Cum faci dintr-o scoala o ,,casa a starii de bine". Modelul finlandez, prezentat de un consultant in...


Anca Tirca ofera consultanta in domeniul educatiei pentru Banca Mondiala si companii private si a explicat pentru Scoala 9 care sunt pasii pe care un manager de scoala trebuie sa-i faca astfel incat unitatea de invatamant sa devina ,,o casa a starii de bine".


,,Exista state precum Canada, Irlanda, Finlanda, Australia sau Coreea de Sud in care s-au implementat politici educationale substantiale pe acest subiect, s-au dezvoltat strategii, metodologii, ghiduri si alte materiale-resursa pentru profesori si echipele de management ale scolilor", a explicat Anca Tirca pentru Scoala 9.


Aceasta a prezentat si modelul probat stiintific in Finlanda si adoptat de mai multe tari:


Conditiile de lucru - mediul fizic scolar, programul scolar, organizarea, colectivele de elevi, hrana, serviciile de asistenta medicala, activitatile de consiliere etc. Relatiile intre membrii comunitatii educationale: profesori - elevi / elevi - elevi / profesori - parinti. Aici se poate analiza climatul scolii in general, nivelul de bullying, colaborarea cu familia etc. Mijloace de realizare personala - modul in care se da si se primeste feedbackul, cresterea stimei de sine, modalitati de incurajare etc. Starea de sanatate - grija si atentie pentru cei cu boli cronice, pentru managementul situatiilor de epidemii etc.

Practic, scolile ar trebui impartite pe zone, spune Anca Tirca pentru Scoala 9. ,,Pentru a aduce starea de bine in scoala, e important sa avem in vedere persoanele cu care lucram, procesele care au loc in institutie si spatiul in care se desfasoara activitatea", mai spune Anca Tirca.


Ghidul complet al starii de bine, in Scoala 9.


Comments