce presupune că până la data de 25 ianuarie 2019 nici un concurent electoral nu este în drept să facă agitaţie electorală pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova.

În acelaşi timp am remarcat că, reieşind din prevederile art.63 alin.(4) lit.a) al Codului serviciilor media audiovizuale, sunt interzise comunicările comerciale audiovizuale care au conţinut comercial mascat sau înşelător, adică reprezentare prin sunete şi/sau imagini a bunurilor, a serviciilor, a denumirii, a mărcii comerciale ori a activităţilor unui producător de bunuri sau furnizor de servicii în cadrul programelor audiovizuale, dacă reprezentarea respectivă este destinată unor scopuri publicitare şi poate induce în eroare publicul cu privire la natura acesteia.

Interdicţia dată se regăseşte şi în conţinutul art.8 alin.(8) din Legea cu privire la publicitate, care stabileşte că publicitatea mascată este interzisă, precum şi art.12.alin.(2) din Legea cu privire la publicitate, reieşind din care publicitatea camuflată este interzisă.

Prin urmare, dat fiind că publicitatea electorală prezentată spre difuzare contravenea unor prevederi legale exprese, i-am comunicat solicitantului despre imposibilitatea plasării spoturilor publicitare indicate în perioada de până la data de 25 ianuarie 2019, garantând difuzarea acestora începând cu data indicată”, se arată într-un comunicat de presă emis de JurnalTV.

Partidul Democrat din Moldova anunţă că „a decis să acţioneze în judecată compania deţinătoare a postului de televiziune Jurnal TV pentru că acest post TV a respins fără nicio justificare solicitarea PDM de difuzare a unui spot video privind referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Comments